Haberler

Alo Fetva Hattı'nda "Kurban Bayramı" yoğunluğu

Abone Ol

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Sivas Müftülüğü bünyesindeki Alo Fetva Hattı'nı arayanların sayısında artış yaşandı. Vatandaşlar, vaizlere en çok "kredi kartıyla kurbanlık satın almak caiz mi...

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Sivas Müftülüğü bünyesindeki Alo Fetva Hattı'nı arayanların sayısında artış yaşandı. Vatandaşlar, vaizlere en çok "kredi kartıyla kurbanlık satın almak caiz mi?", "Gebe hayvan kurban olur mu?", "Kurban payları nasıl dağıtılmalı?" şeklinde sorular yöneltiyor.

Sivas Müftüsü Recep Şükrü Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5'i erkek 5'i kadın 10 vaizle Alo Fetva Hattı'na gelen soruları cevaplandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Alo Fetva Hattı'nı arayan vatandaşlardan birbirinden ilginç soruların geldiğini aktaran Balkan, yaklaşan bayram öncesi daha çok kurbanla ilgili soruların kendilerine yöneltildiğini belirtti.

Balkan, soruların daha çok kredi kartıyla kurban alınması üzerinde yoğunlaştığına dikkati çekerek, "En çok 'kredi kartıyla kurban satın alıp kesmek caiz midir?' sorusu geliyor. Kredi kartı günümüzde artık para yerine de geçtiği için kredi kartıyla kurban satın almanın herhangi bir mahsuru yok, kesilebilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus kredi kartının borcunun zamanında ödenmesi, faize girmemesi. Faize girmeden, zamanında ödemeler yapıldığında kredi kartıyla kurban satın alıp kesmekte herhangi bir mahsur bulunmamakta" diye konuştu.

Kredi kartı borcunun zamanında ödenmemesi ve faize girmesi durumunda da "kurban kabul olmaz" denemeyeceğini dile getiren Balkan, kurban ibadetinin ayrı, kredi kartının faize girmesinin ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Faiz ödeyen kişinin günaha gireceğine işaret eden Balkan, "Kurbanın kabul olup olmayacağı konusu tabiki Cenab-ı Allah'ın takdirindedir. Bizim burada söylemek istediğimiz bir ibadet yapılırken, ibadetin ruhuna aykırı bir başka davranışı onun içine katmamak adınadır. Günahla sevabı birarada bulundurmanın mahsurundan bahsediyoruz" ifadesini kullandı.

- Diğer sorular

Balkan, kurban paylarının dağıtımıyla ilgili sorular da geldiğini belirterek, "Çok az et gören bir evde dilerlerse etin tamamını evlerinde muhafaza etmeleri mümkün olmakla birlikte asıl olan etin tamamını 3 parçaya ayırıp 3'te birini kendi evlerinde çoluk çocuklarıyla yemek, 3'te birini fakire fukaraya dağıtmak, kalanı da durumunun ne olduğuna bakmaksızın komşuya, akrabaya dağıtmaktır. Usüle en uygun olan budur" şeklinde konuştu.

"Gebe hayvanın kurban edilmesi caizmidir?" şeklinde sorular da geldiğini dile getiren Balkan, "Karnında yavrusu bulunan hayvanların kurban olarak da etlik elde etmek amacıyla da kesilmesi uygun değildir ama kesilirse kurban olur ama uygun olarak değerlendirilmemektedir" dedi.

Kurbanlık hayvana eziyet ve işkence edilmemesi, mümkün olduğunca yumuşak muamelede bulunulması gerektiğini aktaran Balkan, hayvana eziyet etmenin sevabı zedeleyen bir durum olduğunu söyledi.

Başvaiz Saffet Bölükbaşı da Alo Fetva Hattı'nın 190 numaralı telefonunu günde ortalama 150-200 kişinin aradığını ve kendilerine farklı konularda sorular yöneltildiğini belirtti.

Vatandaşların kurban bayramı dolayısıyla genellikle kurbanla ilgili sorular yönelttiğini dile getiren Bölükbaşı, "Kredi kartıyla kurban kesimi, kurbanı kimin kesip kesemeyeceği, pazarlık meseleleri, ortaklığın şartları, kurbanın özürlülük durumu gibi konularda sorular geliyor. Vaiz arkadaşlarımızla bu soruları ayrıntılı şekilde yanıtlamaya çalışıyoruz" dedi.

Muhabir: Önder Felek, Serhat Zafer

Yayınlayan: Ersin Altınsoy

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title