Haberler

Aliağa'da sökülecek "Asbestli gemi" hakkında bakanlık yetkililerinden ilk yorum: Risk olursa geri gönderilecek

Güncelleme:
Abone Ol

İçinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen uçak gemisinin sökümünün İzmir Aliağa'da yapılacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanların "Bu söküm işlemi mevzuata uygun yapılmazsa tüm Türkiye zehirlenebilir" uyarısında bulunduğu gemi hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; risk söz konusu olursa gemi geri gönderilecek.

Brezilya donanmasına ait NAe São Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümüne izin verilmesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Haberler.com olarak kısa sürede 100 binin üzerinde tweet atılan konuyla ilgili tüm gözler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çevrildi.

UZUN ZAMANDIR İZİN BEKLİYORDU

Haberler.com olarak Çevre Bakanlığı yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre; Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya söküm tesislerine gelecek olan gemi uzun zamandır izin bekleyen bir gemiydi. İzin talebi sonrası gemide uzman isimler tarafından tekrar tekrar kontroller yapıldı. Bu kontroller sonucunda gemide riskli herhangi bir durum tespit edilmediği belirtildi.

SÖKÜMÜ SADECE TÜRKİYE VE HİNDİSTAN'DA YAPILIYOR

Sökümü teknik olarak sadece Türkiye Aliağa'da ve Hindistan'da yapılması mümkün olan geminin söküm işlemi kararının uluslararası hukuka göre alındığı,AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi'nde de bulunan gemiye tüm yükümlülükleri yerine getirince izin verildiği belirtildi.

RİSK SÖZ KONUSU OLURSA GERİ GÖNDERİLECEK

Bakanlık kaynaklarına göre; gemi Türk kara sularında da uluslararası yetkinliğe sahip uzmanların denetiminden geçecek ve en ufak bir risk söz konusu olursa geri gönderilecek. Gemi bu denetimlerin ardından da söküme uygun bulunursa, işlem titizlikle gerçekleşecek.

GEMİDE 9,6 TON ASBEST BULUNUYOR

Gemide iddia edildiği gibi 900 ton değil, 9,6 ton asbest yükü bulunduğunu ifade eden yetkililer, gemi sökümünden çıkan atıkların uygun şekilde ambalajlanarak hava ile temasının kesildiğini vurguladı. Ambalajlanan asbest içeren atıkların geçici olarak depolandıktan sonra lisanslı araçlarla taşınarak, çevre lisanlı düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildiği belirtildi. Bu tesislerde, asbest içeren atıklar diğer atıklardan ayrı bir kısımda depolanıyor.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Aliağa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (18)

Umit Cetin:

araba kullananlar hiç hava pisleniyor demiyor parfüm sıkanlar kimyasal kullananlar hiç şikayet etmiyor sırf muhalefetlik yapmak için konuşmayın

Yanıtla787
can öz :

Ula her halta konuşmayın. Gözle görülmeyecek kadar küçük bir parça solursan dahi göğüs kanseri olursun ve ölğrsün

122
Alican Gürbüz:

kesinlikle bu konuda bilgin sıfır bahsettiğin olay dünya için ozon tabakası için geçerli ki bu durum tüm ülkelerde aynı herkes araç kullanıyor herkes parfüm sıkıyor gel gelelim olaya kimsayaldan kastı kanserojen madde içermesi ve bu sadece ülke sınırları için geçerli.

120
Seray Mert:

Cehalet güzel şey... Önce asbest nedir nasıl bir şeydir bunu öğren.

00
Mira Sayar:

Bir de gurur duymamiz bekliyor bir Hindistan bir bizmisiz! Her türlü pisliği atın bize. Maden aranır siyanür karıştırılır, GDO'lu hayvan yemleri büyükbaş hayvanlara verilir, zehirli atıklar denizlerimize atılır, mülteciler ülkemize doldurulur. Yaşanacak yer gibi değil artık bu ülke çok korkunç.

Yanıtla1273
oguz:

neden mülteciler yada avrupanın yada dünyanın pıslıgı hep bize geliyor bu dunyada bir ülke olarak sadece biz mi varız PARA GELSİNDE NE OLURSA OLSUN YETERKİ PARA GELSİN

Yanıtla676
cihad çakır:

Lan risk olduktan sonra yollasan ne olacak. Baştan sokma ülkeye.

Yanıtla277
Guler Sandık:

neden ? sadece biz ve hindistan'da oluyormuş ne alaka geri gönderilsin mecbur değiliz ki kabul etmeye .yine ne oyun oynanıyor acaba ?

Yanıtla771
Doğrucu Davud:

Asbesti bertaraf edecekmişiz, Hangi teknoloji bu?

Yanıtla768
oguz:

evet olan olduktan sonra geri gönderilecek cok güzel ÇÖZÜM bulmuşlar bravo bu bakanlıga

Yanıtla369
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title