Haberler

Alman Meclisi Sünnetin Yasal Hale Getirilmesini İstedi

Abone Ol

Alman Federal Meclisi, sünnetin yasal hale getirilmesi için hükümete yasa tasarısı hazırlaması konusunda çağrıda bulunulan karar tasarısını, büyük çoğunlukla kabul etti.

Alman Federal Meclisi, sünnetin yasal hale getirilmesi için hükümete yasa tasarısı hazırlaması konusunda çağrıda bulunulan karar tasarısını, büyük çoğunlukla kabul etti.

Mecliste el kaldırılarak yapılan oylamada sadece Sol Parti milletvekillerinden bazıları karar tasarısına karşı çıkarken, bazıları da çekimser kaldı.

Oylamadan önce yapılan konuşmalarda Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Günter Krings, ülkede yaşayan Yahudilere ve Müslümanlara, yaşamlarının zorlaştırılmayacağı yönünde bir işaret vermek istediklerini belirterek, sünnetin, ailelerin izniyle tıbbi kurallara uygun olarak ve anestezi yapılarak gerçekleştirilmesini istediklerini söyledi.

Sünnetin dünya çapında onay gördüğünü, bu nedenle Yahudi ve Müslüman cemaatlerin isteklerinin ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Krings, kadınların sünnet edilmesine ise kesinlikle karşı olduklarını kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Christine Lambrecht, Köln Eyalet Mahkemesinin aldığı ve sünneti "yaralama suçu" kabul eden kararın ülkede yaşayan Yahudiler ve Müslümanlar arasında bir güvensizlik yarattığını belirterek, bu nedenle yasal bir çerçeveye ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Lambrecht, bunun ülkede yaşayan Yahudiler ve Müslümanlar için din özgürlüğü konusunda önemli bir sinyal olacağını, ancak kadınların sünnet edilmesinin yasak olmasının da doğru olduğunu kaydetti.

Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Jörg van Essen, mahkemenin kararının bağlayıcı olmadığını, ancak insanlarda güvensizlik yarattığını, bu nedenle ciddiye alınması gerektiğini bildirdi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Volker Beck, görüşler ne yönde olursa olsun Yahudilerin ve Müslümanların dini inançlarının ciddiye alınması gerektiğini, Museviliğin ve İslamiyet'in Almanya'ya ait olduğunu belirterek, Almanya'nın sünneti yasaklayan tek ülke olmamasını istediğini ifade etti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Johannes Singhammer de din özgürlüğünden yana olduklarını, bu nedenle karar tasarısıyla sünnetin yasal olduğunu vurgulamak istediklerini söyledi.

Sol Parti'den Jens Petermann ise karar tasarısının çok hızlı hazırlandığını, bu nedenle tasarıya onay vermeyeceğini belirterek, çocukların sünnet konusunda belirli bir yaşa geldikten sonra kendilerinin karar vermesi gerektiğini savundu.

Sünnetin tıbbi kurallara uygun olarak yapılmasına izin verilmesi istenilen karar tasarısı, iktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanmış, Yeşiller Partisi daha sonra tasarıyı topluca desteklemekten vazgeçmişti.

Köln Eyalet Mahkemesi, sünneti "yaralama suçu" kapsamına alan bir karar vermiş ve sünnet ettiği bir çocuğun daha sonra kanama geçirmesi sebebiyle yargılanan bir doktoru, "işlediği suçun farkında olmadığı" gerekçesiyle serbest bırakmış, mahkemenin bu kararı Müslüman ve Yahudi kuruluşların büyük tepkisine neden olmuştu.

Muhabir: Evren Aydemir

Yayıncı: İbrahim Uyar - BERLİN

Kaynak: AA / Güncel

Demokrat Parti Köln Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title