Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın Şikayetçi Olduğu Profesör Beraat Etti
Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkemenin üyesi Serdar Özgüldür'ün şikayetiyle hakkında açılan 2 ayrı 'hakaret' davasından beraat etti.
Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkemenin üyesi Serdar Özgüldür'ün şikayetiyle hakkında açılan 2 ayrı 'hakaret' davasından beraat etti. Prof. Dr. Gözler, adaletin yerini bulduğunu belirterek, "Böylece Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür hakkındaki iddialarımın doğru olduğu mahkeme huzurunda ispatlanmış oldu" dedi.
Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, yazdığı 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı kitabında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkemenin üyesi Serdar Özgüldür hakkında bazı iddialarda bulundu. Bu iki ismin şikayetiyle, Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde Türk Ceza Kanunu'nun 'hakaret' suçunu içeren 125/1-2-3(a)-4 ile 'kamu görevlerinden yasaklanmayı' içeren 53/1. maddeleri uyarınca dava açıldı.
'İNTİHAL' İDDİASI
Savcılığın hazırladığı iddianamede, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı 680 sayfa olan kitabın 441 ve 552'nci sayfaları arasında, Anayasa Mahkemesi üyesi Serdar Özgüldür'ün 1994 tarihli doktora tezi olan ve sonradan kitaplaştırılan 'Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kararları Işığında Tam Yargı Davaları' adlı çalışmasında, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ömer Anayurt'un yüksek lisans tezinden 'aşırma' yaptığını iddia ettiği bildirildi.
Bu bölümde isimleri verilen eser ve kişilerden bahsederken kitabın ana konusu olan 'intihal' olayı ile doğrudan doğruya ilgisi bulunmamasına rağmen, 'O da İntihal ile Başkan Oldu' başlıklı ve yine 'Dava Geri Çekildi, Kılıç Başkan Oldu' başlıklı Aydınlık Gazetesi'ne ait ve müşteki Haşim Kılıç'ı kasteden ve fotoğrafını içeren iki haberi ilgili gazete sayfasından ve internet sitesinden kopyalayıp yapıştırmak suretiyle, kitabın 454. sayfasında yayımladığı kaydedilen iddianamede, "Bu şekildeki eylemi ile müştekinin şöhret ve kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve itibarını toplum nazarında zedelemek suretiyle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır" denildi.
Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasına hakkında her iki davadan ayrı ayrı 2'şer yıl hapis cezası istenen Prof. Dr. Kemal Gözler ve avukatı Şaban Cankat Taşkın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkeme üyesi Serdar Özgüldür adına da avukat Oğuz Büyüktanır katıldı.
Duruşmada, geçen celsede Prof. Dr. Gözler'in talebi üzerine dönemin Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Genel Sekreteri Zafer Demir, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın talimatla alınan ifadeleri mahkemeye ulaştı.
Duruşmada söz alan Prof. Dr. Gözler'in avukatı Şaban Cankat Taşkın, gelen tanık ifadelerinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın Sakarya Üniversitesi'ne gelerek, Ömer Anayurt ile görüştüğünün doğrulandığını belirterek, Anayurt'un da ifadesinde, Kılıç'ın Özgüldür hakkındaki davayı geri çekmesi konusunda ricacı olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi Etik Kurulu'nca Serdar Özgüldür'ün intihal yaptığına karar verdiğini de savunan Taşkın, Prof. Dr. Gözler'in eserinde hakaret etmediğini ve bu nedenle beraat kararı verilmesini istedi.
Kılıç ve Özgüldür'ün avukatı Büyüktanır ise İstanbul Üniversitesi Etik Kurulu'nun kararının kesin olmadığını bildirerek, sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Prof. Dr. Kemal Gözler de Etik Kurulu'nun kararının kesin olduğunu belirterek, Ömer Anayurt'un açtığı intihal davasının geri çekilmesinin istendiğinin 4 tanığın ifadesiyle ispatlandığını ve bu nedenle beraatini talep etti.
İki dava ile ilgili ayrı ayrı kararını açıklayan mahkeme hakimi, hakaret suçu unsurları oluşmadığından sanığın iki davadan da beraatine karar verdi.
Hakim, davada olayın tartışıldığını, aslında Serdar Özgüldür'ün "İntihal yapmadım" diye şikayetçi olması gerektiğini, sanığın Aydınlık Gazetesi'nden yaptığı alıntıyı kitabında kullandığını belirterek, "Olaya tahkir olmaz, kişiye olur. Bunları gerekçeli kararımızda açıklayacağız" dedi.
Duruşma sonrası Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Prof. Dr. Kemal Gözler, adaletin yerini bulduğunu belirterek, "2 ayrı davadan beraat ettim. Böylece Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür hakkındaki iddialarımın doğru olduğu mahkeme huzurunda ispatlanmış oldu" dedi.
Duruşmayı izleyen Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz de "Yargılama sonucunda ifade özgürlüğünün cezalandırılmaması bizleri mutlu etti. Umarız bundan sonra Türkiye için bu karar iyi bir dayanak olur" dedi. - Bursa