Haberler

Almanya'da Türkler Hayal Kırıklığı Yaşadı

Güncelleme:
Abone Ol

Almanya'da koalisyon anlaşmasında sadece Almanya'da doğan göçmen kökenlilere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi Türklerde hayal kırıklığına neden oldu.

Almanya'da Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) imzaladığı koalisyon anlaşmasında sadece Almanya'da doğan göçmen kökenlilere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi Türklerde hayal kırıklığına neden oldu.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Başkanı Süleyman Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon sözleşmesindeki düzenlemeyle göçmen kökenli gençlere 23 yaşına kadar vatandaşlık seçme mecburiyeti getiren opsiyon modelinin ortadan kalktığını söyledi.

"Çifte vatandaşlık konusu beklediğimiz gibi çıktı. Toplumun bir kısmını kapsayan bir uygulama sözleşmede yer buldu" diyen Çelik, bunun da kendilerini mutlu etmediğini söyledi.  "Çifte vatandaşlık düzenlemesi bizi hayal kırıklığına uğrattı" diyen Çelik, "SPD çifte vatandaşlık konusunu sıralamada ilk beşe koymuştu. Biz UETD olarak hangi sonucu alacaklarını tahmin ediyorduk. Herşeye rağmen bu bir adımdır, olumlu bakmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat da çifte vatandaşlık konusundaki düzenlemenin yetersiz olduğunu belirterek, SPD'yi şiddetle kınadığını ifade etti. Kolat, düzenlemenin geneli kapsamamasının birinci ve ikinci kuşağa yapılan en büyük haksızlık ve saygısızlık olduğunu ifade etti.

"SPD böyle bir anlaşmaya imza atmamalıydı"

Koalisyon anlaşmasında çifte vatandaşlıkla ilgili yer alan ibarelerin kabul edilemez olduğunu da vurgulayan Kolat, "SPD sözünü tutmadı. Bu büyük hayal kırıklığı yarattı. Opsiyon modeli zaten anayasal olarak yanlıştı ve belki çözülecekti. Şu anki haliyle birinci ve ikinci kuşağa yapılan bir ayrımcılıktır bu" diye konuştu.

Kolat. bundan sonra da çifte vatandaşlığın genele yayılması konusunda mücadele etmeye devam edeceklerini de belirterek, "Bu ülkenin gelişimine en büyük katkısı olan birinci ve ikinci kuşak Türkleridir. Onların emeğine yazık. Bunun anlamı biz sizi istemiyoruz ama çocuklarınızı istiyoruz. SPD böyle bir anlaşmaya imza atmamalıydı" şeklinde konuştu.

Berlin İslam Federasyonu Başkanı Fazlı Altın ise koalisyon sözleşmesinde çifte vatandaşlık düzenlemesinin getirilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, "Bunu, Türk gençlerinin Alman toplumuna ayak uydurma konusunda güzel gelişmeler sağlayacak bir adım olarak algılıyorum" dedi.

"Doğru yolda atılmış bir adım"

Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sak da CDU/CSU ve SPD'nin koalisyon protokolünde çifte vatandaşlık konusunda kısmen de olsa bir iyileşmeye gittiğini söyledi. Opsiyon modeline göre Almanya'da doğan göçmen çocukları 23 yaşına geldiklerinde, seçim yapmak zorunda bırakıldığını hatırlatan Sak, şöyle konuştu:

"Varılan uzlaşmaya göre, bu uygulamanın kalkacağı, burada doğan çocuklara artık çifte vatandaşlık hakkı verileceği söyleniyor. Bu uygulamanın geriye dönük olup olmayacağı ise henüz belli değil. Gönül ister ki bu uygulama geriye dönük olsun ve burada doğmus olan herkes için geçerli olsun. Şartları göz önünde bulundurduğumuz zaman, varılan uzlaşmayı, biz Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu olarak doğru yolda atılmış bir adım olarak görüyor. Fakat bunun yeterli olmadığını ve ileride bu uygulamanın genişletilmesini arzu ediyoruz." - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Ren Vestfalya Almanya Berlin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title