Haberler

Amasya'da 710 Yıl Önce Hastalar Müzik ve Su Sesiyle Tedavi Edildi

Abone Ol

Amasya'da 710 yıl önce hastalar müzik ve su sesiyle tedavi edildiOsmanlı döneminde yapılan Bimarhane'de (Darüşşifa) 710 yıl önce akıl, ruh ve fiziksel hastalıklar müzik ve su sesiyle tedavi edildi.

Amasya'da 710 yıl önce hastalar müzik ve su sesiyle tedavi edildi

Osmanlı döneminde yapılan Bimarhane'de (Darüşşifa) 710 yıl önce akıl, ruh ve fiziksel hastalıklar müzik ve su sesiyle tedavi edildi.

Osmanlı döneminde hastalıkların tedavisinde su sesi ve müziği kullanan yaşadığı dönemin ünlü hekimlerinden olan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adı Amasya Belediyesi tarafından tarihi Bimarhane'ye verildi. Bimarhane, Amasya Belediyesi tarafından 2010 yılında Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarih Müzesi'ne dönüştürüldü. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekimlerinden biri kabul edilen Sabuncuoğlu Şerefeddin, hastalıkları tedavi yöntemleri, kullandığı cerrahi aletler, ilaç reçetelerinin, hastalıkları müzikle tedavi edişi ile ilgili kaynakların yer aldığı müze kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Sabuncuoğlu Şerefeddin baş ağrısı için Rehavi, ateşli hastalıklarda ırak, tehlikeli ağrı ve sancıda hicaz, uykusuzluk için uşak makamı müziği kullanıyordu. Ayrıca kendisinin tasarlayıp kullandığı yaklaşık 200 cerrahi el aleti de mevcut. Ünlü hekimin o dönem yazdığı kitaplardan biri olan Mücerrebname'de hastalıkları nasıl tedavi ettiğini de anlatmış. Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, O dönemde uşşak makamının gut hastalığına, uykusuzluk ve ayak ağrısı tedavisine, buselik makamının baş ağrısına, Hüseyni makamının kalp ve ciğerde oluşan iltihaplar ile mide rahatsızlıklarına, rast makamının felce ve Irak makamının ise ateşli hastalıkların tedavisi için kullanıldığını söyledi. Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, 'Bu bölümün içerisinde müzikle tedavi de kullanılan yer almakta. İşte bunun içerisinde kemane, rebab, mızraplı tanbur, santur, kanun, ney ve ritim aletleri var. Müzikle tedavide kesinlikle sözlü müzik olmaz. Yani şarkılar, ilahiler, kasideler, naatlar müzikle tedavi için kullanılmaz. Mutlaka enstrümantal müzik kullanılması gerekiyor. Makamın hastalıklara göre sınıflandırılması esnasında rast makamı felce iyi gelir. Felç bir nörolojik rahatsızlıktır. Bir akıl hastalığı değildir. Bel, böbrek ve mesane ağrılarına iyi geldiği ifade edilen makamlarda vardır ki demek ki buradan şunu çıkarıyoruz. Müzik sadece akıl ve ruh hastalarının tedavisinde değil, fiziksel bir takım rahatsızlıkların içinde de kullanılacağını biliyoruzö dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Osman Akbaş Amasya Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title