Ankara Ve İzmir Ticaret Borsası Heyetleri Çtso'yu Ziyaret Etti
Çanakkale Savaşları'nın 100 Yılı nedeniyle Türkiye'deki tüm Oda ve Borsaların Çanakkale'ye davet edilmesi projesi kapsamında, ÇTSO'nun yeni misafirleri Ankara Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Borsası heyetleri oldu.
Ankara Ticaret Borsası ÇTSO'yu geçen hafta ilk ziyaret eden heyet oldu. 8 Mayıs Cuma günü ÇTSO Kongre Fuar Merkezi'ne gelen ATB heyetinde, Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Bakiler yer aldı. ATB heyetine ÇTSO Yönetim Kurulu adına Bülend Engin ve Fatih İş ev sahipliği yaptı. Bülend Engin, Ankara Ticaret Borsası yöneticilerine, Çanakkale ekonomisi hakkında bilgi verdi, ÇTSO'nun projelerinden söz etti.
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da, Çanakkale'de bulunmaktan ve Gelibolu Şehitliklerini gezmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, savaşın yaşandığı yerlere yapılan ziyaretlerde duygu dolu anlar yaşadıklarını ifade etti.
İZMİR TİCARET BORSASI'NIN ZİYARETİ
ÇTSO'nun 100. Yıl nedeniyle diğer misafiri ise İzmir Ticaret Borsası oldu. 14 Mayıs günü ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi'ne gelen 15 kişilik İTB heyetine Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve Meclis Başkan Yardımcısı Ömer Gökhan Tuncer başkanlık yaptı. İTB heyetini, Çanakkale TSO Yönetim Kurulu adına Sadık Aydoğan ve Emin Aydoğan karşıladı.
ÇTSO'ye daveti ve misafirperverliği için teşekkür eden İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, "Büyük Zaferin 100'ncü Yılında bu topraklarda olmak insana ayrı bir gurur ve heyecan veriyor. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, gazi ve şehit olan bütün atalarımızı saygı ve rahmetle anıyorum" diye konuştu. Konuşmasında İzmir ve Çanakkale'nin birçok açıdan benzer özellikler taşıdığını belirten Ercan Korkmaz, şöyle devam etti:
"İki şehrimiz de tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli merkezler. Ülkemizin denize kayısı olan batıya en yakın noktalarında yer alıyorlar. Özellikle turizm ve tarım sektörlerinde önemli potansiyele sahip. Bu açıdan şehirlerimizin sorunları da, fırsatları da benzerlikler taşıyor. Çanakkale Boğazı Geçiş Köprüsü'nün de yer aldığı İzmir-Çanakkale-Tekirdağ otoyol projesinin tamamlanmasının bizler için çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu proje şehirlerimiz arasındaki ekonomik ve kültürel bağların daha da güçlenmesine olanak sağlayacak. Ticaret imkanlarımız artacak. Başta ekonomi alanında olmak üzere şehirlerimizin gelişmesinde oda ve borsalar olarak bizlere önemli görevler düşüyor. Bu açından işbirliği içerisinde olmamız gerektiğine inanıyoruz."
Türkiye'nin ilk borsası olan İTB ve projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Yardımcısı Korkmaz, tarım ve gıda ürünleri ticareti yapan firmaları elektronik ortamda buluşturan, ürünlerini sergileme imkânı sağlayarak alım-satım ihaleleri açma imkânı sunan e-commoditybazaar.com isimli web sitesi kurma aşamasında olduklarını ifade ederek, "Bu siteyi tarım ve gıda ürünleri ticareti konusunda bir buluşma noktası yapmak amacıyla yerli ve yabancı oda ve borsalarla işbirliği çalışmalarımıza hız verdik. Benzer bir işbirliğini Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamız ile de yapmayı arzu ederiz" diye konuştu.
Ziyaretlerde, ÇTSO yöneticileri, misafir heyetlere Çanakkale ekonomisi ile ÇTSO ve projeleri hakkında bilgi verdiler. Yapılan bilgilendirmelerde, iki yıl önce hizmete açılan Kongre Fuar Merkezi'nin çeşitli konferans ve etkinliklere ev sahipliği yaptığı, Odanın önceki binasının da ÇTSO Çanakkale Evi ve yerel lezzetlerin sunulduğu restoran olarak turizme katkı sağladığı ifade edildi. ÇTSO İş Merkezi'nden sağlanan gelirin başarılı öğrencilere burs olarak verildiği, yoğun ilgiyle karşılaşan Ar Ge Merkezi'nin tamamen dolduğu ve ikincisinin yapımı için çalışmalara başlandığı vurgulanırken, 100. Yıl nedeniyle Su Gösterileri Sistemi ve Games of Troy adlı iki projenin gerçekleştirildiği belirtildi.
Ayrıca, Çanakkale turizmine katkı amacıyla 6 adet kioskun kent merkezine yerleştirdiği, üç boyutlu tanıtım filmi ve yeni bir Çanakkale logosu hazırlandığı belirtilirken, ÇTSO'nun turizmin gelişmesi için Çanakkale'ye uğramadan geçen kruvaziyer gemilerini Çanakkale'ye çekecek Kruvaziyer Limanı projesini hararetle desteklediği ve projelendirdiği Çanakkale Merkez ile Lapseki'ye yat limanı yapılması sürecini de ısrarla takip ettiği ifade edildi. ÇTSO'nun biri süt ürünleri ihracatının önünü açmayı hedefleyen Ezine Gıda İhtisas OSB diğeri de Çan'da İbrahim Bodur OSB olmak üzere iki organize sanayi bölgesi ile Çanakkale Merkez'de bir ticaret sitesi kurma hazırlığında olduğu da vurgulandı.
Toplantıların ardından oda ve borsa yöneticilerine ÇTSO Kongre Fuar Merkezi gezdirildi ve salonlar hakkında bilgi verildi. Ardından ÇTSO Kongre Fuar Merkezi'nde yer alan Piri Reis Müzesi gezildi. İÇDAŞ Salonu'nda düzenlenen toplantıda ise, ÇTSO'nun hazırladığı Çanakkale Tanıtım Filmi izlendi ve iki kurumun başkanları günün anısına plaket ve hediye takdim ettiler.