Haberler

Altınköy'de Hasat Vakti!

Güncelleme:
Abone Ol

Altınköy, toprağın bereketini, emeğin gücünü ve köy yaşantısının tüm güzelliğini "3. Hasat Şenliği" ile bir kez daha gösterdi.

Altındağ Belediyesi'nin 30 Temmuz gününe kadar devam edecek geleneksel Hasat Şenliği'ni, tırpan çekiçleyip, ekin biçerek, değirmende öğüttüğü buğdayı ekmeğe dönüştürerek başlatan Başkan Veysel Tiryaki, "Ben köyde büyüdüm. Üniversite mezuniyetime kadar da bir köylünün yaptığı tüm işleri yaptım. O nedenle biliyorum ki Altınköy, çocuklarımız için uzak kaldıkları doğal hayatın okulu olacak" dedi.

Altındağ Belediyesi'nin 100 yıl önceki köy kültürünü korumak ve bu zengin mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla 650 dönümlük bir alana kurduğu Altınköy, "3. Hasat Şenliği" ile de Anadolu'ya özgü kadim hasat ritüellerini yeniden hayata geçirdi.

HASAT ŞENLİĞİ BAŞKAN TİRYAKİ'NİN EKİN BİÇMESİ İLE BAŞLATILDI

Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği hasatı, "Gururla söylüyorum ki ben bir köylü çocuğuyum. Ekmeğin topraktan nasıl çıkarıldığını bilirim" diyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki başlattı. Altınköy'ün meydanında vatandaşlarla buluşan Tiryaki, "Altınköy'e araba sokmuyoruz. Altınköy'de piknik alanı da yok! Çünkü Altınköy, çocuklarımız sütün nasıl sağıldığını, ekmeğin nasıl yapıldığını görsün, öğrensin; 100 yılı aşan pek çok köy geleneklerimizi tanısın, bilsin diye var. Bugün, köyde hasat var. Burada çalışan köylülerimizle birlikte ekmeğimizi topraktan çıkararak, bereketi paylaşacağız" dedi.

TİRYAKİ, TIRPAN ÇEKİÇLEMENİN PÜF NOKTALARINI ANLATTI

Köy meydanında yere oturup, çekiçle kendi tırpanını önce çekiçleyerek ve ardından bileyerek hasatı başlatan Başkan Tiryaki, köylülere taş çıkartan maharetinin sırrını da şöyle paylaştı:

"Ekin biçerken tırpanların bıçakları körelir. Köy hayatının en zor yanlarından biridir tırpanı çekiçlemek. Tırpan dövmek için, bugünkü gibi, sabah güneşin karşısında oturursunuz ve ısınan tırpanı, örs ve çekiç yardımıyla en az 1 saat, ahenk içinde, aynı açıyla döversiniz. Bu herkesin çok rahat yapabileceği bir iş değildir. Eğer çekici iyi vuramazsanız kesinlikle ağzını yararsınız. Kaz ayağı dedikleri odur. Tırpanın uç kısımları yarılır. İşin ustaları sizin tırpan dövmenizden, köy işlerinden anlayıp anlamadığınızı, sizin tarlayı biçip biçemeyeceğinizi bilir."

TİRYAKİ: "GURURLA SÖYLÜYORUM Kİ BEN BİR KÖY ÇOCUĞUYUM"

Çekiçleme işlemi sonrasında, omzuna attığı tırpanıyla buğday tarlasına doğru yol alan Başkan Tiryaki, burada ustalıkla ekin biçmesiyle herkesin takdirini topladı. Keskinleştirdiği tırpanı ile ekinleri hızla kesen Tiryaki, ardından ata sürülen düveni kullanarak ekinleri kıydı.

Buğday ile samanı ayıran patozu da kendisi çalıştıran Başkan Tiryaki, biçilen buğdayların çuvallara doldurulup, atlara yüklenmesi sırasında da en önde görev aldı. Köy hayatına ve çiftlik işlerine hiç zorlanmadan adapte olmasına şaşıran bazı vatandaşlara, "Gururla söylüyorum ki ben köy çocuğum" yanıtını veren Tiryaki, "Ben köyde doğdum büyüdüm. Üniversiteden mezun olduğum 1988 tarihine kadar bu işleri köyde hep yapardım." dedi.

"ALTINKÖY, HASRETİ ÇEKİLEN DOĞAL HAYATI SUNUYOR"

"Bir sonraki durağımız değirmen" diyerek, Altınköy'ün simgelerinden su değirmenini işaret eden Tiryaki, yol boyunca yanındaki vatandaşlarla da sohbet etmeyi ihmal etmedi. Teknoloji ilerleyip, ekonomi geliştikçe insanların köy hayatına hasret çektiklerine işaret eden Tiryaki, "Tüm bunlarla birlikte çevremizde görüyoruz, artık birçok kişi, köy işleriyle uğraşıyor, en azından toprakla ilgili bir hobi sahibi olmak istiyor. Çünkü doğa ile iç içe olmak bir ihtiyaçtır. Altınköy, vatandaşlarımıza, şehrin içinde ihtiyaç duydukları bu doğal ortamı sağlıyor" dedi.

DOĞAL EKMEKLE PAYLAŞILAN BEREKET

Veysel Tiryaki, tarlada gösterdiği mahareti değirmende de gösterdi. Buğdayı öğütme işini bizzat gerçekleştiren Başkan Tiryaki, elde edilen unun hakiki kepekli buğday unu olduğuna dikkat çekti. Bu undan yapılan hamur, ekmek haline getirilerek, fırına verildi. Köy kadınlarının pişirdiği ekmek, mis kokusuyla fırından çıktığında, "İşte köy dışında yaşayanların marketlerde arayıp da bulamadığı yüzde 100 doğal ekmek" diyen Tiryaki, ekmeği paylaşarak, hasatın bereketini de paylaşmış oldu.

Hasat Şenliği Altınköy'ün kuruluş amaçlarından biri olan, eski çocuk oyunlarının meydanda oynanması ile devam etti. Veysel Tiryaki, çocuklarla ip atlarken hem minikler hem de kendisi neşeli dakikalar geçirdi. Hasat Şenliği, 30 Temmuz Pazar Günü akşamına kadar devam edecek.

HASAT ŞENLİĞİ 5 KITADAN MİSAFİR AĞIRLADI

Altınköy Hasat Şenliği 5 kıtadan 150'ye yakın öğrenciyi de ağırladı. Yunus Emre Enstitüsü'nün düzenlediği "Türkçe Yaz Okulu" kapsamında Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler Altınköy'de geleneksel köy hayatı ile tanıştılar. İngiltere, Fransa, Cezayir, Rusya, İtalya, Bosna-Hersek, Almanya gibi birçok farklı ülkelerden olmalarına rağmen Türkçe öğrenmeye gelen öğrenciler, Altınköy'de köy hayatını deneyimlediler. Öğrenciler gözlemlerini sosyal medya hesapları üzerinden #RotamTürkiye etiketiyle paylaştılar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Altındağ Belediyesi Veysel Tiryaki Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title