Alevilerin Sorunları ve Talepleri Masaya Yatırıldı
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, yeni Anayasa beklerken Alevilerin sorunları ve taleplerinin masaya yatırıldığı bir panel düzenledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, yeni Anayasa beklerken Alevilerin sorunları ve taleplerinin masaya yatırıldığı bir panel düzenledi.
Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri adına eski genel başkan Kazım Genç katıldı. Panel öncesi türküler okundu, semah gösterisi yapıldı. Gösteri sonrasında konuşma yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Alevilerin sorunlarına değinerek kanunda herkesin eşit olduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin mevcut anayasasının askeri vesayetin anayasası olduğunu kaydeden Demir, Alevilerin inanç özgürlüklerinin olmadığı bir ülkede eşit yurttaşlıktan söz edilemeyeceğini savundu. Çözüm sürecine değinen Demir, şöyle konuştu: "Bir çözüm süreci var, o çözüm sürecinin içerisinde Aleviler yok. Bir Reyhanlı olayı yaşadık, bombalar patladı. Alevileri suçlamaya çalıştılar. Orada şunu gördük. Alevilerle uzaktan yakından hiç alakası olmayan bir olay ve 53 can ölüyor. Alevilerin hiçbir özgürlüğünün olmadığı bir ülkede yeni anayasaya gidiyoruz. Biz yeni yapılacak anayasanın zaten bu ülkede çok bir şey değiştireceğine inanmıyoruz"
Aleviler haklarını haykırırken onu kimsenin görmediğini, görmezden geldiğini ifade eden Demir, şunları söyledi: "Bir anayasa taslağı var elimizde. Üzerinde uzlaşılan 60'a yakın madde var. Hak ve özgürlük adına bir madde bulamazsınız. Kürtlerle ilgili bir tek madde mi var yok, Alevilerle ilgili madde mi var yok. Kimle yapıyorsunuz? Yatak odalarımız bile dinleniyor hale geldi. Herkes paranoyak oldu. Demokrasi diye bir şey yok."
Anayasa'nın 87 maddesinin elden geçirilerek değiştirildiğini söyleyen Kazım Genç de, hala sorunlara çözüm gelmediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bir anayasa bu iktidar tarafından yapıldığında bizim sorunlarımız çözülür mü? İnançlar özgür olur mu? Düşünceyi ifade etmek özgür olur mu? Benim AK Parti'nin ağırlıklı olduğu anayasada bunların düzelmesine inancım yok. Kendimiz sorgulayacağız. Diyeceğiz ki özüne dön, kendine dön. Kimden himmet bekliyorsunuz? Eğer bekliyorsak gerçekten kendimizi kandırıyoruz."
Alevilerin kendini özgürce ifade edemediğini söyleyen Genç, ülkede herkesin eşit ve yurttaş yaşama hakkı olduğunu, ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı olduğunu savundu.
Akil insanlar konusuna da değinen Genç, şöyle konuştu: "Eğer akil adamlar oluşturulacaksa, gelip Alevi'yi temsil edecekse benim buna itirazım var. Bunlar beni temsil edemez. Biz sadece kendimiz için değil herkes için mücadele ediyoruz."
Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise geçen aylarda vakıf olarak 'Anayasayı beklerken' isimli bir kurultay gerçekleştirdiklerini, orada anayasadaki beklentilerle ilgili bir kitapçık hazırladıklarını belirtti. Alevilerin Türkiye'de herkes gibi eşit haklara sahip olmak için mücadele verdiğini kaydeden Geçmez, sözlerine şöyle devam etti: "Bizi sadece dinsel tema üzerinde algılayarak bu noktaya çekmeye çalışıyorlar. Topluluk da bu kaosun içerisinde neyi kaybettiğinin farkında değildir. Türkiye'de yaşananlarla ilgili hiç kimsenin bir sözü olmuyor. Nefret dili topluma öyle yaygınlaştı ki çok düzgünmüşçesine toplumda kullanılıyor. Sivil bir anayasadan bahsediliyor. Sivillik siyaseten olmalı."
Alevilerin, Anayasa'da 72 milletin var olmasını beklediğini ifade eden Geçmez, emeklerin güvence altına alındığı eşit ve özgür bir anayasa istediklerini kaydetti. - ANTALYA