Haberler

Anayasa Paneline Sıkı Arama

Abone Ol

Edirne'de, 'Yeni Anayasa Platformu' Tarafından Düzenlenen 'anayasa'da Senin de Sözün Olsun' Konulu Konferansa Gelen Öğrenciler ve Vatandaşlar, Olası Yumurta Eylemine Karşı Arandı.

EDİRNE'de, 'Yeni Anayasa Platformu' tarafından düzenlenen 'Anayasa'da senin de sözün olsun' konulu konferansa gelen öğrenciler ve vatandaşlar, olası yumurta eylemine karşı arandı. Güvenlik görevlileri, tanımadıkları için konferansı düzenleyenleri ve moderatörü ve konuşmacıları bile aradı.

Yeni Anayasa Platformu tarafından DSİ 11'inci Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Anayasa'da seninde sözün olsun' konulu konferansın moderatörlüğünü Balçiçek İlter (Pamir) yaparken, konuşmacı olarak Prof.Dr. Fuat Keyman, Doç. Dr. Osman Can, Gazeteci Aktivis Hacer Foggo katıldı. Konferans öncesi ise polis ve özel güvenlik görevlileri, olası yumurta eylemi ve tepkilere karşı yoğun güvenlik önlemleri aldı. Konferans salonuna girenler didik didik arandı. Hatta güvenlik görevlileri, tanımadıkları için konferansı düzenleyenleri, moderatörü ve konuşmacıları bile aradı. Yapılan aramanın ardından ise konferans salonuna girdiler.

KİMLİKLERİ ALINDI

Şüpheli görülen bazı kişilerin ise nüfus cüzdanları alındıktan sonra içeriye girebildiler. Kimliklerin alınmasına tepki gösterilince, toplanan kimlikler tekrar sahiplerine verildi. Konferansı ise Edirne Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner'in yanı sıra 200'e yakın vatandaş ile, çok sayıda sivil polis ve güvenlik görevlisi izledi.

"YENİ ANAYASA AYRIMCILIĞA KARŞI OLMALI"

8 yıldan bu yana Romanlar üzerine çalıştığını ve yeni bir anayasanın, Romanların da maruz kaldığı gibi her tür ayrımcılığa karşı olması gerektiğini belirten Gazeteci-Aktivist Hacer Foggo, "Edirne'de 40 bin, Türkiye genelinde ise 4 milyona yakın Roman var. Romanlar, Avrupa'daki gibi devlet tarafından olmasa da toplumsal bir önyargıyla karşı karşıya. Bu Romanların icat ettiği bir ey değil, bizim gibi insanlar bunu yaratıyor. Her alanda bir ayrımcılık yaşıyorlar. Yine de Türkiye'deki Romanlar şanslı. Avrupa'da da özellikle Fransa, İtalya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi ülkelerde onlara karşı sistematik olarak yükselen bir ırkçılık var" dedi.

"BİZİM ANAYASAMIZ TOPLU SÖZLEŞME DEĞİL"

Konuşmacılardan eski Anayasa Mahkemesi Raportörü olan Doç. Dr. Osman Can, anayasanın bir toplum sözleşmesi olduğunu, ancak Türkiye tarihinde böyle bir sözleşmenin görülmediğini söyedi. Türkiye'de anayasanın toplu sözleşme olmadığnı belirten Can şunları söyledi: "Yeni anayasa konusunda Türkiye'nin örnek bir iş yapması gerekiyor.Yeni anayasa konusunda bireylerin, yurttaşların karar vermesi lazım. Madem bu devlet bana ait. Biz de aramızda hiçbir farklılık olmaksızın kendi anayasamızı yapabilmeliyiz. Bunu yaptığımız zaman Türkiye'nin de bu anlamda bir örnek olacağını düşünüyorum" dedi. "

"ORTAK DİL EŞİT VATANDAŞLIK OLMALI"

Toplumdan devlete giden bir anayasa yapılırsa toplumsal sözleşmenin de öne çıkacağı bir anayasa yapılmış olacağını belirten Prof.Dr. Fuat Keyman, "Anayasalar ortak bir dili ortaya çıkarıyor. Bu farklılıklar içinde bir birlikteliğe ortak bir dile ihtiyacımız var. Toplum temelli bir anayasa yapma gerekliliği ile karşı karşıyayayız. Ortak dil eşit vatandaşlık olmalı" dedi.

Toplantıya gelen vatandaşların da anayasa ile ilgili düşüncelerini kürsüye çıkarak anlattıktan sonra konferans sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title