Haberler

"Anadolu parsı atasını arıyor"

Abone Ol

EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi ve Araştırma Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Tümel Tanju Kaya, Diyarbakır'da öldürülen leoparın, Anadolu Parsı ile taşıdığı benzerlikleri ...

EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi ve Araştırma Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Tümel Tanju Kaya, Diyarbakır'da öldürülen leoparın, Anadolu Parsı ile taşıdığı benzerlikleri tespit etmek amacıyla Dicle Üniversitesinden doku örneği istediklerini söyledi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de en iyi korunmuş pars örneğinin üniversitenin Zooloji Galerisi'nde olduğunu belirtti. Burada sergilenen dişi ve erkek Anadolu Parsı'nın 1940-50'li yıllarda avcılar tarafından vurulduğunu, ardından doldurularak saklandığını kaydeden Tümel Tanju Kaya, şunları anlattı:

"İzmir'in Selçuk bölgesinde Milaslı Mantolu Hasan dediğimiz kişi tarafından avlanmış hayvanlar daha sonra müzemize getirilmiş. İç organları tamamen alınmış, kimyasal işlemlerden sonra doldurulmuş örnekleri sergiliyoruz. Her yıl düzenli olarak dezenfekte ediyoruz. 50 yıldır da hiç bozulmadı. Karnivor adı verilen etçillerin çok karakteristik özellikleri var. Anadolu Parsı'nda dişler çok belirgindir, parçalamaya yarar. İri patileri vardır, yaklaşık 70-80 kg ağırlığındadır ve kuyruğuyla 2 metreye yakın boyu vardır."

- "Gazetede görünce heyecanlandım"

Türkiye'deki Anadolu Parsı'nın yıllar önce Ege Bölgesi'nde, İzmir çevresinde yaşadığını aktaran Prof. Dr. Tümel Tanju Kaya, Diyarbakır'da vurulan leopar ile Anadolu Parsı arasında benzerlikler bulunduğunu kaydetti.

Dicle Üniversitesi ile iletişim kurduklarını anlatan Kaya, "Doku örneği istedik. DNA çalışmalarında bizim müzemizin onlara katkı sağlayacağını belirttik. Anadolu Parsı yaşıyorsa doğanın en tepesinde olması gereken bir canlı. Eğer gerçekten bizim parsımız ise Türk yaban hayatına çok büyük katkı demektir. Bunun devamı mutlaka vardır. Küçük aileler halinde yaşıyorlar ve yılda 2-3 yavru doğurabiliyorlar" diye konuştu.

Gazetede Diyarbakır'daki hayvanın öldürülmesine ilişkin haberleri okuyunca çok heyecanlandığını dile getiren Tümel Tanju Kaya, "Öldürülen hayvanı görünce bizde de bundan var dedim. Haberde yer alan fotoğraf ile müzede sergilediğimiz örnek arasında benzerlikler var. Örneğin iri patileri ve beneklerini ben çok benzettim" dedi.

- "Prehistorik dönemde kutsaldı"

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanlığını yürüten Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin de tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan tarihi alanda yaptıkları çalışmada prehistorik döneme ait çok sayıda buluntuya rastladıklarını, bunların bir bölümünün üstünde Anadolu Parsı figürlerinin bulunduğunu söyledi.

Derin, şöyle konuştu:

"O dönemde ana tanrıçalar nasıl önemliyse Anadolu Parsı da önemliydi. Yeşilova bulguları çerçevesinde parsın kutsal bir hayvan olarak algılandığını biliyoruz. Kemikler üzerinde yapılacak çalışmalar çok şeyi belirleyecek ama gelişmeler parsın yeniden yurdumuza girmeye çalıştığını gösteriyor, Anadolu parsı atasını arıyor olabilir. Ancak avcılar da buna pek izin vermiyor olabilir."

2. Konuşan Zafer Derin

Kaynak: AA / Güncel

Dicle Üniversitesi Ege Üniversitesi Diyarbakır Tanju Kaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title