Alanya, Berlin Turizm Fuarı'nda…
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Alanya'nın sahip olduğu turizm potansiyelini tüm yönleriyle ortaya koymayı ve bölgeyi ziyaret etti.
Alanya için tanıtım hamlesi başlatan ALTAV ve ALTİD, 4 – 8 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleşen dünyanın en etkin turizm fuarı olan ITB Berlin Turizm Fuarı'na 24. kez etkin katılım sağladı. Yaklaşık 189 ülkenin turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı 49. ITB Berlin Fuarı'nda, Alanya'nın dünyaca ünlü sahillerinin yanı sıra yerel gastronomisi, arkeolojik ve doğal varlıkları ile 4 mevsim tatil fırsatı sunan zenginlikleri tanıtılıyor.
Faik Melih KAPTANOĞLU: "Dünyanın en kapsamlı turizm fuarı olan ITB Berlin Fuarı'na katılmamızın bölgemizin tanıtımına artı değer katacağına inanıyoruz."
Fuarın bölge açısından önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyleyen Alanya Turizm Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Faik Melih KAPTANOĞLU, "Alanya'nın turizm potansiyelini en üst seviyede harekete geçirme hedefimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalara bu yıl daha da hız verdik. Dünyanın en etkili ve kapsamlı turizm fuarı olan ITB Berlin Fuarı'na bu yıl ki katılımımız Alanya ve çevresinin tüm yönleriyle tanıtılması açısından çok önemli. Sahip olduğu güzelliklerle yerli ve yabancı ziyaretçilerin farklı turizm beklentilerini karşılayacağını inandığımız bölgemiz için 12 ay aktif turizm hedefliyoruz. Bölgede topyekûn kalite anlayışı ile çalışmalar organize ederek rekabetin, misafir memnuniyetinin ve kalite yönünde gelişimin devam ettirilmesini önceliğimiz olarak görüyoruz. Yurtiçi tanıtımına ağırlık verilmesi, alternatif turizm ürünleri geliştirilmesi, misafir profili ve eğilimlerinin doğru değerlendirilmesi, pazar dinamikleri, yatırımların verimliliği, kalifiye personelin yetiştirilmesi ve tedarikçilerin katılımı gibi alanlarda yapılan çalışmaların devamlılığının sağlanmasını hedefliyoruz." dedi.
Burhan SİLİ: "Alanya turizminin kalite standartlarını yükseltmek, Alanya'yı daha iyi tanıtabilmek ve 12 ay turizm adına çalışmalar yapıyoruz."
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan SİLİ, "ALTİD olarak dünyada gelişen yeni turizm trendlerini göz önüne alarak, başta konaklama sektörünün rekabet gücünü artırmak ve Alanya'yı daha iyi tanıtabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Turizmin ve sektörde çalışan işgücünün niteliklerini artırmak, resort turizminin yanında spor turizmi, sağlık turizmi, spa ve wellness, ileri yaş turizmi, engelli turizmi, gençlik turizmi-doğa sporları, kültür turizmi ve kongre merkezinden yararlanarak mevsimselliği yıl bazına yayma, tüketicinin talebini yönlendirebilme ve dolayısıyla istihdama ve ekonomiye katkı sağlama misyonumuz doğrultusunda hareket ediyoruz." dedi.
Alanya'nın son yıllardaki gelişimine değinen SİLİ, "2000'li yılların başında 50 bin dolayında belgeli yatağı bulunan Alanya, 2010'da 80 bin yatağa ulaştıktan sonra 2014 yılında bu seviyeyi 125 bine ulaştırarak yatak arzını 2,5 kat arttırdı. Ziyaretçi girişi ise 2002'de 1.029.350 olan Alanya bu sayıyı 3,8 kat artırdı. Bu artışı önümüzdeki yıllarda 4'e katlamayı hedefliyoruz." dedi.
Alanya turizminin kalite standartlarını yükseltme hedeflerinden bahseden Burhan SİLİ, sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi: "2011 yılında 3 yıllığına imzalanan "Engelsiz Turizm Kenti Alanya Projesi", Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Alanya Belediyesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve ALTİD koordinasyonunda yapılmış ve devam ettirilmesi planlanmıştır. Bir diğer projemiz; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2014 Alternatif Turizm hibe programı kapsamında desteklediği "Alanya Doğa Sporlarını Geliştirme" projemizdir. "Alanya'da Dalga Sörfü" projesini ise BAKA ile birlikte tamamladık. Proje sayesinde Alanya'ya sörf sporcuları gelmeye başlamış, turizm kapsamında bölgemize gelen misafirler için alternatif spor alanı oluşturulmuştur." diyerek sözlerini tamamladı.
4 MEVSİM FARKLI KEYİF DESTİNASYONU; ALANYA...
Akdeniz'in en güzel kıyılarından biri olan Alanya, kilometrelerce uzanan kumsalı, maviden turkuvaza dönen denizi ile ziyaretçilerini bambaşka bir dünyaya davet ediyor. Akdeniz'den hemen sonra yükselen Batı Toroslar'ın çam ve sedir ormanları, zirvelerden kopup gelen akarsuları ve vadileri misafirlerine masalsı bir deneyim vaat ediyor. Kentin içinde açan portakal çiçeklerinin kokusu ve her mevsim rengarenk açan çiçeklerle süslü sokakları ile huzurun adresi olan Alanya, sahip olduğu büyüleyici mağaralarıyla ise hem kara hem de denizde şifa sunuyor.
Türkiye turizminin gelişiminde öncü bölgelerden birisi olan Alanya, 1950'li yıllarda başlayan turist trafiği; iç pazar, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçileri ile ivme kazanmıştır. Turizmi Teşvik Kanunu ile birlikte Alanya'nın doğu ve batısı turizm merkezi olarak ilan edilirken, turistik yatırımlar hızlanmış, turist hareketleri de kitleselliğe ve organize turlara dönüşmüş, yeni yatırımlar ve artan taleple bölge 1990'lı yıllara kadar gelişimini sürdürmüştür. 2000'li yıllarda yabancılara yönelik konut satışları da tesis yatırımları kadar hızlı gelişme göstermiştir.
Tarımsal anlamda da ülke ekonomisine büyük katkısı olan Alanya'da, her yıl 70 bin ton muz üretilmektedir. Üretim, 'açık alan' ve 'örtü altı' olarak isimlendirilen iki ayrı alanda yapılmaktadır. Alanya, Türkiye avokado üretiminde ise yüzde 70 paya sahiptir. Alanya'da avokado rekoltesi 752 tona çıkmıştır ve üretim giderek artmaktadır. 1990 yılında ilk kez yetiştirilen avokado ağacı 16 bin 200 adete ulaşmıştır ve 1.620 dekarda üretim yapılmaktadır. Alanya'da resmi kayıtlara yansıyan 107. 900 adet de nar ağacı bulunmaktadır.