Haberler

Alkim Kimya, Çayırhan'daki Yatırımını Tanıttı

Güncelleme:
Abone Ol

Alkim Alkali Kimya, sodyum sülfat üretimi için Çayırhan'da inşa ettiği maden ve üretim tesisinden oluşan 50 milyon liralık yatırımı tanıttı.

Alkim Alkali Kimya, cam, kağıt, tekstil gibi sektörlerin önemli ham maddelerinden olan sodyum sülfat üretimi için Çayırhan'da inşa ettiği maden ve üretim tesisinden oluşan 50 milyon liralık yatırımı tanıttı.

Geçen yıl net karı 14 milyon liranın üzerinde olan Alkim Kimya'nın Ankara Çayırhan'da inşa ettiği ve yaklaşık 8 aydır faaliyet gösteren tesisi 65 milyon ton saf sodyum sülfata karşılık gelen 195 milyon ton "glauberit" rezervinin üzerine kurulu. Yüzde 31'i halka açık olan ve 2000 yılından bu yana hisseleri İMKB'de işlem gören firmanın maden ocağı tesisi yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip.

Şirketin Çayırhan'da kurduğu yeni yatırımına ilişkin açıklamalar yapan Alkim Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Reha Kora, tesisin şu aşamada günlük üretim kapasitesinin 400 ton olduğunu belirterek, tesisin teknik özellikleriyle dünyada birçok yönüyle ilkleri barındırdığını söyledi. Kora, tesisin yeryüzü şekillerine hiçbir zarar vermeden sodyum sülfatın ham maddesi olan "glauberit"in yer altından çözelti olarak borularla çekilmesi yönteminin dünyada ilk defa düzenli olarak uygulandığını dile getirdi. Tesisin çevreye duyarlılık esasına göre inşa edilip bu unsura göre çalıştığını söyleyen Kora, "Elektriğini kendisi üreten tam otomasyona sahip modern entegre tesisimizde, yüzde 99 saflıkta anhidr sodyum sülfat üretiyoruz" dedi.

-Yılda 410 bin ton sodyum sülfat üretimi-

Kora, farklı noktalarda da sodyum sülfat üretimi yaptıklarını anımsatarak şöyle devam etti:

"Bizim tüm tesislerimizde yıl bazında yaklaşık 410 bin ton sodyum sülfat üretimimiz var. Burada ( Çayırhan ) 150 bin ton, Acıgöl kıyısında 180 bin ton, Konya Bolluk Gölü kıyısında 80 bin ton. Bunun yanı sıra 190 bin ton ham tuz üretimimiz de bulunuyor"

Kora tesisin Avrupa'da en büyük sodyum sülfat üreticileri arasında ikinci, dünyada ise beşinci sırada yer aldığını belirtti.

Yılda 8 bin ton magnezyum Klorür ürettiklerini kaydeden Kora şirketin halka açıklık durumu nedeniyle 2012 yılına ilişkin ciro beklentisini ifade edemeyeceğini söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Kora, "Ürettiğimiz ürüne bakınca bu yılki ciromuzda çok fazla bir değişim olmayacağını, yeni tesisimizle birlikte sadece belirli bir artışın olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Kora Romanya, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelerin firmanın müşterilerinden olduğunu aktararak şöyle devam etti:

"Libya, Mısır, Tunus da bizim müşterimiz özellikle Mısır en önemli müşterilerimizden, Suriye'de öyleydi ama Suriye ile maalesef bütün ticaretimiz durduğu için buraya satışımız da artık sekteye uğradı"

Kora, Procter&Gamble, Unilever, Henkel ve Colgate gibi dünya devi firmaların kendilerinin devamlı müşterisi olduğunu kaydederek, "Yıllık toplam ciromuz içinde ihracat yüzde 20'ye yakın bir orana sahip, önümüzdeki dönemde bu yeni ve dünyada ilk olan tesisimizin de etkisiyle bu oran daha da artabilir" diye konuştu.

Kora, Alkim Kimya'nın 2'nci kuşak aile yöneticisi olduğunu anımsatarak,

"Alkim Alkali Kimya AŞ'nin kendine has prensipli bir işleme şekli var, mesela bütün fabrikalarımızda buharımızı kendimiz üretiriz, tecrübeli bir ekibimiz var. Onlarla, her şeyi göz önünde bulundurarak kar-zarar analizini yapmak suretiyle projeler geliştirir, kendi enerjimizi kendimiz üretmeye çalışırız" şeklinde konuştu.

-"Ar-Ge çalışmaları tesisin rasyonel işlemesine ışık tuttu"-

Basın mensuplarına açıklamalar yapan Alkim Alkali Kimya Genel Müdürü Nihat Erkan ise 1948 yılında küçük bir işletme düzeyinde başlayan sodyum sülfat üretim faaliyetinin yıllar içerisinde geliştiğini anlatarak, bugün dünyanın en ileri ve verimli tesislerini kurmaktan gurur duyduklarını anlattı. 2000 yılında halka açılarak İMKB'de işlem görmeye başlayan Alkim'in bugün halka açıklık oranının yüzde 31'e ulaştığını vurgulayan Erkan, Çayırhan sodyum sülfat tesislerinin iki açıdan büyük önem taşıdığını şu sözlerle anlattı:

"195 milyon tonluk sodyum sülfat maden rezervi dünyanın sayılı rezervleri arasında yer almaktadır. Üç yıl süren ve uluslararası düzeyde yürütülen Ar-Ge çalışmaları, madenin rasyonel olarak üretilmesine, verimli bir şekilde işletilmesine ışık tutmuştur. Bir de, üretilen maden cevherin işletilmesi için 50 milyon lirayı aşan bir yatırımla dünyanın en modern - teknolojik tesisleri kurulmuş ve devreye alınmıştır. Bugün için sodyum sülfat üretimi konusunda dünyadaki en modern ve en verimli çalışan tesistir. Bu yatırım ile ülkemizin yer altı kaynaklarının azami verimlilikte ve tüm katma değeri ülke içinde kalacak şekilde çalıştırılması sağlanmaktadır."

Sodyum sülfatın kullanım alanının çok geniş olması nedeniyle bu kimyasal mamülün dünya çapında stratejik önemi olduğunu savunan Erkan, "Üretim kapasitesine göre dünyada 5'inci sırada olmamız doğru yolda olduğumuzu gösteriyor, umuyorum zamanla daha da iyi bir üretim hacmine sahip olacağız" dedi.

Eskişehir'de bin 300 hektarlık alanda krom madeni arazileri bulunduğunu kaydeden şirket yetkilileri burasıyla ilgili Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Nihat Erkan Çayırhan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Riza berdustsondor_ramazan@hotmail.com:

kendilerini tebrik ediyorum. ben cayirhan tesisinde calisiyorum.gercekten iscisiyle muhendisiyle muduruyle ornek guzel bir tesis.helal olsun sana alkim.

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title