Haberler

Altan Öymen: "Yüzde 10 Barajından Kurtulmak Gerekir"

Abone Ol

Gazeteci-yazar Altan Öymen, "Bu yüzde 10 barajından kurtulmak gerekir" dedi.

Gazeteci-yazar Altan Öymen, "Bu yüzde 10 barajından kurtulmak gerekir" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Düşünce ve Atılım Topluluğu tarafından "En Büyük Değer, İnsan" konulu bir konferans düzenlendi. OMÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan gazeteci-yazar Altan Öymen, katılımcılara "Demokrasinin Neresindeyiz" konulu konferans verdi. Demokrasinin birden bire ulaşılacak bir hedef olmadığını belirten Öymen, "Aslında hiçbir zaman tamamen eksiği olmaksızın ulaşılabilecek bir hedef değil. Çünkü hem demokrasinin kuralları gelişiyor, demokratikleşiyor hem de zaman içinde mevcut olan kazanımların bir kısmı da ileri gidiyor. Demokrasi belki en iyi rejim değildir. Fakat bundan daha iyisi bulunamamıştır. Onun için demokrasinin tamamının mükemmeliyetinin var olduğu bir hedefe mümkün olduğu kadar yaklaşmak gerekir. Türkiye'de geçmiş dönemlerde yaşanan darbe dönemleri demokrasiyi kesintiye uğratmıştır. 1945 yılından bugüne kadar olan demokrasi süreci iyi kötü devam ettiği bir dönemdir. 1945 yılında demokrasi adımı atıldığı zaman dünyada demokrasiye ilk adım atan ülke Türkiye'dir. Bazı ülkelerde tek parti idareleri, totaliter idareler vardı" diye konuştu.

Parti seçimlerindeki yüzde 10'luk barajı da değerlendiren Öymen, "Zamanında iktidar olan büyük partiler bile yüzde 10'un altına düştüğü görüldü. Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi gibi partiler vardı bir zamanlar ama şimdi yoklar. Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Harekat Partisi düştü çıktı. Düşüp çıkmalar hem partiye hem de Türkiye'nin politik ayarlarına zarar veriyor. Bu yüzde 10 barajından kurtulmak gerekir. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yüksek baraj yok. En yüksek baraj Almanya'dadır, o da yüzde 5'tir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin anayasalarda tecrübesinin olduğunu ifade eden Öymen şöyle devam etti:

"Ülkemizde ortalama olarak her 4 senede bir seçim yapıldı. Anayasamız 1961 ve 1980 yıllarında olmak üzere iki defa değişti. Daha sonra üzerilerinde değişimler oldu. Bu anayasaların getirileri olduğu gibi götürüleri de var. 1924 Anayasası lisan olarak iyi bir anayasaydı fakat demokrasinin, insan hak ve hürriyetlerinin güvencesi yoktu. Yani güvencesi olmayan bir anayasaydı." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Altan Öymen Türkiye Akm Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title