Alman Yargı Sistemini İncelediler
Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında hazırlanan 'Genç Mahkumların Eğitimi' ile ilgili ceza infaz kurumu uygulamaları ve ceza infaz sistemleri konulu projenin, Almanya bölümünü tamamlayan uzman heyet arasında bulunan Nazilli...
Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında hazırlanan 'Genç Mahkumların Eğitimi' ile ilgili ceza infaz kurumu uygulamaları ve ceza infaz sistemleri konulu projenin, Almanya bölümünü tamamlayan uzman heyet arasında bulunan Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, bir klasör dolusu raporla döndü.
Savcı Doğan Kaya, yurt dışından döner dönmez izlenimlerini düzenlediği basın toplantısı ile anlattı. Kaya, Almanya'da suç tanımının farklı olduğunu, çok basit kabahatlerin bile suç sayıldığını, bu nedenle çocuk suçlu sayısının 50 binin üzerinde olduğunu söyledi. Kaya, Türkiye'de ise 2 bin 500'ün üzerinde çocuk tutuklu ve hükümlü bulunduğunu hatırlattı. Almanya'nın genç suçlularla mücadele konusunda kurumsallaştığını dile getiren Kaya, tüm birimlerin 'Gençlik Takip Merkezleri' adı altında oluşturulan bir şube tarafından koordine edildiğini söyledi. Başsavcı Doğan Kaya, şöyle dedi:
"Almanya'da öncelikle suç işlemiş gençlerin önceki yaşantıları ve suçtan sonraki yaşam süreçleri hakim yardımcısı, savcı, sivil toplum temsilcileri ve psikologlar tarafından izleniyor. Bu gençlerin aile ve öğretmenleri ile temasa geçiliyor. Heyetin hazırlayacağı rapor sonucunda o gencin yargılanıp- yargılanmayacağı konusunda karar veriliyor. Almanya, 'Devlet olarak eğitemediğimiz bir gence ceza veremeyiz' mantığıyla hareket ediyor. Gençlik Takip Merkezleri yöntemiyle çözülemeyen sorunlar için çocuk tutukevleri var. Bundan da sonuç alınamazsa gençlerin suçları kapalı cezaevinde infaz ediliyor. Bu sistem bizde yok. Bu nedenle de dikkatimizi çekti. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Selami Candemir bir takım notlar aldı. Biz de raporumuzu ilgili birimlere sunacağız."
"SPORLA YAŞA" PROJESİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Nazilli'de suç ve suça itilmiş 350 çocuğun 'Sporla yaşa projesi' kapsamında bir araya getirildiğini ve yaşamlarının değiştiğini belirten Kaya, "Bu proje sayesinde bölgemizde çocuklar tarafından işlenen suçlarda yüzde 80 oranında bir azalma oldu. Yani kendisiyle ilgilenildiği kanaatine varan çocuklar, kendini önemli hissetmeye başladı ve potansiyel suçlu konumuna düşmemiş oldu. Çocuklarımız bizim projemize girdikten sonra suç işlememiş oldu" diye konuştu.
SIRADA İSPANYA VAR
Türkiye, Almanya, İspanya, Fransa ve Güney Kıbrıs'ın paydaşı olduğu "Genç Mahkumların Eğitimi" projesi kapsamında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdür Yardımcısı Selami Candemir, Koordinatör temsilcisi Sema Albayrak ve Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya'dan oluşan heyet 21-24 Ocak 2013 tarihleri arasında İspanya'ya gidecek. - Aydın / Nazilli