Haberler

Alpay: "Bu Problem Üreten Sistem Ile 5 Anayasa Yapılması Süreçleri Türkiye'de 6 Darbeyi Yaşattı"

Abone Ol

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına değinerek, "Şu anki sistem özü itibarıyla parlamenter sistem değil.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına değinerek, "Şu anki sistem özü itibarıyla parlamenter sistem değil. 1982 darbe anayasası Cumhurbaşkanlığını sorumsuz ama aynı zamanda çok geniş görev, yetkilerle donatıp bir taraftan da vatandaşın doğrudan seçtiği parlamento ile iki başlı sistemi var etmiştir, peşinen kavgayı çağrıştıran bir sistemi var etmiştir." dedi.

Şuay Alpay, Tunceli Belediyesi, Birlik Vakfı Tunceli Şubesi ve Eğitim Bir Sen Tunceli Şubesince bir otelde düzenlenen "Her Yönüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, halk oylamasına sunulacak cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin titiz çalışmayla hazırlandığını ve herkesin yararına olacağını söyledi.

Bu konunun hükümet sistemi değişikliği teklif ettiği için bütün milletin meselesi olduğunu anlatan Alpay, "80 milyonun meselesi olarak değerlendirdiğimiz ve müzakeresini yaptığımız bu meselenin, şüphesiz herkesi ikna eden bir tarafı var ve şüphesiz bu sebeple de bununla ilgili olarak 'evet' düşüncesi olanlar da 'hayır' kanaati taşıyanlar da olacak. Bizim için hepsi takdire değer yaklaşımlardır, tercihlerdir." diye konuştu.

Alpay, şu anda Türkiye'deki sistemin parlamenter sistem olmadığını söyleyerek, "Şu anki sistem özü itibarıyla parlamenter sistem değil. 1982 darbe anayasası cumhurbaşkanlığını sorumsuz ama aynı zamanda çok geniş görev, yetkilerle donatıp bir taraftan da vatandaşın doğrudan seçtiği parlamento ile iki başlı sistemi var etmiştir, peşinen kavgayı çağrıştıran bir sistemi var etmiştir." ifadesini kullandı.

Mevcut sistemin 5 ayrı kez anayasa yaptığını ve milletin hiçbir anayasada olmadığını belirten Alpay, şöyle devam etti:

"Millet bu anayasaların hiçbirinde var mı, yok. Belki bu defa olacak, inşallah. Bu problem üreten sistem ile 5 anayasa yapılması süreçleri Türkiye'de 6 darbeyi yaşattı ve bu 6 darbeyle bu ülkenin insanları eziyet çektiler. Doğrusu Dersim, Tunceli de darbecilerden, darbeden, dayatmalardan en çok yılan, en çok muzdarip olan bir bölgedir. Dolayısıyla aslında şu anda yürümeyen, tahkim edilemeyecek bir parlamenter sisteme devam etsin demek milletin geneline uygun değildir."

Alpay, teklif edilen hükümet sisteminin federal yapıyla uzaktan yakından alakası olmadığına işaret ederek, Türkiye'de hükümet sisteminde değişiklik yapmanın federalizme gitmek, bölünmek olmadığını, bu tür iddiaların insanların zihnini karıştırmaya yönelik çok yanlış bir argüman olduğunu ifade etti.

Halk oylamasına götürülen anayasa düzenlemesinin Meclisteki iki partinin uzlaşması ile ortaya çıktığını anımsatan Alpay, yeni anayasanın Mecliste müzakere edilerek karara bağlanmasının ardından millete sunulduğunu vurguladı.

Şuay Alpay AK Parti'nin ve MHP'nin toplamda halkın yüzde 65'ine yakın kesimini temsil ettiği sözlerine ekleyerek, "İki partinin toplumsal mutabakatla, uzlaşmayla üstelik çok muhtaç olduğumuz bir siyasi uzlaşma kültürünün ortaya çıkarmış olduğu metinle tek adamlık, diktatörlük çıkar mı, bu haksızlık değil midir? Bu, MHP'nin, AK Parti'nin seçmenine haksızlık. 58 milyon seçmenimiz var ve ortada 30 milyon insanı temsil eden bir mutabakat metni var ve biz buna diktatörlük diyoruz. Gerçekten insaf etmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Alpay, sivil toplum kuruluşlarının mensuplarının katıldığı konferans öncesi Tunceli Valiliğini ziyaret ederek Vali Osman Kaymak'tan kentte yapımı süren ve planlanan yatırımlar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Eğitim Bir Sen Şuay Alpay Tunceli Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title