Anayasa Mahkemesi Başkanına Hakaret ile Suçlanan Hukuk Profesörüne Çifte Beraat
Yazdığı kitabında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve üye Serdar Özgüldür’e hakaret ettiği iddiasıyla ikişer yıla kadar hapsi istenen Uludağ Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, iki ayrı davadan da ayrı ayrı beraat etti.
Yazdığı kitabında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve üye Serdar Özgüldür'e hakaret ettiği iddiasıyla ikişer yıla kadar hapsi istenen Uludağ Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler, iki ayrı davadan da ayrı ayrı beraat etti.
Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, hem Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, hem de Anayasa Mahkemesi Üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür'e yönelik "basın yoluyla hakarette bulunmak" suçundan ikişer yıla kadar hapsi istenen Prof. Dr. Kemal Gözler, son kez hakim karşısına çıktı. Davacılar Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür'ün katılmadığı duruşmada avukatları Oğuz Büyüktanır hazır bulundu. Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise gözlemci olarak davaya katıldı.
Mahkeme iyi ayrı hakaret davasının birleştirilmesinde bir fayda olmayacağına kanaat getirerek bu talebi reddetti. Özgüldür'ün şikayetçi olduğu davanın tamamlanmasının ardından Kılıç'ın duruşmasına geçildi. 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' isimli kitabındaki ifadelerden dolayı Kılıç'ın şikayeti üzerine hakkında dava açılan Prof. Dr. Gözler, yazdıklarının arkasında olduğunu, suçun unsurlarının oluşmadığını söyledi.
Sanık avukatı Cankat Taşkın, müvekkilinin beraatini, müşteki vekili Oğuz Büyüktanır ise sanığın cezalandırılmasını istedi. Hakim, suçun unsurlarının oluşmadığını, sanığın kitabında bir gazete alıntısına yer verdiği için iki ayrı hakaret davasından da ayrı ayrı beraatine karar verdi.
Duruşma çıkışında verilen çifte beraati değerlendiren Prof. Dr. Gözler, "İki ayrı davadan da beraat ettim. Böylece Haşim Kılıç ile Serdar Özgüldür hakkındaki iddialarımın doğru olduğunu mahkeme de tescil etmiş oldu" dedi. Gözler, karşı dava açıp açmayacağı hususunda ise bir açıklamada bulunmadı.
Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz ise kararın fikir özgürlüğü açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. - BURSA