Haberler

"Alkol Kullanımı Kamu Sağlığı Meselesidir"

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı, Global Alkol Politikaları Sempozyumu Haliç Kongre Merkezinde başladı.

Erdoğan konuşmasında halk sağlığına verdikleri öneme vurgu yaparak 'Bu sempozyum alkol politikaları konusunda, hükümet olarak insanımıza verdiğimiz önemin bir tezahürüdür' dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte düzenlediği "Global Alkol Politikaları Sempozyumu"nun açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Açılışa Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Margaret Chan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve çok sayıda bilim adamı katıldı. Erdoğan; medeniyetlerin buluştuğu İstanbul'da ülkenin ilk uluslararası alkol sempozyumunu gerçekleştirmekten gurur duyduklarını söyledi.

ALKOL KULLANIMI KAMU SAĞLIĞI MESELESİDİR

Hükümet olarak halk sağlığına verdikleri öneme vurgu yaparak, 'Bu sempozyum alkol politikaları konusunda insanımıza verdiğimiz önemin bir tezahürüdür' diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'İki gün boyunca 53 ülkeden 1200'ün üstünde konusunda uzman ismin açıklayacağı tebliğler bizler için bir kılavuz niteliğinde olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada her yıl, aralarında 300 bininin 15-19 yaş aralığında olduğu 2 buçuk milyon insan alkol sebebiyle ölmektedir. Birçok hastalığın, şiddetin, suçun ve intiharın bunun yanında trafik kazalarının da müsebbibi olan alkol elbette ki bir kamu sağlığı meselesidir' dedi.

BU KONUDA CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR

'Biz her konuda, konusunda uzman STK'lar ile işbirliği içinde çalışmayı prensip edindik. Alkol, uyuşturucu ve bağımlılıklar hususunda da Yeşilay ile beraber yürüyeceğiz. Uluslararası arenada yükselen bir STK olarak Yeşilay'a verdiğimiz destek şüphesiz ki gelecek nesillere yönelik ciddi bir yatırımdır' açıklamasında bulunan Başbakan Erdoğan 'Dünya Sağlık Örgütü'nün 2010 tarihli küresel strateji belgesinde belirtilen politikalara paralel çalışmalar yaparak bu tür uygulamaları destekleyeceğiz. Alkolün televizyon ve sinema reklam prosedürleri konusunda Avrupa Birliğine eşdeğer bir yürütmelik benimsedik. Gazeteler konusunda da ciddi engellemeler planlıyoruz. Alkollü içkilerin ambalajlarında da sağlık uyarılarının yer alması için çalışmalar yürütüyoruz. Bugün silahla adam öldürmenin cezası varken alkollü araç kullanarak ölüme sebebiyet vermenin cezalandırılmaması trajik bir durumdur' dedi.

ÖNCÜ OLDUK

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman da 'alkole bağlı zararın Avrupa'ya maliyetinin çok yüksek olduğunun altını çizerek "Avrupa'da her yıl alkole bağlı şiddet suçlarının maliyeti 33 milyon Euro, sağlık maliyeti 13 Milyon Euro ve iş kaybı maliyeti 19 Milyon Euro seviyesindedir. Bunlar alkol kullananların topluma yüklediği ekonomik maliyetlerdir. Bunların yanında aile içi şiddet, toplumsal şiddet, cinayet gibi maliyetleri de mevcuttur. Biz Yeşilay olarak Türkiye Alkol Politikaları Platformu'nun kuruluşuna da öncülük ederek zararlı alkol kullanımının minimize edilmesi üzerine çalıştık. Uluslararası bir STK olan Eurocare'e üye olduk. Bunların hepsi Yeşilay olarak bir halk sağlığı meselesi olan alkol ile ilgili bilimsel yaklaşımımızın bir sonucudur' dedi.

DSÖ Başkanı Margaret Chan ise konuşmasında halk sağlığını ilgilendiren konularda STK'ların yalnız kaldıklarını ancak Türkiye'nin Başbakanlık düzeyinde bu konuya eğilmesinin takdire değer olduğunu ifade etti. DSÖ Başkanı Margaret Chan, 'Burada Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı'nın yanında Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da bulunması ve bu konferansa destek vermesi Türkiye'nin bu konuda ciddiyetini gözler önüne sermektedir' şeklinde konuştu. Chan, 'Sempozyumun, uluslararası anlamda bu kadar geniş katılımlı bir konferans olması hem tüm ülkelerin Alkol politikalarına verdiği önemi gözler önüne sermiştir hem de alkol sebepli zararın devletler bazında tehlikeli boyutlara vardığının bir göstergesi olmuştur. Her ülkenin vergilendirme, satış saatlerini sınırlama, alkollü araç kullanımının cezai müeyyidelerinin artırılması gibi politikalar ile ortak hareket etmesi gerekmektedir' dedi.

Yarın sona erecek olan sempozyuma 53 ülkeden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri başta olmak üzere bin 200'ün üzerinde konusunda uzman isim katılıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Margaret Chan Türkiye Haliç Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title