Anayasa Çalışmaları
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu anayasanın içinde mutlaka halk olmalı, onların isteği dikkate alınmalı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Bu anayasanın içinde mutlaka halk olmalı, onların isteği dikkate alınmalı. Eski anayasaları öbür türlü yaptık, şikayet konusu oldu. Bu defa doğru olanı, halkın beklentilerine uygun olan anayasayı yapmak için herkesin kapısını çalıyoruz, herkesin katkısını bekliyoruz" dedi.
Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleriyle birlikte yeni anayasa çalışmaları kapsamında DİSK'i ziyaret etti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve sendika yöneticileriyle bir süre görüşen Çiçek ve komisyon üyeleri daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Görgün, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi ihtiyacı ve talebinin anayasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dile getirildiğini belirterek, yeni bir anayasa sorununun Türkiye'nin en temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.
AK Parti'nin Meclis'teki sayısal çoğunluğunun avantajı ve etkisiyle yasal ve uygulama planında demokratikleşme için gerekli adımları acilen atması gerektiğini ifade eden Görgün, DİSK'in 12 Eylül döneminin en büyük mağdurlarından biri olduğunu, 1991 yılından bu yana 12 Eylül Anayasası'nın değiştirilmesi, özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik ve sosyal bir anayasa için kararlı bir şekilde mücadele ettiğini söyledi.
Görgün, 2007'den beri yeni anayasa çalışmalarına yoğunluk verdiklerini vurgulayarak, 2009'da hazırladıkları "Özgürlükçü, Eşitlikçi, Demokratik ve Sosyal Bir Anayasa İçin Temel İlkeler Raporu"nu Çiçek ve Uzlaşma Komisyonu üyelerine sundu.
TBMM Başkanı Çiçek de DİSK'in genel merkezinin İstanbul'da olduğunu hatırlatarak, kendileriyle görüşmek için İstanbul'dan gelen Görgün ve diğer sendika üyelerine teşekkür etti.
Çiçek, 19 Ekim 2011 tarihinden beri anayasa çalışmalarını, dışarıdan gelen olumsuz değerlendirmelere rağmen Uzlaşma Komisyonu üyesi 4 partiden 12 milletvekiliyle samimiyetle yürüttüklerini belirterek, "2012 yılının anayasa yılı olması noktasında bir çaba, gayret içerisindeyiz" dedi.
Halkın anayasa çalışmalarına aktif katılımını isteyen ve çalışmaların daha geniş tabana yayılması için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Çiçek, "Bu anayasanın içinde mutlaka halk olmalı, onların isteği dikkate alınmalı. Eski anayasaları öbür türlü yaptık, şikayet konusu oldu. Bu defa doğru olanı, halkın beklentilerine uygun olan anayasayı yapmak için herkesin kapısını çalıyoruz, herkesin katkısını bekliyoruz" dedi.
Türkiye'nin sorunlarının önem sırasına sahip bulunduğunu, sorunların tartışılarak, konuşularak, yetkili organlarca çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Verimli bir çalışma yaptığımızı düşünüyorum, tahminlere dayalı yorumlar yerine, tespitlere dayalı bir çalışmayı yapıyoruz ve uyum içerisinde bu işi götürüyoruz. 2012 yılı sonuna geldiğimizde bu işi iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. Çünkü, bir 30 yıl daha bu anayasa konusunu ve anayasadan kaynaklanan sorunları yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.
Çiçek, 2012 yılının başka alanlarda olduğu gibi bu alanda da başarılı bir yıl olmasını diledi.
- ANKARA