Haberler

Anadolu Ajansı Özel Haber Gündemi

Abone Ol

3 Aralık 2013

1- Dershanelerin özel okul için fiziki durumları tespit edildi

-Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, dershanelerden yüzde 42.69'unun bağımsız binası, yüzde 21.72'sinin bahçesi bulunuyor. Yüzde 80.81 oranında dershane de içki satışına en az 100 metre mesafede bulunma niteliğini taşıyor.

-Dershanelerin yüzde 9.87'si sadece üniversiteye hazırlık kursları verirken, yüzde 61.91'i hem üniversiteye hem de ortaöğretime hazırlık kursları düzenliyor.

-Ortaokulda 5 milyon 181 bin 965 öğrenciden yüzde 10.36'sı, lisede ise 3 milyon 955 bin 77 öğrenciden yüzde 14.71'i dershaneye gidiyor.

-Fen ve sosyal bilimler, Anadolu ile özel liselerde dershaneye giden öğrenci oranı yüzde 83.9 olurken, genel ve meslek liselerinde ise yüzde 30.5 oranında öğrenci dershaneye gidiyor.

(Hande İlbeyi Canca/Ankara)

2- Ukrayna'da AB yanlısı protestolar sürüyor

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, Rusya ilişkilerine zarar vereceği gerekçesiyle AB ile kritik anlaşmaları imzalamaması nedeniyle başlayan protestolar ülke gündemindeki yerini koruyor.

Ukrayna'daki I. Mechnikov Milli Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Merkezi Direktörü Volodimir Dubovyk:

- "Yanukoviç istifa etmez, 2015'te yine aday olur."

İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'nde Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi uzmanı Katarina Wolczuk:

"AB'nin, Ukrayna'ya şimdi destek vermesi Yanukoviç'in krizden sağ çıkmasına yarayabilir"

(Selen Tonkuş/Ankara)

3- ?Hayali öğretmenlikti, bilgisayar yazılımda dünya birincisi oldu

Çocukluk hayali öğretmenlik olmasına karşın ailesinin, kazandığı Samsun'daki öğretmen lisesinin

uzak olması nedeniyle göndermediği Gamze Oruç, memleketi Aksaray'daki meslek lisesinin bilgisayar bölümünde okudu.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nü kazanan Oruç, Microsoft tarafından bilgisayar yazılımı konusunda düzenlenen yarışmada dünya birinciliğini kazandı.

(Mustafa Taş/Antalya) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Arkeolojik kazılarda dünya tarihini etkileyecek keşif

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce yürütülen "Kayseri Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi" önemli keşiflerle gündeme gelmeye devam ediyor.

Anadolu'daki en eski ticaret yollarının araştırıldığı çalışmalar çerçevesinde, Erciyes Dağı etrafındaki eski merkezler incelendi.

Alanda, Eski Çağ Anadolu maden ticaretinin esas unsurlarından birisi olan "kalay" hakkında yeni ve önemli bilgilere de ulaşıldı.

(Şenay Ünal/Ankara) (Fotoğraflı)

5 - Filipinler, tayfunun yol açtığı yaraları sarmaya çalışıyor

Ülkede hastaneler yaralılarla dolu.

Ayakta kalan hastanelere hastalar sığmıyor, sağlık hizmetleri bahçeye kurulan çadırlarda veriliyor.

Operasyon birimleri zarar gördüğü ve cihazlar yıkıntılar arasında kaldığı için hastane personeli en çok ameliyatlarda zorlanıyor.

(Salih Baran-Ömer Ürer/Ormoc) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- İki daire fiyatında posta güvercinleri var

Manisalı posta güvercini meraklısı İlyas Eğriboyun, iki daire parasını bağladığı güvercinleriyle her yarışa katılıyor.

Eğriboyun:

- "Bunun ticaretini yapanlar var ancak ben bir ticaret olarak görmüyorum, benim hobimdir."

(Turgay Duyar/Manisa) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- ODTÜ'lü bilim insanlarının Karadeniz'de yaptığı araştırmaya göre, hamsilere geçen yıl etkin olarak uygulanan dokuz santimetrenin altında avlanma yasağı sayesinde eylülde av sezonu başlayan hamsinin bereketi, aralıkta da devam edecek.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü:

"Yapılan ölçümler bu yıl avlanan balıkların tamamına yakınının yasal avlanma boyu olan dokuz santimetrenin üzerinde olduğunu gösteriyor."

(Selma Kasap/Ankara)

8- Felç oldu ama mesleğini bırakmadı

İstanbul'da geçirdiği trafik kazasında eşini kaybeden ve felç olan uzman fizyoterapist Necdet Orman, ailesinin desteğiyle mücadele ederek, hayata yeniden başladı.

Tayin olduğu hastanede görevli başhekimin, "Siz ne yapabilirsiniz ki, ancak santralde çalışabilirsiniz" sözlerine rağmen mesleğini sürdürmekte ısrar eden Orman, azmiyle fizyoterapi ünitesinin sorumlusu oldu.

(Abdullah Yıldız/Kırşehir) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9 - Tuzhurmatu'da Türkmenlere yönelik şiddet artıyor

Son aylarda Irak'ta artan şiddet eylemleri, Tuzhurmatu'da Türkmenleri hedef almaya devam ediyor.

ORSAM Ortadoğu uzmanı Bilgay Duman:

- "Türkmenler yalnız kalmış durumdalar. Bir an önce Irak merkezi yönetimi tarafından çözüm üretici kararlar alınması lazım çünkü Türkmenler kendilerini koruyacak konumda değiller."

(Selen Tonkuş-Haydar Hadi/Ankara)

10- Formasyonda en fazla kontenjan Türk diline

Bu yıl 20 bin olarak belirlenen pedagojik formasyon eğitimi programlarında en fazla kontenjan, 2 bin 590 ile Türk dili ve edebiyatı alanında oldu.

Türk dili ve edebiyatını 2 bin 370 ile matematik, 2 bin 240 ile din kültürü ve ahlak bilgisi, bin 880 ile imam hatip lisesi meslek dersleri, bin 860 İngilizce, bin 790 ile tarih alanları takip etti.

-En az kontenjan ise 40'ar kişiyle, raylı sistemler, adalet, biyomedikal cihaz teknolojileri, gemi yapımı, radyo-televizyon, halkla ilis¸kiler ve organizasyon hizmetleri ve harita-tapu-kadastro bölümlerinde oldu.

(Yıldız Seçil Aktaş/Ankara)

11- Eşcinsel evlilik yine gündemde

Hırvatistan'da evlilik kavramının "anayasada kadın ile erkek arasındaki birlik" olarak tanımlanması yönündeki referandum kararıyla eşcinsel evlilikler konusu tekrar gündeme geldi.

Hollanda dünyada eşcinsel evliliği kabul eden ilk ülke.

Fransa'da 78 yaşındaki aşırı sağcı bir tarihçi Paris'teki Notr Dame katedralinde eşcinsel evlilik yasasına tepki göstermek için yaşamına son verdi.

İzlanda parlamentosu, eşcinsel evlilik yasasını parlamentonun tamamının "evet" oyu vermesiyle kabul etti. Yasanın yürürlüğe girdiği gün İzlanda Başbakanı Sigurdardottir, uzun süredir "yaşam arkadaşı" olan Leosdottir ile evlendi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis'in memleketi Arjantin, 2010'da eşcinsel evliliği yasal hale getiren ilk Latin Amerika ülkesi oldu.

(Ayşe Sarıoğlu-Meltem Uzun/Ankara)

12- Sukuktan beklenti 10 milyar dolar

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan:

"Türkiye'de sukuk piyasası Hazine ve diğer özel sektör temsilcilerinin kira sertifikası ihraçları ile 7 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu tutarın 10 milyar dolar seviyelerini geçeceğini ve en önemli oyuncunun yine Hazine olacağını düşünüyorum."

"Hazine'nin ve katılım bankalarının atacağı adımlar sayesinde küresel kira sertifikası piyasasında Türkiye'nin adı daha fazla duyulacaktır."

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Viktor Yanukoviç Anadolu Ajansı Ukrayna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title