Gölyazı ve Ambartepe'de Amazon Turizmi
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü, amazon kadın savaşçılarının, Gölyazı'da ve Ambartepe'de yaşadığına dair tespitler yaptıklarını söyledi.
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal, amazon kadın savaşçılarının Terme İlçesi Gölyazı bölgesinin yanı sıra Ambartepe Beldesi'nde de yaşadığına dair tespitler yaptıklarını söyledi. Ünül, "Bölge hem doğal güzellikleri hem de tarihi özellikleriyle çok önemli bir turizm kapasitesine sahip" diye konuştu.
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Terme İlçesi Ambartepe Beldesi Belediyesi tarafından 1'inci Doğa ve Kültür Yürüyüşü düzenlendi. Yaklaşık 40 kişilik ekip beldede bulunan tarihi ahşap camilerde ve höyüklerde incelemelerde bulunup doğa yürüyüşü yaptı. Keyifli anların yaşandığı yürüşüye katılanlara belde halkı tarafından yöresel yemekler ikram etti. Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal, Ambartepe Beldesinin yüksek rakımlı olması ve doğal güzellikleri tarihi dokusuyla çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek bu yıl ilk defa düzenlenen yürüyüşü her yıl tekrarlamak istediklerini söyledi.
Tarihte Terme İlçesi Gölyazı Bölgesi'nde yaşadıkları rivayet edilen amazon kadın savaşçıların Ambartepe Bölgesinde de bulunduklarını tahmin ettiklerini belirten Ünal, "Amazon kadın savaşçılarıyla ilgili mitolojik hikayelerde yer alan bölgeler Ambartepe çevresinde Kızlar Yaylası, Kırk Kızlar Mezarlığı, Kızlar Çermiği, Boğmalık Yaylası yerleriyle örtüşmektedir. Beldede bulunan 3 höyükte bulunan eserlerde bize bölgede amazon kadın savaşçılarının yaşadığı dönemi de kapsayan günümüzden 5 bin yıllık yaşam izlerini gösteriyor. Terme Çayı ile Akkuş Yayları arasında M.Ö. 1200 ile M.S. 200 yılları arasında Ambartepe Beldesi'nin de içinde olduğu bu bölgede amazon kadın savaşçıların yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu kapsamda bölge hem doğal güzellikleri hem de tarihi özellikleriyle çok önemli bir turizm kapasitesine sahip" diye konuştu.
Ambartepe Belde Belediye Başkanı Alaettin Gök de turizmin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Buradaki buluntulara ve bölgedeki yer isimlerini de değerlendirdiğimizde amazon kadın savaşçılarının Gölyazı bölgesinin üst tarafında kalan Ambantepe de yaşamış oldukları biliniyor. Heredot tarihinde bahsedildiği üzere İskender Niksar çevresine kadar gelmiş bu kadın savaşçıları duymuş, onlarla Taz Yaylası'nda karşılaşmıştır. Amazon kadınları İskender'le savaşında 40 kadın savaşçı ölmüştür. Bunlara ait Kırkkızlar Mezarlığı adı ile bilinen mezarlık Taz Yaylas'ında mevcuttur. Yine Kızlar Yaylasının yanında Amazon kadınlarının kullandığı ve madencilikte yapılan Çermik Suyu, güzellik çamuru da bulunmaktadır" dedi.
Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde görevli arkeolog Emine Yılmaz da Ambartepe Bölgesi'ndeki 3 höyükte yaptıkları inceleme tunç ve demir çağına ait kalıntılar bulduklarını belirterek, "Salıpazar'ın Konakören ve Ambartepe'nin Orta Mahallesi'nde höyükte tunç çağında yerleşim olduğunu gördük. Bu dönemde bu bölgede Khalibler, Amazonlar, İskitler'in yaşadığını biliyoruz. Bölgede kız ve kadın isimleriyle ilgili bir çok yer var. Yöre halkıyla yaptığımız konuşmalarda amazonları çağrıştıran verilen bulunmuş ancak bunları müzelere bildirilmemiş. Bütün bunlar bize bölgede amazon kültürünün var olduğunu gösteriyor" diye konuştu. - Samsun