Haberler

Anamur Muzu"Nun Seradan Tezgaha Yolculuğu - Mersin

Abone Ol

Türkiye'nin en önemli muz üretim yeri olan Mersin'in tropikal iklime uygun ilçesi Anamur'da, bazen açık alanda, bazen de seralarda büyük zorluklarla yetiştirilen "Anamur muzu", zahmetli bir yolculuğun ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

MUSTAFA GÜNGÖR - Türkiye'nin en önemli muz üretim yeri olan Mersin'in tropikal iklime uygun ilçesi Anamur'da, bazen açık alanda, bazen de seralarda büyük zorluklarla yetiştirilen "Anamur muzu", zahmetli bir yolculuğun ardından tezgahlardaki yerini alıyor.

Tüketiciler tarafından, kokusu, tadı ve kabuğunun ince olması nedeniyle ithal muzlara oranla yurt genelindeki tezgahlarda daha çok aranan ve marka haline gelen Anamur muzu, ilçede çiftçilerin geçim kaynağının başında bulunuyor.

Yılın tamamında üretim yapan çiftçiler, kurdukları özel seralarda muzun fidesini dikip, bir yıl boyunca yetişmesini bekliyor. Bu süreçte sadece bir kez ürün alınan, cinsine göre de 40 ile 60 kilogram arasında meyve veren muz ağacına, çiftçiler özenle bakıyor.

Meyvenin iyi yetişmesi için yüksek nem oranlarına göre hazırlanan seraların 50 dereceyi bulan sıcaklıklarında çalışan işçiler, ağaçlara zarar vermemek için büyük bir özenle olgunlaşan muzları dallarından ayırıyor. Kamyonlara yüklenen muzların sonraki durağı, ilçedeki sarartma depoları oluyor.

Burada çok sayıda işçi tarafından çiçekleri temizlenen muzlar, önce kalitelerine göre ayrılıyor, sonrasında da yıkama havuzundan geçirilip, sandıklara özenle yerleştiriliyor. Özel depolarda 2-3 gün sararması için bekletilen muzlar, sofraları tatlandırmak için Türkiye'nin değişik illerine gönderiliyor.

"Organik üretim yapıyoruz"

Çiftçi Muhammet Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprağa işleyip üretime hazır hale getirdiklerini, daha sonra muz serasını kurduklarını söyledi.

Serada fidesini dikerek yetişmesini beklediklerini anlatan Boz, "Bu sırada gübrelemesini yapıyoruz ve çapa yaptıktan sonra verime kadar sulama işlemi oluyor. Tabii aynı zamanda istediği ortamı oluşturuyoruz. Yılda bir kez ürün alıyoruz. Muz olgunlaşınca işçiler tarafından yeşil haldeyken kesiliyor. Daha sonra sarartmaya gidiyor ve orada paketlenip hazırlanıyor." diye konuştu.

Boz, muzun Anamur ilçesinde 50 derecenin altına düşmeyen hava sıcaklığında üretildiğini, bu sıcaklığı yakalamak için serada üretim yaptıklarını vurguladı.

Meyveyi aldıktan sonra ağacı kestiklerini aktaran Boz, "Meyve kesiminin ardından meyve veren ağacı da kesiyoruz ve fidenin dibine atıyoruz. Kestiğimiz ağaç, dibinden gelen fideyi besliyor. Bu şekilde hiçbir katkı maddesi olmadan organik üretim yapıyoruz." şeklinde konuştu.

"İhracat yapar duruma gelebiliriz

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel de Türkiye'nin 420 bin ton tüketimi olduğunu kendilerinin de 270 bin ton üretim yaparak ihtiyacın yüzde 60'ını karşıladıklarını söyledi.

Üretimi arttırmak istediklerini vurgulayan Güzel, "Ülkenin tüm ihtiyacını karşılarsak yakın ülkelere de ihracat yapar duruma gelebiliriz. Bizim üretimimiz 270 bin ton. Yani biz ülkenin ihtiyacının yüzde 60'ını üretiyoruz. İhtiyacın tamamını karşılamaya talibiz. Bizim benekli, kokulu Anamur muzumuz sadece Akdeniz Bölgesi'ndeki bazı yerlerde yetiştiriliyor. Ancak yetiştiricilerimiz nüfusun hızına yetişmede zorlanıyorlar." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Güzel Türkiye Anamur Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title