Haberler

Ali İsmail Korkmaz Davasında Sanıklara Aynı Cezalar Verildi, 3'ü Tahliye Edildi

Güncelleme:
Abone Ol

Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın yeniden görülen davasında mahkeme yine aynı cezaları verdi. Tutuklu 5 sanıktan 3'ü ise yattıkları süre nedeniyle tahliye edildi.

Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesi ile ilgili dava Yargıtay'ın usul yönünden bozmasının ardından Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü.

2. YARGILAMADA DA AYNI CEZALAR

Mahkeme ikinci yargılamada da sanıklara aynı cezaları verdi. Buna göre, Afyonkarahisar'da tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan hakkındaki yeniden 10 yıl 10 ay, Çorum E Tipi Cezaevi'nde tutuklu polis memuru Yalçın Akbulut'a da 10 yıl hapis cezası verdi.

Afyonkarahisar E Tipi Cezaevi'nde tutuklu fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e de yine 6'şar yıl 8'er ay hapis cezası, daha önce tahliye olan Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz sanıklar polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar'in ise beraat ettiği açıklandı.

3 TUTUKLU SANIĞA TAHLİYE

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'in, tutuklu bulundukları süreyi göz önüne alarak tahliye edilmesine karar verdi.

Yargıtay, kararı esastan inceleyecek.

KARARA İLK TEPKİ CHP'DEN: YİNE ADALET YOK

Karara ilk tepki CHP'den geldi. CHP'li Hilmi Yarayıcı, "Adalet yine yok. Adalet sağlanıncaya, son teknenin hesabı sorulana dek yılmadan davanın takipçisi olacağız" dedi.

Yerel mahkeme Yargıtay'ın kararına oybirliğiyle uyduğunu bildirirken, Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz, "Son duruşmaya kadar bütün duruşmalarda sanıklara kasten adam öldürmekten müebbet ceza isteniyordu. Son duruşmada olay tamamen değişti ve 'Adam yaralamaktan' ceza verildi, iyi halden indirime gidildi. Bunun iyi hali neresi? Adam öldürmenin cezası bu mu olmalı?" dedi.

ADLİYE SARAYI ÇEVRESİNDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Dava nedeniyle günün erken saatlerinden itibaren Adliye Sarayı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yargıtay'ın bozma gerekçeleri doğrultusunda yeniden ele alınan davayı izlemek için Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi ve avukatı Gürkan Korkmaz, anne Emel, baba Şahap Korkmaz Hatay plakalı Ali İsmail'i anımsatan '31 ALV 33' plakalı minibüsle Kayseri'ye geldi. CHP'li yöneticiler tarafından konuk edilen Korkmaz ailesi, arama noktasından geçirildikten sonra duruşma salonuna alındı.

Saat 09.30'da başlayan duruşmada mahkeme heyeti Yargıtay'ın bozma gerekçesine oybirliğiyle uyduğunu açıkladıktan sonra avukatlar savunmaya başladı.

"BİZ O GENÇLERİN KATİLİ DEĞİLİZ"

Duruşmada Çorum ile Afyonkarahisar E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan polis memurları Yalçın Akbulut ve Mevlüt Saldoğan ile fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden savunma yaptı.

Sanıklardan Saldoğan, savunmasında, "Şırnak'ta, Silopi'de teröristlere karşı bu ülkeyi savunmak için mücadele ettik. Güneydoğu'da; Sur'da Şırnak'ta hayatını kaybeden arkadaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz"' diyerek başlayınca, anne Emel Korkmaz, "Bu savunma mı?" diye bağırdı. Ali İsmail Korkmaz'ın avukatı Ayhan Erdoğan da, "Sen, nasıl adam öldürdüğünü anlat" diye itirazda bulundu. 10 yıl 10 ay hapis cezasıyla yargılanan Saldoğan daha sonra, Ali İsmail'e cop veya benzeri şeylerle müdahale etmediğini öne sürerek, "Beraatimi talep ediyorum. Ali İsmail, olay sonrası 38 gün hastanede tedavi edilmiş, yarası açık bırakılmıştır. Bundan dolayı ölmüş olabilir. Biz o gençlerin katili değiliz. Gençlerin katili, Gezi Parkı olaylarını ortaya çıkaran gruplardır" dedi.

"SANIKLAR KASTEN ADAM ÖLDÜRMEDEN YARGILANSIN"

Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi ve Avukatı Gürkan Korkmaz da duruşma öncesi bugünkü duruşmadan karar çıkabileceğini anlatırken şöyle dedi:

"Yargıtay'ın dosyayı incelemesi usul boyutunda. Esasa girilmedi. Usulsel eksikliklere dokunup, bu usul eksikliklerini tamamlanması için dosyayı geri gönderdi. Yargıtay bozması da aslında bir sanık yönünden ek savunma alınmasına ve sanık avukatlarına da son söz hakkı verilmesine ilişkin. Bunlar hemen giderilebilecek eksiklikler. Bizim bir talebimiz yok. Savcının mütaalasında da olduğu gibi, sanıkların kasten adam öldürmeden cezalandırılmasını talep ediyoruz. Mahkeme buna da karar verebilir ama henüz Yargıtay dosyayı incelemeye esas yönünden girmeden mahkemenin böyle bir karar veerbileceğini çok beklemiyoruz. Yani aslında mahkeme istersebugün dosyayı sil baştan yeniden incelemeye alabilir. Mevzuat gereği böyle bir yetkisi var. Biz sil baştan yargılama talep etmiyoruz. Biz zaten tekamül eden dosyada, daha adil bir ceza verilmesini talep ediyoruz. Cezayı az buluyoruz ve temyiz dilekçemizin gerekçesi de bu."

"ADAM ÖLDÜRMENİN CEZASI BUYSA ADALET YOK"

Kayseri'deki davayı izleyen Ali İsmail Korkmaz'ın babası Şahap Korkmaz ise, oğlunun katillerine verilen cezayı az bulduğunu yinelerken, davada şimdiye kadar 8 duruşma olduğunu hatırlatarak şöyle dedi:

"Son duruşmaya kadar bütün duruşmalarda sanıklar hakkında kasten adam öldürmekten müebbet ceza isteniyordu. Son duruşmada olay tamamen değişti ve adam yaralamaktan ceza verildi, iyi halden indirime gidildi. Bunun iyi hali neresi? Adam öldürmenin cezası bu mu olmalı? Türkiye'de adaletle ilgili olanlar, baştan ayağa kadar eğer adam öldürmenin cezası buysa demek ki ne adalet var, ne kanun var, ne hak var, ne insan hakkı var. Bugün bu şekilde adam öldürenin cezasını bu şekilde verecekse, zaten bu cinayetler zinciri ve katliamlar, herşey birbirini takip ediyor. Bu sebepten oluyor bu olaylar. Oysa adam öldürmüş, suç işlemiş onun gerçek cezasını versin, kesinlikle bu olaylar olmaz. Böyle olursa Türkiye, memleket huzura doğru gider. Ama, bu şekilde ise tamamen bataklığa ve felakete doğru gidiyor demektir."

SANIKLARDAN 'PARALEL' İDDİASI

Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ali İsmail Korkmaz davasının 5'i tutuklu, 8 sanığın yargılandığı davada, 'Paralel Yapı' iddiası gündeme geldi. Çorum E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık polis memuru Yalçın Akbulut, "Hayatını kaybeden kişiye karşı hiçbir müdahalem olmadı. Hazırlanan rapor döneminde TÜBİTAK'ta çalışanların 'Paralel örgüt' üyesi olabilecekleri düşüncesindeyim. Çünkü Paralel örgüt operasyonu kapsamında çok sayıda TÜBİTAK çalışanı uzaklaştırılmıştı" diye ifade verdi.

Tutuklu sanıklarından İsmail Koyuncu, verdiği ifadesinde, "Allah katında vicdanen rahatım. Ben kimseyi öldürmedim. Cezaevinde yattığım sürece ben ve ailem mağdur oldu" dedi. Diğer sanık Ramazan Koyuncu ise, "Daha önce verdiğim ifadelerime katılıyorum. Suçsuzum. Üç yıldır suçsuz yere hapis yatıyorum. Beraatimi istiyorum" diye konuştu. Afyonkarahisar E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Muhammet Vatansever de, "Benim müdahale ettiğim şahıs Ali İsmail Korkmaz değildir. 33 aydır hapis yatıyorum. Ailem ve ben mağdurum" dedi.

SAVCI AYNI KARARLARI İSTEDİ

Savcı, önceki esasa ilişkin görüşünü yineleyerek beraat eden sanıklar için yeniden beraat, tutuklu sanıklar için de tutukluluk hallerinin devamını istedi. Gezi olayları sırasında Eskişehir'de öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın babası, annesi ve ağabeyi ile avukatları Ayhan Erdoğan'a son sözleri soruldu. Acılı baba Şahap Korkmaz, "İtirazımız, bu katillerin gerçek cezalarını almaları içindir. Ali İsmail suçsuzdur. Oğlumun önü 4 kişi tarafından kesiliyor ve dövülüyor. Kuş yavrusu gibi yerde çırpınıyor. Yerde çırpınan bırakın insanı, herhangi bir canlıya vurmak insanlığa sığar mı? Tekme atmak insanlığa sığar mı? Sanıkların hepsi müdahale ettikleri kişinin Ali İsmail olmadığını iddia ediyorlar. Ali İsmail'in taş attığını söylüyorlar. Taş attığına dair bir video, bir resim, bir delil göstersinler. Ali İsmail kaçarken, 8 kişi müdahale ediyor. Suçlular cezalarını alsınlar" diye konuştu. Anne Emel Korkmaz da, suçluların cezalandırılmasını istediğini söyledi. Ali İsmail'in ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz ise, "Dosyada, kasten adam öldürme suçu sabit ve açıktır. Sanıklar, bu yönden cezalandırılsın" dedi.

"ALİ İSMAİL KAMU ŞİDDETİYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Ailenin avukatı Ayhan Erdoğan da, Ali İsmail Korkmaz ile ilgili bir yakalamadan söz edildiğini anlatırken, "Yakalama ancak, suç işleme halinde tanınmış bir yetkidir. Ali İsmail hakkında açılan bir dava yoktur. Ali İsmail, eline taş almış insan değildir. Ali İsmail, o gün kamu şiddetiyle katledilen bir gençtir. Sanıklar suçtan kurtulmak için yalan söylüyorlar. Sanık polis memurlarıyla birlikte beraat eden polislerin cezalandırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

DAVA NEDEN YENİDEN GÖRÜLDÜ?

Eskişehir'deki Gezi protestoları eylemlerinde polisler ve esnaf tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın güvenlik gerekçesiyle Kayseri'de görülen davasındaki kararı Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi usul yönünden bozarken, sanık polis memurlarının tahliye taleplerini reddetmişti. Korkmaz ailesi de, cezanın 'Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' değil 'Kasten öldürme' suçundan verilmesi istemişti.

Ali İsmail Korkmaz davasındaki Yargıtay'ın bozma kararının gerekçesi, sanıklardan polis Mevlüt Saldoğan'ın avukatının karar duruşmasına katılmayarak son savunmasını yapamaması ve kasten öldürmeden dava açıldığını halde ağırlaştırılmış yaralamadan ceza verildiği vurgulandı.

Güvenlik nedeniyle Kayseri'ye alınan dava, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüş, tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan'a, 'Kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' suçundan 13 yıl hapis cezası verilmişti. Bu ceza daha sonra 'iyi hal' nedeniyle 10 yıl 10 aya düşürülmüştü. Polis memuru Yalçın Akbulut 10 yıl hapis cezası alırken, fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e ise 6'şar yıl 8'er ay hapis cezası verilmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali İsmail Korkmaz Dha Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title