Haberler

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'ne Yıkım Tepkisi

Abone Ol

Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'ne yıkım tepkisi İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltıldıktan sonra yerinin başka amaçla kullanılacak olması tepkilere neden oldu.

Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'ne yıkım tepkisi

İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi'nin belediye tarafından sağlam olmadığı gerekçesiyle boşaltıldıktan sonra yerinin başka amaçla kullanılacak olması tepkilere neden oldu. Müze ve kazı evindeki 3 bine yakın tarihi buluntunun ise belediye ait kız öğrenci misafirhanesinin sığınağında saklanmak üzere taşınması Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu'yu isyan ettirdi. Karaçorlu, eserlerin bu şekilde olumsuz koşullarda, yetkisiz kişilerce taşınmasının suç olduğunu belirtip, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Aliağa'da 1995 yılında, dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ve İtalya'nın Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kyme Antik Kenti'nin uzun yıllar kazı başkanlığını yapan Sebastiana Lagona'nın girişimleriyle ilçede Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yapılması gündeme geldi. Belediye, açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığın'dan tahsisini istedi. Maliye Bakanlığı, daha önceden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisli bu alan Aliağa Belediyesi'ne 'müze yapılmak üzere' verildi. Bu alana Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yapılması için 1996 yılında belediye meclisince karar alındı. Alanda planlama yapıldı. Dönemin Belediye Başkanı Hakkı Ülkü, alanın Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi olarak kullanım ilkeleri, buna uygun işlevleri, ilgili projeleri, inşaat süreci, yönetim ve mali koşullarını o tarihte kazılara başkanlık yapan Sebastiana Lagona ile bir protokolle imza altına aldı. Alanda protokol gereği tanınmış İtalyan mimar ve arkeolog Roberto Parapetti'ye müze ve kazıevinin tüm işlevlerini karşılayacak bir düzenleme yaptırıldı. 1997 yılında temeli atılan müze ve kazıevi iki yılda tamamlandı. Akdeniz mimarisinin özelliğini taşıyan müze ve kazıevi için belediyeye 5 Şubat 1999 tarihinde müze olarak yapı kullanma ruhsatı verildi.

BELEDİYE BİNASINA DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENMİŞTİ

2004 yılında AK Parti'den Belediye başkanı olan Tansu Kaya, söz konusu arkeoloji müzesi binası ve kazı evini boşaltıp, belediye binası yapmayı gündeme getirdi. O dönemde, yerin kullanımında söz sahibi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı izin vermeyince bu proje rafa kalktı. Kaya'nın ardından göreve gelen CHP'li Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz da aynı şekilde müzenin bir bölümünü boşaltıp, belediye hizmet binası olarak kullanmak istedi. Ancak, başaramadı. Bu sırada Lagona kazı başkanlığını bıraktı. Yerine asistanı Calabria Üniversitesi öğretim üyesi Antonio La Marca Kyme Antik Kenti kazı başkanlığına geldi. La Marca ile Belediye Başkanı Oğuz ile iddiaya göre, bir sözleşme imzalandı. Ancak, o dönemde müze boşaltılmadı.

"SANAYİLEŞME ADINA TARİH YOK EDİLİYOR"

Son olarak 2014'teki yerel seçimlerde göreve gelen MHP'li Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, kendinden önceki belediye başkanını, antik kentin kazı başkanıyla yaptığı sözleşmeye dayanarak müze ve kazı evinin boşaltılmasını istedi. İçinde yaklaşık 3 bin civarında tarihi eser kalıntısı parçaları bulunan müze ve kazı evinin 23 Şubat'ta yıkılacağı bildirildi. Bunun üzerine antik kentin kazı heyeti müzedeki eserleri ilçedeki TOKİ Konutları'nda bulunan Aliağa Belediyesi Kız Öğrenci Misafirhanesi'nin bodrum katındaki sığına taşımaya başladı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, bugün Kyme Arkeolji Müzesi ve Kazıevi'nde bir açıklama yapıp, "Buradaki eserleri taşınması belli kurala ve kaideler göre yapılmalıdır. Burada bir suç işleniyor. Hem de ağır cezalık bir suç. Buradan taşınan eserler, son derece uygunsuz şekilde ve yetkisiz kişilerce usulsuz olarak taşınmaktadır. Eserleri taşındığı sığınak bu iş için uygun bir yer değildir. Orası bir mahzendir. Bu yapılanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Müze binası uydurma raporlarla yıkılmak ve yerine rant elde edilmek istenen yapılar yapılmak isteniyor. İlçede müzeyle başlayarak ilçedeki tarihi dokunun sanayileşme adına yok edilmek isteniyor. Aliağa kamuoyunu müzesine sahip çıkmaya çağırıyorum" dedi.

Karaçorlu, kazılara yıllarca başkanlık eden Lagona'ya bir mektup yazıp, durumu bildirdiğne dikkati çekip, kendisini de buraya gelmesini bekliyoruz.

"BİNA SAĞLAM DEĞİL YIKILMA TEHLİKESİ VAR" İDDİASI

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ise Nemrut Limanlar Bölgesi'ndeki Antik Kyme Kenti'nde bulunan eserlerin konulduğu Aliağa Sahil Bandı'ndaki müzenin boşaltılacağını belirtip, "Biz gerekli tetkikleri yaptırdık. Bina sağlam değil, yıkılma tehlikesi var. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli yazışmaları yaptık. Müzedeki tarihi buluntuları uygun bir yere taşıyoruz. Taşınma işlemi tamamlandıktan sonra binayı yıkacağız" dedi. Başkan Acar, yıkılacak müze ve kazıevinin yerine ise ne yapılacağı konusuna açıklık getirmeyip, "Bunun kararını daha sonra karar verip, paylaşacağız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aliağa Belediyesi Ahmet Tuncay Hakkı Ülkü İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title