Alman Hükümeti, Seri Cinayetleri Siyasi Saymıyor
SKANDAL olay aşırı sağcı parti AfD'nin meclise soru önergesi sonucu ortaya çıktı.
SKANDAL olay aşırı sağcı parti AfD'nin meclise soru önergesi sonucu ortaya çıktı. AfD, sol motifli siyasi suçların arttığını gösterme umuduyla hükümete 2000 yılından beri siyasi motifli suçların nasıl geliştiği üzerine bir soru önergesi verdi. İçişleri Bakanlığı'nın önergeye verdiği cevapta 2000-2007 yılları arasında neonazi terör örgütü NSU'nun işlediği 10 seri cinayet, 15 banka soygunu ve 23 kişinin yaralandığı iki bombalı saldırı siyasi motifli suçlar listesinde yok.
Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davada NSU'nun elebaşı Beate Zschaepe 5.5 yıl boyunca yargılandı. Mahkeme geçen temmuz ayında Zschaepe'yi aşırı sağcı terör örgütü üyeliği, 10 cinayet, ağır banka soygunları, 32 kişiyi öldürmeye teşebbüs, ağır adam yaralama ve kundaklama suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum etti. Ama İçişleri Bakanlığı'nın siyasi motifli suçlar listesinde aşırı sağın suç olayları olarak yer almıyor.
KOMİK GEREKÇE
İçişleri Bakanlığı'nın gerekçesi bu listeye sadece siyasi motifli suç olaylarının başlangıç alındığı, başlangıçta NSU suç olaylarının 'organize suçlar' olarak sınıflandırıldığı. Ama terör örgütü NSU 2011'de kendiliğinden ortaya çıkınca siyasi motifli olduğu anlaşılmıştı. Buna rağmen daha sonra NSU'nun işlediği cinayet ve suçlar siyasi motifli suçlar olarak kayda geçmiyor. Böylece bu suçlar aşırı sağın siyasi motifli suç istatistiğine girmiyor. Asayiş Şubesi'nin siyasi motifli suç olayları istatistiği tutması 2001'de karara bağlandı. Amadeu Antonio Vakfı'nın verilerine göre 1990-2000 yılları arasında 93 kişi aşırı sağ terör ve şiddete kurban gitti. Resmi istatistik 25 kişi diyor. Tartışma ve araştırmalar sonucu hükümet, aşırı sağ şiddetten ölenlerin sayısını 36'ya çıkardı. NSU cinayetleri ve suçlarının siyasi motifli suçlar istatistiğine alınmaması, aşırı sağ suçların resmi değerlendirme metodunu yeniden tartışmaya açtı.