Haberler

"Ampülsün Sen Tayyip" Sloganı Atan Öğrenciler Serbest

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'da 2008 yılında "Ampülsün sen Tayyip" sloganı attıkları için 11 ay 20'şer gün hapse çarptırılan 4 kişi hakkındaki karar yargıtay tarafından bozuldu.

Bursa'da, 2008 yılında "Ampülsün sen Tayyip" diye slogan attıkları iddiasıyla hakaret suçundan 11 ay 20'er gün hapse çarptırılan dört kişi hakkında; Yargıtay'ın kararı bozması sonrası bu kez beraate hükmedildi. Beş yıl önce "Ampulsün sen Tayyip" sözünü hakaret sayan mahkeme, hakimi değişince, aynı ifade için "siyasi hiciv ve eleştiri özgürlüğü" değerlendirmesini yaptı.

"İNCİTİCİLİK OLMASI DOĞALDIR"

Kararda, "Eleştiri, övgü olmadığına göre içeriğinde sertlik, kırıcılık ve inciticilik olması doğaldır. Demokratik toplumlarda, kamu yararına giren konularda iktidarda olan politikacılara yönelmiş eleştiriler söz konusu olduğunda, saldırgan sözcükler kullanılması, sert eleştiriler yapılması mümkündür. Başbakanlık makamının da özgürlükçü rejimde, diğer yasal ve anayasal kurumlarda olduğu gibi eleştiriye açık olduğu kabul edilmelidir" denildi.

2009'DA 11 AY CEZA VERİLDİ

Bursa Eğitim-Sen Şubesi yöneticileri olan öğretmen Betül Öztürk ve Hasan Özaydın 2008 yılında bir grup öğrencinin düzenlediği ÖSS karşıtı basın açıklamasına katılıp destek verdi. Eylemde, "Ampulsün sen Tayyip" diye slogan atılınca iki öğretmenin yanı sıra Mehmet Emre Battal ve Berna Özarslan adlı Halkevleri üyeleri hakkında Başbakan’a hakaret iddiasıyla Bursa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, "Erdoğan’a görevinden dolayı saygınlığını, şeref ve haysiyetini rencide edici kasıtla hakaret edildiği" gerekçesiyle 2009 yılında sanıklara 11’er ay 20’şer gün hapis cezası verdi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararı bozarak, grubun birden çok slogan attığını, bu sloganlardan hangisinin Başbakan’ın onur, şeref ve saygınlığının rencide edici olduğunun tartışılması gerektiğini kaydetti. Bunun üzerine dava yeniden Bursa’ya döndü.

"ELEŞTİRİ ÖVGÜ DEĞİLDİR, SARSICI OLUR"

Beş yıl önce mahkumiyete hükmeden Bursa 4. Sulh Ceza Mahkemesi, bu kez “Ampulsün sen Tayyip” sloganının eleştiri hakkı kapsamında kaldığını kaydederek, beraata karar verdi. Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın düşünce özgürlüğünü güvence altına aldığı belirtilerek, AİHM’in Handyside/Birleşik Krallık Davası kararı örnek gösterildi.

Kararda, şöyle denildi: "Sadece olumlu karşılanan veya saldırgan gelmeyen ya da insanların kayıtsız kalabildiği bilgi ve fikirler değil, saldırgan gelen, sarsıcı nitelik taşıyan ya da rahatsız eden fikirler de demokratik toplumun vazgeçilmez özellikleri olan çoğulculuğun ve açık fikirliliğin gerekliliği olarak görülmüştür. Eleştiri hakkı da kaynağını özgürlükten almaktadır. Eleştiri, övgü olmadığına göre içeriğinde sertlik, kırıcılık ve inciticilik olması doğaldır. Kaldı ki demokratik toplumlarda, kamu yararına giren konularda, iktidarda olan politikacılara ya da kamu otoritesine yönelmiş eleştiriler söz konusu olduğunda, saldırgan sözcükler kullanılması, sert eleştiriler yapılması mümkündür."

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BİR GÖRÜNÜMÜ

AİHM’in çeşitli tarihlerde verdiği Thorgeirson/İzlanda ve Lopes Gomes da Silva/İspanya kararlarına dikkat çekilerek, "Bu durumda, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini temsil eden, başbakanlık makamının da özgürlükçü rejimde, diğer yasal ve anayasal kurumlarda olduğu gibi eleştiriye açık olduğu kabul edilmelidir. Belirtmek gerekir ki, anayasamızda ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan toplanma özgürlüğü de ifade özgürlüğünün bir görünümü olarak dikkate alınmalıdır" denildi.

Dolayısıyla "Ampulsün sen Tayyip" sözünün siyasi hiciv olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, şöyle denildi: "Başbakan’ın genel başkanı olduğu siyasi partinin logosu olması dikkate alındığında eylemin bütünlüğü içinde ‘Ampul’ sözünün tahkir kastı taşımadığı, siyasi hiciv, eleştiri olarak kabul edilmesi gerektiği, demokratik bir toplumda, sanığın sarf ettiği bu söz nedeni ile cezalandırılmasının ölçülü olmayacağı..." (Kaynak: Radikal)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Yargıtay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (48)

Gercek:

Basbakan Erdogan Adam gibi Adam, cekemeyen gitsin doktora

Yanıtla3917
mehmet KIRCA:

HİC KİMSE BENİM ÜLKEMİN BAŞBAKANINA DEVLET ADAMLARINA HAKARET ETME LÜKSÜ YOKTUR HANGİ PARTİDEN OLURSA OLSUN BU T.C BAŞBAKANI BÖYLE KENDİNİ BİLMEZ AİLE TERBİYESİ GÖRMEMİŞ SOYTARILARA KALMADI ELBETTE SUCU VAR İSE CEZASINIDA CEKSİN

Yanıtla2915
m.i8821489@gmail.com:

her taraf yağ oldu...

00
refzorbey@hotmail.com:

kendine kendine teror orgutuyle pazarlik yapan bilmem nedir diyen adam hakaret etmis olmuyor mu?

00
VATANDAŞ:

AMPÜLÜN FİŞİ AMERİKADA TAKILI.

Yanıtla1425
sıkıldım artık senden:

Kurduğu ve seçtiği parti amblemi neden incitici oluyor ? Ampul incitici bişeyse neden logo olarak seçtin tayyip efendi

Yanıtla1028
Yusuf D.ydklc@ttmail.com:

Bizde senin gibi mallardan sıkıldık ama yapacak bir şey yok,bak anlatayım neden mal olduğunu,birinci mallığın amblem itici olmayabilir ama bir amblemle insana seslenirsen hakaret olabilir..örneğin ABD''de Demokratların amblemi eşşektir ama B.Obama''ya kimse eşşek diyemez..adamı oyarlar,gelelim ikinci mallığına,senin gibi mallar hariç..kimse sormaz Demokratlara..madem incitici neden koydun eşşeği amblem olarak diye,eşşek orada çalışkanlığı,halkın hizmetinde olduğunu vs.temsil eden bir sembol çünkü. Daha böyle bir sürü sembol vardır ama,şaka haricinde samimi olmadığın insanlara bu sembollerle seslenemezsin..fil,ayı,yılan,akrep gibi. Şimdi anladınmı neden mal olduğunu.

00
ENGİN:

artık memlekette kararlarıda tayyibin hakimleri veriyor.. yeni gelen hakimi kutluyorum verdiği karardan dolayı inşallah başına bi iş !!!

Yanıtla1517
levent dursun:

ampulun cevresinede kücük sinek resimleri koysalarmis tam olacakmis trolleri temsilen,,

Yanıtla724
öztürk:

M.C. CUMHURBAŞBAKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN (M.C.= muz cumhuriyeti) adaletin olmadığı bir ülkede herşey mümkün artık güven kalmadı hukuk adalet ayaklar altında

Yanıtla1120
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title