Adana adliyesi önünde gergin Alparslan Kuytul bekleyişi
Furkan Vakfı'na yönelik soruşturma kapsamında Alparslan Kuytul ile beraber 45 kişinin yargılandığı davanın 3. duruşması yapıldı. Kuytul ve Furkan Vakfı Başkanı Ali Alagöz'ün tutukluluğunun devamına karar verildi.
Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul'un "Suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Furkan Vakfı üyeleri adliyenin önünde Kuytul serbest bırakılmasını bekledi. 19 aydır cezaevinde tutulan Alparslan Kuytul ve Furkan Vakfı Başkanı Ali Alagöz'ün tutukluluğunun devamına karar verildi, mahkeme ileri bir tarihe ertelendi.
Adana Merkezinde gerçekleşen duruşmaya Kuytul, bulunduğu Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS (ses ve görüntü bilişim sistemi) ile katıldı.
Bugün Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen "suç örgütü kurmak ve yönetmek, nitelikli dolandırıcılık" davasının 3. duruşmasında mahkeme heyeti,Alparslan ve Ali Alagöz'ün tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 6 Eylül 2019 tarihine erteledi.
"TÜM MESELE ELEŞTİRİYOR OLMAMIZ"
Mahkemeye SEGBİS üzerinden bağlanarak savunmasını yapan Kuytul, suç örgütü suçlamasına ilişkin şunları söyledi:
"Suçu olan pişmanlık duyar. Suçum yok ki pişman olayım. Bizi sindiremeyecekler. Bu yapılanlarilk defa bana yapılmıyor. Nicelerine yapıldı. Ama bize yapıldığı kadar alçakça yapılmadı. Benim evimde 40-50 yıllık eşyalar var. Ben bunları söylemeye utanıyorum ama beni mecbur ettiler. Tüm mesele eleştiriyor olmamız. Ben şu anda suçsuzluğumu ispat etmeye çalışıyorum. Hukuk devleti böyle mi olur? Komik bir durum bu. Önce içeri alıyorlar. 2 yıla yakın beni bekletiyorlar. Sonra kendini savunabilirsin diyorlar. Lanet olsun böyle adalete. Ben neden hapisteyim? Yukarıdakiler böyle istiyor çünkü. Böyle adalet mi olur?"
"BURADAN KAHRAMAN OLARAK ÇIKMAMI İSTEMİYORLAR"
Alparslan Kuytul savunmasına şöyle devam etti:
"Bunların yapmak istediği şey; benim itibarıma suikast yapmak. Buradan kahraman olarak çıkmamı istemiyorlar. Bütün mesele, tevhidi anlatmamdır.Allah'tan başka otorite yoktur, Allah'ın dünyasında Allah'ın dediği olmalı dediğimde, kendi dediği olanlar rahatsız oluyor. İnsanlar Allah'ın kulllarıdır, O'nun dediği olmalıdır.Bana bu itibar suikastini yapanlara hakkımı haram ediyorum."sözleriyletamamladı.
MAHKEME KARARINA TEPKİ
Bugün görülen mahkemeyle yaklaşık iki yıldır devam eden tutukluluğun bitmesini isteyen Kuytul'un sevenleri ise karara tepki gösterdi.
Adliye önündeki kalabalık, "Alparslan hocamız yalnız değildir", "Zalimler Allah'a hesap verecek", " Zalime boyuneğmeyeceğiz" sloganları ile verilen kararı kınadı.
Tutukluluğun son bulması için dua eden Furkan gönüllüleri, çevreye zarar vermeden, bölgeyi olaysız bir şekilde terk ettiler.
Adliye önünden görüntüler;
ADANA VALİLİĞİNDEN DURUŞMA ÖNCESİ YASAK KARARI
Adana Valiliği, Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kişilerin yargılanacağı 22 Ağustos tarihi öncesinde eylem ve protesto gösterisi yapılmasını yasakladı.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, "Vakfın kurucusu konumunda bulunan Alparslan Kuytul'a ve Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı yöneticilerine destek vermek amacıyla, Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı adı altında veya bu vakıf ile bağlantısı bulunan şahıslar tarafından, 21 Ağustos günü saat 17.00'den başlayarak 25 Ağustos günü saat 23.59'a kadar, ilimiz genelinde park, bahçe, genel yollar, kamu binaları önleri, sivil toplum kuruluşu önleri, umuma açık ve kapalı alanlarda umuma açık veya kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve bu gibi tüm faaliyetlerin eylem/etkinliklerin yapılmasının ve bu amaçla şehir merkezine gelebilecek olan şahısların ve araçların Adana İl Merkezine girişlerinin Adana Valiliği oluruyla yasaklanmasına karar verildi" ifadeleri yer aldı.
DAVA HAKKINDA GENEL BİLGİ
Furkan Vakfı davasında kimler yargılanıyor? Dosyanın içeriği nelerden oluşuyor?
Adana 4.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Alparslan Kuytul, Furkan Vakfı başkanı Ali Alagöz ve beraberindeki 44 Furkan Gönüllüsü "suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık" suçlamalarından yargılanıyor.
Mahkeme süreci nasıl ilerledi?
Alparslan 8 Şubat 2018 tarihinde çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Kuytul hakkındaki iddianame ise tutuklanmasından ancak 6 ay sonra hazırlandı. 3 Ekim 2018 tarihinde dosya "terör dosyası" ve "suç örgütü dosyası" olarak ikiye ayrıldı.
2 dosyadan da tutuklu yargılanan Kuytul terör dosyasından 8 Kasımda çıkarıldığı ilk duruşmada tahliye aldı. 4 kez ertelenen mahkemenin yargı süreci ise devam ediyor.
Alparslan Kuytul tutuklu yargılandığı ikinci dosya olan "suç örgütü kurmak ve nitelikli dolandırıcılık" dosyasından da 22 Ocakta gerçekleşen ilk duruşmada tahliye edilip serbest bırakıldı. Alparslan Kuytul ile beraber vakıf başkanı Ali Alagöz ve Veysel Dörtgöz de tahliye edildi. Ancak savcı tarafından üst mahkemeye yapılan itiraz sonucu 24 saat geçmeden Alparslan Kuytul Kuytul ve vakıf başkanı Ali Alagöz tahliye kararının bozulması üzerine tekrardan tutuklandı.
Söz konusu dosyanın 2.duruşması ise 10 Mayıs tarihinde gerçekleşti. Dosyada hiçbir değişiklik olmamasına rağmen ilk duruşmada tahliye kararı veren 4. ACM bu kez tutukluluğun devam etmesine karar verdi.
"KRAL ÇIPLAK, BUNU GİZLEMENİN MANASI YOK"
Alparslan Kuytul, 10 Mayıs'ta görülen duruşmada şunları söylemişti:
"Hakkımda hazırlanan bu İddianame ihtimallere ve varsayımlara göre düzenlenmiş olup emniyet fezlekesinin aynısı olup hukuki hatalar içermekte ve iftiralarla doludur. Hükümete beyat etmedim. Etmeyeceğim de! Kral çıplak. Bunu gizlemenin manası yok! Ben hükümeti bazı noktalarda tenkit ettiysem de takdir ettiğim noktalar da olmuştur. Benim kimseye düşmanlığım yok. Ben kim yaparsa yapsın haksızlıklara ve zulümlere tepki gösteriyorum."