Haberler

Amed Kitap Fuarı Sona Erdi

Güncelleme:
Abone Ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Amed Fuarı sona erdi. Katılımcılar ve yayınevi yetkilileri fuardan memnun ayrıldı.

Amed Kitap Fuarı, yayınevlerinin ve okurların memnuniyetiyle sona erdi. Fuar boyunca, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda kurulan çadır ve sanat galerisinde açılan stantlar büyük ilgi görürken, 6 gün süren fuara 72 yayınevi katıldı. 5 ayrı salonda yapılan 80 farklı etkinlikte paneller, söyleşiler, konserler düzenlendi. Fuarın kent merkezinde ve park alanı içerisinde yapılmasından dolayı vatandaşın ilgisi de büyük oldu.


Festival komitesinden Mehmet Çakmak, sonuçtan çok mutlu olduklarını belirterek, "En büyük korkumuz programların çok fazla olmasından kaynaklı, ilginin az olmasıydı. Ancak katılımdan pozitif sonuçlar aldık." dedi. Yayınevleriyle yaptıkları anket sonuçlarına göre fuar organizasyonundan memnuniyetlerine ilişkin geri dönüşümler aldıklarını ifade eden Çakmak, "Yayınevleri ayrıca bizden bağımsız olarak, önümüzdeki yıllarda da belediyelerin fuarı düzenlemesi için kendi aralarında imza kampanyası yaptı" diye konuştu.


'Belediyeler Devam Ettirmelidir'

İsmail Beşikçi Vakfı Yayın Bölümü Sorumlusu Ahmet Önal, 15-20 yıldır TÜYAP'ın düzenlediği fuarlara katıldığını ifade ederek, TÜYAP'ın uzun yıllar kurumsallaştığını ve alabildiğine propagandası yapılarak beyinlerde yer ettiğini anımsattı. Belediyenin düzenlediği bu fuarın ilk olmasına rağmen halkın ve okurların büyük ilgisi olduğunu anımsatan Önal, "Kürt ve Kürdistanlılara hitap etmesi açısından önemlidir, çok pozitif bir adımdır. Bazı teknik eksiklerin önümüzdeki yıl giderileceğini düşünüyorum" dedi. Fuarların sadece Diyarbakır'da değil bölgede demokrat belediyelerin bulunduğu yerlerde yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Önal, . "İnsanın kendi yaptığı şey daha kıymetlidir. Başkasının hazırladığı ortama girmek belki daha kolaydır ancak kalıcı değildir. Bu nedenle bu fuarı çok önemsiyorum, bunun kurumsallaşması, belediyelerin kendi içerisinde kurumsallaşarak devam ettirmesi gerekir." diye konuştu.

Yapı Kredi Yayınları'ndan Eren Kolay, TÜYAP'a yakın bir satış elde ettiklerini ve belediyenin sunduğu imkanların TÜYAP'tan daha fazla olduğunu söyleyerek, "Stantlar için herhangi bir ücret alınmaması önemli bir avantaj" dedi. Metis Yayınları'ndan Ejder Kolay, Diyarbakır'ın böyle bir fuara ihtiyacı olduğunu söyleyerek, bunun devamını ve daha iyi mekanlarda yapılmasını görmek istediklerini söyledi. Kitap sayı ve çeşitlerinin fazla olması nedeniyle stantın yeterli olamadığını ve yeterince sergileyemediklerini belirten Kolay, bir dahaki sefere yayınevlerinin de görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çekti.


'Kürt Yayınevleri Ön Plandaydı'


Ronahi Yayınları'ndan Mihemed Ronahi ise yayınevi olarak satıştan ve katılımdan memnun olduklarını belirterek, "Eminim ki diğer yayınevleri de bu durumdan memnundur. Bu yıl çoğunlukla Kürt yayınevleri ağırlıkta ve ön plandaydı. Bu bizim için son derece mutluluk verici ve avantajlı bir durum. Bence belediyenin yapması yeterli, TÜYAP'ın artık Diyarbakır'da fuar düzenlemesine gerek yok" diye konuştu.

J J Yayınları'ndan Azad Zal ise Kürt Yayıncılar İnisiyatifi sözcüsü olarak her yıl TÜYAP'ın toplantılarına katıldıklarını hatırlattı. TÜYAP'ın bu yıl Samsun'da fuar düzenleyeceği için Diyarbakır'daki fuarı iptal ettiğini belirten Zal,"Bunun üzerine belediye ile görüşerek fuar yapmayı önerdik. Biz aslında bunu yapmakta geciktik. 5 yıl önce başlatsaydık şimdi daha farklı olabilirdi" dedi. Kürdi yönü öne çıktığı için Amed Kitap Fuarı'nın daha çok ilgi gördüğünü belirten Zal, "TÜYAP'ta Kürt yayıncılar biraz daha geri planda tutuluyor ve üvey evlat muamelesi görüyordu. Satışları az olduğundan gerideki stantlarda yer veriliyordu" dedi. Kendi hedef kitlelerine ulaştıklarını belirten Zal, "30 yıllık TÜYAP gibi profesyonel değiliz elbette ama önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak. Hedefimiz Batman Mardin, Van gibi kentlerde de bunu yapmak. TÜYAP stantlardan metrekare başına 400 lira alırken buranın ücretsiz olması cazip kılıyor." şeklinde konuştu.

TÜYAP'a Ulaşım Zordu


Avesta Yayınları'ndan Songül Keskin ise Diyarbakır'da dört fuar yapan TÜYAP'la satış yönünden büyük bir fark olmadığını ve gayet iyi geçtiğini söyledi. Yayınevlerinin katılımının az olduğunu belirten Keskin, şunları söyledi: "Büyük yayınevleri çok fazla gelmemiş ama buna rağmen katılım iyiydi. TÜYAP artık yapabilir mi bilmiyorum. Yaparlarsa da aynı döneme denk gelecek. Bence bu böyle devam ederse TÜYAP artık katılmaz. TÜYAP'a epey bir para ödeniyor. Yer çok uzak olduğu için oraya kitap götürmek ve ulaşım zordu. Burası kent merkezinde ve parkın içinde olduğu için insanlar bir çay içmeye bile geldiğinde kitaplara bakabiliyorlar. Çok kısa bir sürede hazırlandı, ilk olmasına rağmen iyiydi. Kendi adıma bu kadarını beklemiyordum."

Nubihar Yayınları'ndan Süleyman Çevik, belediyeyi çok önemli ve başarılı bir çalışmaya imza attığı için tebrik ederek,"Okurlar ve yazarlar bir araya geldi. Kitapların tanıtımı ve satışı yapıldı. Umarım her yıl yapılır." dedi. Düzenlenen eşzamanlı programların takip etme açısından sıkıntı yarattığını söyleyen Çevik, önümüzdeki yıllarda bunun daha iyi olması gerektiğine dikkat çekti.


Aram Yayınlarından Kerem Çetin de belediyenin bu fuarı düzenleme potansiyelinin açığa çıktığını söyleyerek, "Bu bir inşa dönemi. Çok iyi geçti. Daha önce TÜYAP yapardı. Bugün yeni bir şey yapıldı. Tüm yayınevleri bir araya gelerek fuarda toplandı. Halk da sahip çıktı. Dışarıdan insanlar çok geldi. Bölgedeki diğer belediyelerin de bunları yapması lazım" diye konuştu. Eğiten Yayınları'ndan Kübra Aybal da ilk kez katıldıkları fuardan memnun olduklarını, okul öncesi ve ilköğretim okullarına hitap ettiği için veli ve öğrencilerin ilgisini daha çok çektiğini söyledi. Aybal, eğitim kitaplarıyla ilgili daha fazla yayınevinin katılması gerektiğini belirtti. .

Sınırsız Yayıncılık'tan Serkan Akkuş da organizasyon konusunda sıkıntı yaşamadıklarını belirterek, tanıtım konusunda yaşanan eksikliği dile getirdi. Önümüzdeki yıl iki hafta sonunun birleştirilerek yapılmasını öneren Akkuş, emeği geçenlere teşekkür etti. Fuarın TÜYAP dışında sürekliliği olması gerektiğini ifade eden Akkuş, "TÜYAP yapma kararı alırsa bile biz yine de belediyeninkine katılacağız" dedi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

İsmail Beşikçi Mehmet Çakmak Diyarbakır Akkuş Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title