Haberler

Anadilde Savunma 'Usule' Takılmadı

Güncelleme:
Abone Ol

Anadilde savunma hakkının 'temel kanun olarak görüşülmesi' oylamasında TBMM'de gerginlikler yaşandı.

Anadilde savunma hakkı kanun tasarısı TBMM'de "temel kanun" olarak görüşülecek. AKP , Danışma Kurulu toplanamadığı için Meclis'in çalışma takvimine ilişkin önerisini, TBMM Genel Kurulu gündemine grup önerisi olarak getirdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP'nin, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın, iki bölüm halinde temel kanun olarak görüşülmesini öneren grup önerisine karşı çıktı.

Vural, bu tasarının, temel kanun niteliğinde olmadığını savunarak, bunun, milletvekillerinin, grupların, maddeler üzerinde görüş ve düşüncelerini kısıtlayıcı bir davranış olduğunu belirtti. Vural, böyle bir önerinin işleme alınmamasını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, grup önerisinin, TBMM İçtüzük çerçevesinde, hukuka uygun olduğunu ifade ederek, bundan önce daha az maddeli tasarıların, bütün partilerin oy birliğiyle Danışma Kurulu kararı şeklinde temel kanun olarak görüşüldüğünü söyledi.

CHP 'Lİ GENÇ'DEN DE 'USUL' İTİRAZI

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise AK Parti'nin, Meclis'in yasama yetkisinin elinden aldığını; 15 maddelik tasarının, temel kanun olamayacağını kaydetti. Genç, temel kanun olup olmadığını, Başkanlık Divanı'nın değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuşmaların ardından MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Başkanlığı'nın tavrına ilişkin usul tartışması açılmasını talep etti.

Aydın, başkanlığın tutumu üzerinde lehte yaptığı konuşmada, sadece AKP döneminde değil, daha önceki dönemlerde de temel kanun görüşmelerinin yapıldığını belirtti. Aydın, "Mevzuat açık, teamüller ortadayken, bir kural hukuka uygun şekilde uygulanabiliyorsa, bu kuralı aynı şekilde uygulamak lazım. İşinize geliyordu, tamam dediniz; bu tasarıyı geciktirmek için zaman kazanmak adına, Meclis'in zamanını boşa geçirmek adına bunu yapmaya gerek yok" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tasarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş hukukunu değiştirdiğini, 15 maddelik, bu kadar önemli bir tasarının temel kanun olamayacağını söyledi.

Şandır, "Bu tasarıyı milletin, parlamentonun gözünden kaçırmak için İçtüzüğü de zorlayarak temel kanun yapmanızın hiçbir mantığı yoktur" dedi.

Konuşmaların ardından Yakut, tasarının temel kanun kriterlerine uygun olduğunu, grup önerisinin işleme alınmasına dair tutumunda değişiklik olmadığını belirtti.

Grup önerileri ve usul tartışmalarında sert eleştiriler yapılırken, AK Partili Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'a söz vermesine BDP'liler tepki gösterdi. Yakut da BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'a, "Elini indir aşağı otur yerine. Size mi mahkum olacağız biz? Hiç kimseye mahkum olmayız burada. Önce kendi grup başkanvekiline saygılı ol" diye bağırdı. Bir ara yüksek gerilim arasında BDP ile MHP milletvekilleri birbirinin üzerine yürürken, sonrasında arbedeye AK Partililer de karıştı. Milletvekilleri birbirine "Nifak sokuyorsunuz. Milletvekili olduğunun farkında değil. Ayıp be" diye bağırdı. Yakut, verilen aranın ardından tasarının görüşmelerini başlattı.

RESMİ DİLE MAHSURU YOK

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, "MHP grup başkanvekili alakası olmayan propaganda yapıyor, siz de buna göz yumuyorsunuz" diye çıkıştı. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da "Burada ne resmi dille alakalı ne yargı diliyle alakalı en ufak bir mahsur yok. Türkiye demokratikleşiyor. Burada bir dilin değişikliğinden bahsetmiyoruz. Anadille alakalı bir durum değil. Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız Almanca kendini daha iyi ifade ediyorsa ona kendini savunma hakkını tanımalısınız. Bunu sadece belli bir örgütle, belli bir kesimle değerlendiremezsiniz" görüşünü savundu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, "Kendinizi akıllı, milleti kör zannetmeyin. Bu düzenleme Anayasa'ya aykırı, devletin dili Türkçe. Siz bu ülkede Türkçe dışında bir dile egemenlik tanıyorsunuz. Bu egemenlik talebidir. Bu da ülkeyi, milletiyle bölünmez bütünlüğünü parçalamaktır" dedi.

Konuşmalardan sonra grup önerisi oylanarak kabul edildi. Oylamadan sonra Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi. TBMM Genel Kurulu, çalışma günleri dışında cuma ve cumartesi günleri de toplanacak.

Kaynak: AA / Güncel

Ceza Muhakemesi Kanunu Oktay Vural Ahmet Aydın Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title