Haberler

Ankara Gar Katliamı Davasında Arbede Çıktı!

Güncelleme:
Abone Ol

102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Garı saldırısı duruşması sırasında mağdur avukatlarıyla sanık avukatı arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında bayılanlar oldu.

Ankara'daki gar saldırısının duruşmasında iddianame okunduktan sonra müşteki avukatı görüşlerini açıklarken sanık avukatlarından biri müdahale etti. Çıkan tartışmanın büyümesi üzerine avukatlar ve salondakiler, avukatın üzerine yürüdü.

İLK DURUŞMA

Ankara Garı'nda 10 Ekim 2015'te terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısı hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

36 SANIK VAR

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 36 sanık hakkında çeşitli hapis cezaları isteniyor. Sanıklar duruşma salonuna alınırken, izleyiciler, "katiller hesap vereceksiniz" diye tepki gösterdiler. Mahkeme heyeti kimlik tespitlerinin ardından sanıkların ilk ifadelerini almaya başlayacak. Avukatların taleplerini değerlendirecek.Ankara Adliyesi önünde ve duruşma salonunda çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresindeki bazı yollar da polisin güvenlik noktaları oluşturması için kapatıldı.

BAROLARDAN ÇOK SAYIDA İSİM KATILDI

Duruşmayı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Murat Emir, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, HDPAnkara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Mardin Milletvekili Mithat Sancar, İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun da arasında bulunduğu bazı milletvekilleri, patlamada bazı üyeleri yaşamını yitiren CHP Malatya İl Örgütü temsilcileri, Ankara Barosunun da arasında bulunduğu bazı baroların yöneticileri de izliyor.

Davanın sanıkları şunlar: "İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Yakub Şahin, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Savaş Yıldız, Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Hasan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Abdulhamit Boz, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandaşı), Mustafa Delibaşlar, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı, Erman Ekici, Yakup Karaoğlu, Yakup Yıldırım, Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın ve Mehmet Kadir Cebael."

101 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Bazı sanıklar, "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan bir kez ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan toplam 100 kez olmak üzere toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bazı sanıklar için ise "silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

AVUKATLAR SAVUNMA YAPMAK İSTEMEDİ

Bu arada duruşmada avukatlar savunma yapmak istemediklerini açıkladı. Sanıklara Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği atanan avukatlar savunma yapmak istemeyerek mahkemeye çekilme taleplerini ilettiler. Sanık avukatlarından 10'u davadan çekildi.

SALON KARIŞTI

Davada, mağdur-müşteki avukatları ile sanık avukatları arasında arbede yaşandı.

Davanın öğleden sonraki bölümünde Mahkeme Başkanı Selfet Giray, iddianameyi okudu.

Daha sonra sonra mağdur-müşteki avukatları adına söz alan İlke Işık, saldırıda hayatını kaybedenleri bir kez daha andıklarını belirtti ve 13 aydır bu duruşmayı beklediklerini söyledi.

AVUKATLAR ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

Işık'ın konuşması sırasında sanık avukatlarından biri söz almak istedi ve konuşulanların usulle ilgisinin bulunmadığını söyledi.

Bunun üzerine mağdur avukatlarıyla sanık avukatı arasında arbede yaşandı. Salonda bulunanlar da sanık avukatına tepki gösterirken, "Çık dışarı, provokatör" diye bağırdılar. Bu sırada avukata pet şişe atıldı. Dinleyiciler arasında fenalaşanlar oldu. Bayılan bir kişi için ambulans çağrıldı.

Salonda bulunan jandarma ekibi dinleyicilerin olduğu bölümün önünde önlem aldı.

Tepki gösterilen avukat da duruşma salonundan çıktı.

Mahkeme Başkanı Giray, bu şartlarda yargılama yapılamayacağını belirterek duruşmaya ara vereceğini söyledi. Giray, tartışmaların yatışması üzerine duruşmayı sürdürdü.

Duruşma, mağdur-müşteki avukatlarının usule ilişkin beyanlarıyla devam ediyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Sivil toplum kuruluşlarınca 10 Ekim 2015 Cumartesi 12.00-16.00 saatlerinde Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenecek miting için kalabalık Ankara Garı önünde toplanmıştı. Grup kortej hazırlığına devam ederken, saat 10.04'te, 3 saniye arayla iki patlama meydana gelmiş, ikisi çocuk 102 kişi ölmüş ve 20'si çocuk 391 kişi yaralanmıştı. İddianamede, canlı bomba saldırganlarının 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtiliyor. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep'te 16 Ekim 2016'da düzenlediği operasyonda sanıklardan Mehmet Kadir Cebael üzerindeki bombayı patlatarak ölmüş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriye uyruklu sivil yaralanmıştı. Alınan bilgiye göre, Cebael'in ölüm kaydına ilişkin yazı da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı. Davanın bazı sanıkları ise henüz yakalanamadı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Necati Yılmaz Murat Emir Özgür Özel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title