Haberler

Aliağa'daki Gemi Söküm Tesislerine Radyasyon Tarama İstasyonu

Abone Ol

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Geri Dönüşüm merkezine söküm için getirilen 'Kuito' adlı gemiyle ilgili tartışmalar sürerken, bu kez de radyasyon incelemesi yapılmadığı iddiaları gündeme geldi.

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Gemi Geri Dönüşüm merkezine söküm için getirilen 'Kuito' adlı gemiyle ilgili tartışmalar sürerken, bu kez de radyasyon incelemesi yapılmadığı iddiaları gündeme geldi. İddialar üzerine açıklama yapan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun gözetiminde radyasyon ölçüm istasyonu kurduklarını, vidaya bile radyasyon ölçümünün yapıldığını söyledi.

Angola açıklarında 2000 yılından itibaren yaklaşık 14 yıl ham petrol işlemek üzere kullanılan 'Kuito FPSO' adlı geminin sökümü için 2014 yılında, ihale açıldı. İhaleyi kazanan Türk firmasının, gemiyi söküm için İzmir Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm merkezine getirmek üzere yüzdürmeye başlamasıyla da tartışmalar çıktı. Gemi gerekli ölçüm ve incelemelerin yapılmasının ardından onay verildikten sonra karaya oturtulup kesilmeye başlandı. Ancak bu sırada gemideki radyasyon miktarını ölçen firmanın iddiaları ve sözleşmesini tek taraflı olarak feshedilmesiyle, 'Kuito' gemisi bir kez daha gündeme geldi. Geminin radyasyon ölçümü yapılmadan sökülmeye devam ettiği ileri sürüldü.

RADYASYON ÖLÇÜM İSTASYONU KURDUK

Firmanın ve çevreci kuruluşların radyasyon iddiaları üzerine Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine hem bu konudaki sorulara hem de yeni kurulan ölçüm istasyonu ili ilgili bili verdi. 'Kuito' gemisi üzerinden öne sürülen iddiaların sadece geminin sökümünü gerçekleştiren firmayı değil, Aliağa'da faaliyet gösteren diğer firmaları da toplum nezdinde zan altında bıraktığını, karalama kampanyasının sektöre büyük zarar verdiğini söyleyen Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu konu artık kangrenleşti, bu nedenle de biz Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin görüşüne başvurduk. Onların raporlandırdığı çözüm önerilerini, inceledik. Kesin ve toplu çözüm için harekete geçtik. Aliağa'da faaliyet gösteren 22 gemi geri dönüşüm tesisini zan altında kalmaktan kurtaracak projeyi hayata geçirdik. Dernek olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) nezdinde gemi geri dönüşüm sektöründe toplam çözüm ile dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Bu ayın ilk haftasında gemi söküm bölgesi çıkış kapısına TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca RIS-100 x serisi kapı radyasyon ölçüm monitörlerinden oluşan istasyon kurduk. Buradan kontrolsüz hiçbir hurda aracının çıkışına izin verilmiyor. Burada her araçta ölçüm yapılıyor. Vidalar dahi inceleniyor. ve bu sonuçlar kayıt altına alınıyor. Bu istasyonla, kamu nezdinde şüpheleri ortadan kaldırdığımız gibi, söz konusu duruma bireysel değil, toptan çözüm getirdik."

Bazı firmaların söküm için gelen her geminin zaten radyasyon kontrolünden geçtiğini gerekçe gösterip radyasyon ölçüm istasyonunun kurulmasına sıcak bakmadığını da ifade eden Adem Şimşek, şöyle devam etti:

"Bazı firmalarımız her ne kadar istasyon kurulumuna sıcak bakmasa da, sektörün daha fazla zarar görmemesi adına kurmakta karar kıldık. Çünkü sektörümüze yönelik ardı arkası kesilmeyen asılsız iddialar yüzünden gemi geri dönüşümde dünya lideri konumunda olan ülkemiz özellikle de bilgi kirliliği yüklü mesnetsiz iddialar ve maksatlı haberlerden ötürü son dönemde Avrupa nezdinde zor durumda kalmaya başladı. Buralardan fabrikalara gönderilen hurdalar, fabrikaların girişlerinde de zorunlu ölçüm istasyonlarından geçiyor. Tesislerimize getirilen gemilerin tabir yerindeyse eli kolu sallanarak getirildiği düşünülüyor. Bu gemiler Türkiye'ye getirilmeden önce de bağlı oldukları ülkelerde de sıkı denetimlerden geçiyor. Tesislerimizde söküm öncesinde ve devamında düzenli olarak kontrol ediliyor. Kamuoyunda bizim için tasvir edenlerin söylemleri gerçeği yansıtmıyor. Tesislerimize diğer ülkelerdeki tesislerde olmayan çevreci yatırımları kazandırdık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu anlamda daha öncede söylediğim gibi, kapılarımız devletin tüm kurumlarına olduğu gibi herkese açık, isteyen istediği zaman tesislerimiz de inceleme de bulanabilir. Hatta isteyen kurum kuruluş kurduğumuz Radyasyon Ölçüm İstasyonuna bir gözlemci dahi görevlendirebilir. ya da her ay sonunda çıkan araçların toplam ölçüm bilgilerini bizden alabilirler." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adem Şimşek Aliağa İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title