Haberler

Anadolu Yakasının İlk Yurt Dışı Eğitim Fuarı

Güncelleme:
Abone Ol

Özel üniversitelerin yüksek maliyeti ve sınav sistemlerinin sürekli değişmesi nedeniyle fuarlara rekor katılım bekleniyor.

2-11 Ekim tarihleri arasında 6 ayrı merkezde düzenlenecek olan "24. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları"na 30 ülkeden 170'in üzerinde üniversitenin katılması bekleniyor

Türkiye'den her yıl 10 bine yakın öğrencinin yurt dışında eğitim imkânı bulmasına aracılık eden IEFT Fuarları'nın Genel Müdürü Deniz Akar, Türkiye'de ailelerin ve gençlerin yüksek öğrenimde yurt dışı seçeneklere olan ilgisinin daha da arttığını söyledi. Bu çerçevede, 2 Ekim'de başlayacak olan "IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları"na rekor sayıda ziyaretçi beklediklerini belirten Akar, yurt dışında eğitim yapma arayışlarının artması konusunda şunları söyledi:

"Türkiye'de her yıl 1 milyonun üzerinde öğrenci SBS, 1,5 milyona yakın öğrenci de YGS sınavlarına girerek iyi bir lise veya üniversitede eğitim yapmak istiyor. Ve her geçen yıl daha fazla sayıda genç ve ailesi sınav stresi yaşıyor. Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ise ailelerin ve gençlerin kafasını daha da karıştırmış durumda. SBS'nin yerine geçen sistemin netleşmemesi, Üniversite giriş sınavında yapılması düşünülen değişiklikler ve benzeri belirsizlikler ailelerde farklı arayışlara yol açıyor. Bunun yanı sıra, OECD üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında, özel ilköğretim, lise ve üniversite ücretlerinin ülke koşullarına göre yüksek olması, ailelerin çocuklarını yurt dışında okumaya yönlendirmelerinde bir diğer önemli faktör. Ülkemizde özel lise ücreti 15-45 bin TL arasında değişirken, örneğin Kanada'da yıllık eğitim ücretleri 20-30 bin TL, İngiltere'de 25-50 bin TL arasında; Fransa'da ise 15 bin TL'den başlıyor. Üniversite ücretleri ise ülkemizde yıllık 15-40 bin TL arasında. Ayrıca, son birkaç yıldır yaşanan bölgesel karışıklık ve belirsizliklerin de aileleri çocuklarını yurt dışında okutmaya sevk ettiği görülüyor."

"En çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri Türkiye"

Türkiye'den her yıl 100 bin civarında öğrencinin eğitim amaçlı yurtdışına çıktığını belirten Akar, şu bilgileri verdi: "Yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden birisi Türkiye. 2014 yılında bu sayıda ciddi bir artış bekleniyor. Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin yanı sıra Rusya, Çin, Malezya, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelere de eğitim ücretlerinin ekonomik olması nedeniyle ilgi artıyor. Amerika'ya yılda 12 bin civarında lisans ve yüksek lisans öğrencisi giderken, en az bir o kadar da dil okullarına ve çalışmalı programlara katılıyor. İngiltere'de yılda 30 bin civarında öğrencimiz lisans, yüksek lisans ve özellikle dil eğitimi yapıyor. Almanya'da her yıl 10 binin üzerinde öğrencimiz kayıt yaptırıyor. Rusya ve Çin gibi ülkelerde ise yıllık öğrenci sayımız henüz 1000'ler civarında. Belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı, 2014'de toplam sayının 100 bini çok aşması beklenmektedir."

"Yurt dışında eğitim için yaklaşık 1,5 milyar dolar harcanıyor"

Mevcut 100 bin rakamının içerisinde lisans ve yüksek lisans programları, değişim öğrencileri, stajyerler, dil kurslarına kayıt yaptıranlar, Work&Travel programına katılanların da yer aldığını vurgulayan Akar sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrencilerin yaklaşık üçte biri üniversite eğitimi için yurt dışına çıkıyor. Bunların da yaklaşık10 bini Amerika'ya, 2 bin 500'ü İngiltere'ye, 2'şer bini de Kanada ve Avustralya'ya gidiyor. Yurt dışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurt dışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolar harcama yapılıyor. Kalan 70bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin dolar'ın üzerinde. Kısacası Türk öğrenciler, yurt dışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyorlar.

Tüm dünyada yurt dışı eğitim bir sektöre, bir eğitim turizmine dönüşmüş durumda. Küresel çapta yurt dışı eğitime olan talep hızla artıyor. 2009 yılında 3,5-4 milyon olan kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısının, UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. Bu, 10 yıllık bir süreç içerisinde yüzde 100'lük bir büyüme anlamına gelmektedir." Akar'ın verdiği bilgiye göre, Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler şöyle: ABD (25.000), İngiltere (30.000), Almanya (10.000), Fransa (4000), Kanada (3.000),Avustralya (3.500), Çin (1.000),Rusya (1.500), Ukrayna (1.000), İtalya (800).

IEFT Fuarları 2 Ekim'de başlıyor

IEFT Fuarları (InternationalEducation Fairs of Turkey), 24'üncü kez kapılarını 2 Ekim'de İzmir'de açacak. 2-11 Ekim tarihleri arasında 6 ilde düzenlenecek olan"24. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları"na 30 ülkeden 170'in üzerinde üniversite ve kolejin katılması bekleniyor. Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan ve bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkânları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları, İzmir'den sonra Ankara, İstanbul (Avrupa Yakası), İstanbul (Anadolu Yakası), Bursa ve Antalya'da düzenlenecek.

ABD ve İngiltere'den 50'nin üzerinde üniversitenin yanı sıra, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Macaristan, Polonya, Çin, Avustralya, Japonya, Kanada gibi dünyanın değişik ülkelerinden 170'in üzerinde eğitim kurumu IEFT Fuarları'na katılarak, sundukları imkânları Türk öğrenci ve ailelerine tanıtacaklar. Fuarlara katılacak kurumlar arasında,San Francisco State University, University of Colorado, University of Florida, Missouri State University, London School of Business and Finance, ManchesterMetropolitan University, Newcastle University,Rochester Institute of Technology, University ofSouthampton, University of Sussex, Bournemouth University, BrooksInstitute, Kings College gibi dünyaca ünlü üniversiteler de yer alıyor.

IEFT Fuarları'na gelen ziyaretçiler, üniversite hazırlık, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, üniversite transfer, dil okulları, yaz okulları, sertifika-diploma programları, staj, lise eğitimi ve burslu yurtdışı eğitim konularında kurum temsilcilerinden bilgi alabilecek, ülkelerin eğitim ortamları konusunda merak ettikleri soruları yöneltebilecekler.

Burs imkânları ve ücretsiz seminerler

Üniversite ve kolejlerin her yıl çok sayıda öğrenciye kısmi veya tam eğitim bursu sağladıkları IEFT Fuarları boyunca pek çok seminer düzenlenecek ve öğrenciler fuar alanı dışında seminerlere ücretsiz katılarak yurtdışı eğitim konusunda kapsamlı bilgi sahibi olabilecekler. Ülke, program, okul, burs, iş, kariyer ve vize gibi merak edilen konularda düzenlenecek seminerler herkese açık olacak. Fuarların en önemli bölümlerinden birisi de, yurtdışı eğitimde şart olan dil yeterlilik sınavları konusunda yapılacak olan seviye belirleme deneme sınavları. Ücretsiz olarak IELTS ve TOEFL IBT seviye tespit sınavları ve Genel İngilizce dil yeterlilik sınavları özel bir bölümde yapılacak ve böylece öğrenciler İngilizce dil seviyelerini ölçebilecekler.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avustralya Almanya Kanada Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title