Haberler

Almanya'daki Göçmenlerin Entegrasyonu

Abone Ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmenlerin Almanya'ya entegrasyonu konusunun ele alındığı 6.Uyum Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, bu kimselere yönelik ön yargıların "kafalardan çıkarılması" çağrısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmenlerin Almanya'ya entegrasyonu konusunun ele alındığı 6. Uyum Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, bu kimselere yönelik ön yargıların "kafalardan çıkarılması" çağrısında bulundu. Merkel başkanlığında düzenlenen ve yaklaşık 120 katılımcının yer aldığı 6. Uyum Zirvesi'nin ana gündem maddesi, Ulusal Eylem Planı çerçevesinde özellikle göçmenlerin işgücü piyasasına kazandırılması oldu. Zirveye, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler, İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, bazı eyaletlerin başbakanları, federal ve yerel düzeydeki yetkililer ile göçmenlere ait çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcisi katıldı.

Merkel, zirvenin başında yaptığı konuşmada, ülkedeki çeşitlilik konusunda toplumu daha açık olmaya çağırdı. "Biz uyum ülkesi olmak istiyoruz" diyen Merkel, bu siyaseti diyalog üzerinden yürüttüklerini kaydetti. Merkel, ABD'de insanların farklılıklara alışık olduğunu, Almanya'da bu duruma alışılması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile katıldığı bir toplantıyı unutamadığını ifade eden Merkel, bu toplantıda liseye giden başörtülü bir genç öğrencinin "Friedrichstrasse üzerinde yürürken oradaki insanların bakışlarını görmek lazım" şeklinde bir ifade kullandığını hatırlattı. Aynı hissiyatı paylaşan pek çok kişi bulunduğunu belirten Merkel, "Böyle şeyler kafalardan çıkmalı" dedi.

NSU cinayetleri-

Aşırı sağcı "Nasyonalsosyalist Yerlatı" (NSU) cinayetlerine ve 20 yıl önce Solingen kentinde aşırı sağcılar tarafından Türklerin oturduğu evin kundaklanması olayına da değinen Merkel, bunların kötü olaylar olduğunu ifade etti. Bir yıl önce düzenlenen anma töreninde NSU kurbanlarının yakınlarından özür dilediğini hatırlatan Merkel, uygulanan yapısal değişiklikler sayesinde bu olayların tekrarlanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Merkel, ırkçılıkla mücadele etmenin de önemli bir görev olduğunu belirtti.

Toplantıdan önce Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Merkel'e TGD'nin hazırladığı katılım yasası önerisini verdi.

-Devlet dairelerinde görevli göçmen sayısı yetersiz-

Zirveden sonra Merkel, Devlet Bakanı Maria Böhmer, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Başkanı Recep Kesin ve Schleswig-Holstein eyaletinin Başbakanı Torsten Albig ile basın toplantısı düzenledi.

Merkel, 6. Uyum Zirvesi'nde göçmenlerin topluma katılımının ele alındığını belirtti. Almanya'nın bir ihracat ülkesi olduğunu ifade eden Merkel, göçmenlerin farklı kültürleri tanıdığına işarete derek, bundan dolayı göçün bir zenginlik olduğunu kaydetti. Merkel, göçmen kökenli işadamlarının durumunun da zirvede ele alındığını ifade ederek, bu konuda bazı sorunlar yaşadığını dile getirdi. Yabancıların şirket kurmada kredi alamama gibi bazı yapısal dezavantajlarla karşılaştıklarını belirten Merkel, herkesin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini vurguladı.

Merkel, diğer ülkelerde alınan diplomaların denkliği konusunun daha fazla duyurulmasını isteyerek, kamu şirketlerinde daha fazla göçmen kökenlinin yer alması gerektiğini, göçmenlerin nüfusları oranında temsil edilmediklerini söyledi. Avrupa içindeki göçe de işaret eden Merkel, Güney Avrupa'dan Almanya'ya gelen insanların bir fırsat olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Merkel, 6. Uyum Zirvesi'nde ırkçılığın ve NSU cinayetlerinin gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruya ise olumlu yanıt vererek ve bu olayı ülke için bir dönüm noktası olarak gördüğünü, ırkçılığın toplum içinde de tartışılması gerektiğini kaydetti.

-"Kalifiye göçmene kapı açık olmalı"-

Alman hükümetinin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Böhmer, ülkedeki demografik değişim ve kalifiye eleman eksikliğinden dolayı göçmenlerin potansiyelinin daha fazla kullanılması gerektiğini ifade etti. Ülkenin geleceği ve rekabet edebilirliği açısından kalifiye göçmenlere kapılarının açık tutulmasının önemli olduğunu belirten Böhmer, "Gerçek bir hoş geldin ve kabul kültürüne ihtiyacımız var. Bu güney Avrupa'dan gelen genç ve iyi eğitimli göçmenler için önemli bir sinyal" ifadesini kullandı.

Ulusal Eylem Planı ile alınan tedbirlerin başarılı olduğunu belirten Böhmer, göçmenlerin işgücü piyasasında katılım fırsatlarında ilerleme sağlandığı, işverenlerin de göçmenlerin bilgisinden yararlandıklarını kaydetti.

Böhmer, göçmenler arasında işsizlik oranın da düştüğüne işaret ederek, işyeri sahibi göçmenlerin arttığını belirtti. Uyum konusunda geçmişteki hataların tekrarlanmaması uyarısında bulunan Böhmer, göçmenlerin homojen bir grup olmadıklarını ve Almanya'daki hayata hazırlanmaları gerektiğini kaydetti.

Eyalet Başbakanı Albig de Almanya'nın diğer ülkelerden gelen insanlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu insanlara yönelik kabul kültürünün geliştirilmesinin önemini vurguladı. ATİAD Başkanı Keskin ise Almanya'da yaklaşık 700 bin göçmen kökenli işveren olduğunu, bunların 2,5 milyon kişiye istihdam sağladıklarını ve Alman ekonomisinin canlanmasında önemli paylarının olduğunu dile getirdi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Angela Merkel Maria Böhmer Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title