Haberler

Alzheimerlılar Özel Ellerde Özel Merkezlerde Bakılacak

Abone Ol

Selma Kasap - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bakım kurumlarında aynı çatı altında bakılan alzheimer tanılı, yatağa bağımlı, zihinsel engelli ve sağlıklı yaşlıların ihtisaslaşmış merkezlerde bakılması projesini hayata geçiriyor.

Selma Kasap - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bakım kurumlarında aynı çatı altında bakılan alzheimer tanılı, yatağa bağımlı, zihinsel engelli ve sağlıklı yaşlıların ihtisaslaşmış merkezlerde bakılması projesini hayata geçiriyor.

İlk olarak alzheimerlı hastalar üzerine çalışmaya başlayan bakanlık, hafıza, konuşma gibi pek çok sorunla boğuşan bu hastalar için özel mimariye sahip binalar tasarlayacak, personel yetiştirecek.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, huzurevi mimarilerinde yeni açılımlar getirilmesi ve yeni hizmet modelleri geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ortalama yaşam beklentisinin artmasına paralel olarak kuruluşlarda bakım altında bulunan yaşlılar arasında da alzheimerlı yaşlı sayısının giderek arttığına işaret eden Çiftçi, bu hastaların hafıza, konuşma ve iletişim problemleri, aşırı ve zorlu reaksiyonlar, zaman ve mekan kavramı kaybı, beslenme sorunları, kişisel ek bakım ihtiyaçları, yürüme, denge, genel davranış problemleri ile koordinasyon kaybı ve benzeri sorunlar yaşadığını anlattı.

-Yetkin personel istihdam edilecek-

Aylin Çiftçi, özel ve hassas bakım gerektiren bir ihtisas alanı olan alzheimerlılar için özel mimariye sahip binaların tasarlanması, bu konuda yetkin personel yetiştirilmesi, istihdamı ile yaşlıların ayrı bina ve mekanlarda bakılmalarının bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı.

İhtisaslaşmış bakım merkezlerinin mimari projelerinin belirlenmesi, alzheimer hastalığı bulunan yaşlıların en iyi fiziksel mekanlarda yaşamaları için yapılması planlanan düzenlemelerin ilgili yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla bir çalışma toplantısında ele alındığını belirten Çiftçi, çalıştaya özel ve resmi bakım kurumları ile sivil toplum kuruluşlarından uzmanların ve bu alanda faaliyet gösteren mimarların katıldığını anlattı.

Çiftçi, toplantıda alzheimer tanılı yaşlıların özelliklerinin bir bir ele alındığını, buna uygun hizmetin en rahat sunulabileceği mimari düzenlemelerin değerlendirildiğini dile getirdi.

-İhtisas bakım merkezleri için hazırlıklar başladı-

Çiftçi, mevcut bakım kurumlarında alzheimer tanılı, yatağa bağımlı, zihinsel engelli ve sağlıklı yaşlıların aynı çatı altında bulunmasının getirdiği sorunların giderilmesi amacıyla bakım merkezlerinin ihtisaslaşmasının hedeflendiğini bildirdi.

İhtisas alanları içinde en özel alanlardan biri olarak görülen alzheimer için mimari düzenlemenin önemine işaret eden Çiftçi, şöyle konuştu:

"Bahçe alanı da dahil olmak üzere, bu merkezlerde, alzheimer için yön gösterici işaretler, renkler ve resimler kullanılmalı. Merkez, alzheimer tanılı kişilerin aradığı yeri bulamasa da yine başlangıç noktasına çıkacağı bir dairesel yapıda olmalı.

Dış mekan da dahil olmak üzere bu merkezlerde güvenlik ön planda olmalı, kaybolmayı, kişinin başıboş gidebileceği mekanları ortadan kaldıracak güvenilir alanlar oluşturulmalı.

Özellikle bahçe alanı geniş olmalı ve bahçe uygulamaları için güvenlikli yerler oluşturulmalı. Bahçe de dahil, kapalı mekanlarda çukurlar, sürpriz eşyalar, sivri köşeler bulundurulmamalı. Zemin kaplamaları kaymaz malzemeden olmalı ve geçiş noktaları özellikle farklı renklerle işaretlenmeli. Banyo gibi ıslak zeminlerde ve koridorlarda tutunma barları bulundurulmalı."

Çiftçi, alzheimer tanılıların kalacağı odaların da özel dizayn edilmesi gerektiğini belirterek, oda içinde kişinin kendi özel eşyalarına, geçmişe ait eşyalarına özellikle yer verilmesi gerektiğini söyledi.

Odaların girişinde kendilerine ait posta kutusu gibi özel alanlar oluşturulması gerektiğine işaret eden Çiftçi, eşyalarını kendilerinin alabilecekleri, seçip beğenebilecekleri, giyinip deneyebilecekleri alışveriş noktaları oluşturulması ve bu işleri yapma alışkanlığı verilmesi gerektiğini vurguladı.

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi, alzheimer bakımında, mekanların şeklinin sık sık değiştirilmemesi gerektiğini, meşguliyet çalışmaları için özel çalışma mekanlarının oluşturulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Aylin Çiftçi Selma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title