Almanya Federal Meclisinde Çifte Vatandaşlık Tartışıldı
Almanya'da aşırı sağcı parti AfD'nin çifte vatandaşlığın kaldırılması için sunduğu önerge Federal Mecliste tartışıldı. Önerge, çifte vatandaşlıkları olan gurbetçilerin yüreğini ağzına getirdi.
Almanya Federal Meclisinde aşırı sağcı, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Vatandaşlık Yasasıyla ilgili değişiklik önerisi tartışıldı.
Önergenin Federal Mecliste tartışılması çifte vatandaş olan veya çifte vatandaşlığa başvurmak isteyen gurbetçileri tedirgin etti.
Çifte vatandaşlığın kaldırılmasını ve "opsiyon modelinin" yeniden uygulanmasını isteyen AfD Milletvekili Gottfried Curio, mecliste yaptığı konuşmada, çifte vatandaşlığın verilmesiyle yabancıların ülkeye entegrasyonunun hızlanmadığını savundu.
"BAŞARISIZ UYUM ÖRNEĞİ"
Çifte vatandaşlığın devlete ve demokrasiye zarar verdiğini öne süren Curio, "Bunu istemiyoruz." ifadesini kullandı. Curio, Göç, Uyum ve Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'u da "Başarısız uyumun örneği" olarak nitelendirdi.
Önerge daha sonra oylama yapılmadan İçişleri Komisyonuna havale edildi.
ALMANYA'DA ÇİFTE VATANDAŞLIK
Almanya'da 2014'de Vatandaşlık Yasası'nda değişiklik yapılarak, ülkede doğan yabancı çocukların bazı koşulları yerine getirmeleri durumunda çifte vatandaş olmalarına imkan sağlanmıştı.
Bu değişikliğe göre, Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı tanınıyor.
Daha önce bu gençlerin, "opsiyon modeli" uygulaması kapsamında 18 ila 23 yaşlarında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması gerekiyordu.