Haberler

"Alternatif Eğitim Çadırları" Kapatıldı

Abone Ol

Van Belediyesi Sami Dinç Eğitim Destek Evi ile Halkevleri ve Van Belediyesi tarafından kurulan 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları', Van Valiliği tarafından 'alternatif eğitim verildiği' gerekçesiyle kapatıldı.

Van Belediyesi Sami Dinç Eğitim Destek Evi ile Halkevleri ve Van Belediyesi tarafından kurulan 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları', Van Valiliği tarafından 'alternatif eğitim verildiği' gerekçesiyle kapatıldı. Belediye yetkilileri, çocuk evi çadırlarında deprem sonrası çocuklara psikolojik destek verildiğini, depremde yaşamını yitiren öğretmenlerden Sami Dinç'in adının verildiği Eğitim Destek Evi'nin ise maddi durumu kötü olan öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmasına eğitim desteği vermek için açıldığını söyledi. Valilik kapatma kararında eğitim ve öğretim hizmetinin devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumlu olduğu belirtilirken bakanlığın izni ve bilgisi dışında alternatif eğitim verilmesi nedeniyle Eğitim Destek Evi ile Çocuk Evi Etkinlik Çadırları'nın kapatılmasına karar verildiği belirtildi.

Van Belediyesi'nce 3 yıl önce kurulan, depremden 1 ay sonra ise çadırlarda eğitim vermeye başlayan Van Belediyesi Sami Dinç Eğitim Destek Evi, Van Valiliği tarafından 'Dersliklere Kürtçe isim verildiği ve destek evi ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgi verilmediği' gerekçesiyle kapatıldı. Valilik, ayrıca Halkevleri ve Van Belediyesi tarafından Seyrantepe Mahallesi'ne kurulan 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları" hakkında da aynı gerekçe ile kapatma karar vererek, soruşturma başlattı. Van Belediyesi'nde yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Eğitim Destek Evi, yaklaşık 3 yıl önce maddi durumu kötü olan öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanması için kuruldu. İlk yıl 90, ikinci yıl 200, üçüncü yıl ise 400 öğrenciye eğitim desteği veriyordu. Depremde binaları kullanılmaz hale gelen Eğitim Destek Evi, depremin ardından bir ay sonra öğrencilerin mağdur olmaması için Atatürk İlköğretim Okulu bahçesine 5 sınıflık çadır kurdu. Eğitim Destek Evi'ne depremde hayatını kaybeden destek evi öğretmeni Sami Dinç'in adı verildi. Yaklaşık bir aydır 100 öğrenciye zor koşullarda eğitim desteği veren destek evi hazırlanan rapor doğrultusunda Van Valiliği tarafından kapatıldı."

Van Belediyesi ile Halkevleri tarafından Seyrantepe Mevlana Kenti karşısına kurulan 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları'nda da her gün 200'e yakın çocuğa deprem sonrası psikolojik destek sunulduğu belirten Belediye yetkilileri, "Çadırlarda 4-8 yaş arasındaki çocuklara resim, hamur, drama, müzik eğitimleri, veriliyor. Okul çağındaki çocuklara ise yaratıcı drama, okul dersleri, film gösterimleri sunuluyordu. Çadırlarda ayrıca masal saatleri de düzenleniyordu. Buradaki tek amaç çocuklara psikolojik destek sağlamaktı" denildi.

Van Emniyet Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine Sami Dinç Eğitim Destek Evi ile Seyrantepe'deki 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları'nda incelemelerde bulanan İl Milli Eğitim denetmenleri, Sami Dinç Eğitim Destek Evi ile ilgili hazırladığı raporda, 'Derslik adları ve öğretmenlerin bulunduğu çadırlara Kürtçe isim verildiğini belirledi. Denetmenlerin raporlarında, "Eğitim Destek Evi ile Çocuk Evi Çadırları, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun, Eğitim ve Öğretim Alanındaki Görev ve Sorumluluklar bölümünün 56. maddesinde yer verilen 'Eğitim ve öğretim hizmetinin devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur' hükmüne uymamaktadır" denildi.

Destek evi ve çocuk çadırlarının kapatılmasına gerekçe olarak da, "Anayasanın Eğitim ve Öğretim hakkını düzenleyen 42. maddesinde 'Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez" maddesi gösterildi. Denetim raporunun sonunda ise, "Van Belediyesi'nin söz konusu faaliyetleri ile ilgili olarak Van Halk Eğitim Merkezi'nden izin talebinde bulanmadığı anlaşılmaktadır. Tüm belge ve bilgilerden anlaşılacağı üzere Van Belediyesi söz konusu eğitim ve öğretim faaliyetlerini düzenlerken, anayasaya, genelge ve yönergelere aykırı olarak Milli Eğitim Müdürlüğü'nden faaliyet izin talebinde bulunmamış ve bununla ilgili herhangi bir protokol imzalanmamıştır. Ayrıca tutanaklarda yer alan 'Derslik adları ve öğretmenler çadırına Kürtçe isimler verildiği' tespiti Anayasanın Eğitim ve Öğretim hakkını düzenleyen 42. maddesinde 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' maddelerine aykırı olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenlerle Eğitim Destek Evi ve Çocuk çadırlarının kapatılması yönünde kanaat bildiririz" denildi.

ÇADIRLARA KÜRTÇE İSİM

Emniyet Müdürlüğü'nün şikayeti üzerine başlatılan soruşturma ve denetmenlerin hazırladığı raporlar doğrultusunda Van Valiliği, Van Belediyesi Sami Dinç Eğitim Destek Evi ile Halkevleri ve Van Belediyesi tarafından kurulan 'Çocuk Evi Etkinlik Çadırları'nın kapatılmasına ilişkin karar aldı. Kapatılan çadırlara Kürtçe verilen isimler ise şöyle:

'Mala Mamosteyan', 'Jura Mamosteyan', 'Pola Mehmed Uzun', 'Pola Feqiye Teyran', 'Pola Cigerxwin', 'Pola Ehmede Xani'. - Van

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Van Valiliği Sami Dinç Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title