Haberler

Anadolu İle Gazi Üniversitesi İş Birliğinde İlk Adım Atıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra gerçekleştirdiği iş birlikleriyle dikkat çeken Anadolu Üniversitesi, eğitimdeki iş birliklerine bir yenisini eklemek üzere Gazi Üniversitesi yetkilileriyle bir araya geldi.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğünde 28 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıda 2 üniversite yetkilileri, yapılacak iş birliğiyle ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. Görüşmede öne çıkan konu ise Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) tarafından yürütülen "Uzaktan Eğitim Programı" oldu.

Toplantıda; Anadolu Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar ve AÖF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kamil Çekerol yer alırken; Gazi Üniversitesini temsil eden isimler ise Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Paşa Tevfik Cephe ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Cansız ile Genel Sekreter Dr. M. Savaş Bayındır oldu.

"Teknolojik altyapıyı tepeden tırnağa yeniledik"

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, AÖF tarafından yürütülen "Uzaktan Eğitim Sistemi" ile ilgili yeniden yapılandırma çalışmalarının hızla sürdüğünü belirtti ve ekledi: "Türkiye genelinde 75 üniversiteden 5 bin tane yazarımız, editörümüz var. Açıköğretim, çok zor şartlarda çalışılan bir süreç ile başladı. Yıl sisteminden dönem sistemine geçtik, puan sisteminden kredi sistemine geçtik ve bu şekilde birçok yenileme çalışması gerçekleştirdik. Bunu yaparken geçtiğimiz yıl 26 milyon kitap bastık. Bunların maliyetini, taşımasını ve üretimini düşünerek kâğıt olayını 3 yıl içerisinde kaldırmaya karar verdik. Tabii kaldırıyoruz demek yetmiyor, teknolojik altyapıyı yenilemek gerekiyor. Teknolojik altyapımızı tepeden tırnağa yeniledik ve 3 yıllık bir plan yaptık. Bizde şu anda 18 bin ders var ve kim hangi dersi veriyorsa sisteme taşıyor. Sisteme girilen dersler sürekli güncelleniyor ve TRT Okul tarafından çekilen 'Açık Sınıf' dersleriyle, özetlerle, testlerle öğrencilere bilgilerini pekiştirme imkânı sağlanıyor."

"Kurumlar arası iş birliği geliştirilmeli"

2 kamu üniversitesi olarak eğitim alandaki iş birliği anlamında çok önemli bir adım attıklarına dikkat çeken Rektör Aydın "Artık değişen dünya koşullarında kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi ve ileriye taşınması gerekiyor. Çünkü küresel rekabetten dolayı, kıt kaynakları iyi değerlendirmemiz ve çok verimli kullanmamız gerekiyor. Bu anlamda Anadolu Üniversitesi olarak yıllardan beri sürdürdüğümüz Açıköğretim Sistemi içerisindeki bu potansiyelimizi ve eğitim standartlarını diğer kurumlara da taşımayı düşünüyoruz. Bu açıdan çok önemli bir adım olarak görüyorum." şeklinde konuştu.

Yeni öğretim yılında Gazi Üniversitesindeki öğrencilerin derslerini "Uzaktan Eğitim Sistemi" ile alabileceklerini belirten Aydın, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Uzaktan Eğitim Sistemi ile verilen dersler hem akredite hem de Cambridge Üniversitesi'yle yaptığımız iş birliği çerçevesinde yürüttüğümüz Avrupa Dil Standartları seviyesindeki programlardır. Aynı şekilde etkileşimli kitaplar, e-Öğrenme malzemeleri ve televizyon programlarıyla da desteklenmiş kapsamlı bir programı öğrencilere sunmuş olacağız."

"Eğitim standartlarını yükseltmeliyiz"

Bu şekildeki iş birliklerinin diğer üniversitelerde de yaygınlaşmasını temenni ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Davut Aydın "Gazi Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesi arasında gerçekleştirilen bu projeyle öğrencilerimize eğitim sunmanın ötesinde başka alanlarda da iş birliklerimiz olabilir. İnanıyoruz ki önümüzdeki günlerde araştırmada, eğitimde, öğretimde ve topluma hizmet uygulamalarında farklı projelerde de 2 üniversite bir araya geleceğiz, gelmeliyiz. Çünkü eğitim standartlarını yükseltmeliyiz ve kaynaklarımızı da daha rasyonel kullanmak anlamında bu iş birliklerini taşımalıyız." diye konuştu.

68 bin saat tasarruf sağlanacak

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk ili ve Zorunlu Yabancı Dil derslerinin gerek maliyet, gerekse iş gücü ve zaman bakımından kendilerine zorluk yarattığını dile getiren Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, Uzak Eğitim Sistemi ile bu dersler neticesinde oluşan maliyeti en aza indirmek üzere yaklaşık 6 aydır kurulan temaslar sonucunda Türkiye'de ve dünyada en tecrübeli merkez olarak gördükleri Anadolu Üniversitesi ile ortak yürütme kararı aldıklarını söyledi. Prof. Dr. Büyükberber, konuyla ilgili olarak şu bilgileri aktardı: "Hakikaten 2 büyük kamu üniversitesi arasında çok ciddi bir iş birliği olacak. Yaklaşık 13 bin öğrenci bu yıl Gazi Üniversitesinde eğitime başlayacak. Zorunlu olan bu dersleri dershanelere girmeden, uzaktan eğitim yoluyla istedikleri ortamda çok daha konforlu bir şekilde almış olacaklar. Bu durumun da kamu açısından çok büyük yararı olacak. Kamu yararı olarak bizim hazırladığımız fizibilite raporlarına göre, Gazi Üniversitesi öğrenci sayısı açısından şu anda Türkiye'nin en büyük üniversitesi."

Bu sistem sayesinde mekân ve dershanelerden 150 kişilik bir okutman tasarrufu sağlanacağı bilgisini veren Rektör Büyükberber, 2013-2014 öğretim yılında yaklaşık 68 bin saatlik ders tasarrufu yapacaklarına da dikkat çekti. Büyükberber, ayrıca bu iş birliği sayesinde her hafta 198 şubenin meşgul edilmesinin önüne geçileceğini belirtti. Sınavlara ilişkin açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Büyükberber, sınavların örgün sisteme göre yapılacağını ve mesleki derslerin dâhilinde olmayan bu derslerin de öğrencilerin daha rahat bir ortamda almasını sağlayacaklarının bilgisini verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Anadolu Üniversitesi Gazi Üniversitesi Türkiye Aydın Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title