Haberler

Ankara Yok Olan Kuş Cenneti Seyfe Gölü'nde 'Drenaj Kapakları Kapatılsın' Uyarısı

Abone Ol

Kırşehir'in Mucur İlçesinde 200'den fazla kuşun yaşam alanıyken kuruyan Seyfe Gölü'nün yeniden hayat bulması için drenaj kapaklarının kapatılması istendi.

Kırşehir'in Mucur İlçesinde 200'den fazla kuşun yaşam alanıyken kuruyan Seyfe Gölü'nün yeniden hayat bulması için drenaj kapaklarının kapatılması istendi. Bir zamanlar yaklaşık 15 kilometre alanı kapsayan Seyfe Gölü'nün, kenarında bilinçsizce açılan içme ve sulama amaçlı kuyular nedeniyle toz gölüne dönüşmesinden yakınan Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Kuraklıkla birlikte yerüstü sulama sistemlerinin yetersiz kalması çiftçiyi kaçak sondaja yönlendirdi. Drenaj kapakları kapatılmalı uyarısında bulundu.

Bir zamanlar yaklaşık 15 kilometre alanı kapsayan Seyfe Gölü'nün, kenarında bilinçsizce açılan içme ve sulama amaçlı kuyular nedeniyle toz gölüne dönüşürken, çevresinde bulunan 17 köy de kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, gölden su çekilmesinin durdurulması için bir süre önce Kırşehir Valiliği ile Mucur Belediye Başkanlığı'na Noter aracılığı ile ihtarname de çekildiğini hatırlattı. DSİ Genel Müdürlüğü de 'kaçak su kuyularının insan sağlığı ve tarımsal hayata olumsuz etkileri konusundaki kararı ile artık yeraltı kuyularından belge ile su çıkarılacağı kararı verdi. DSİ tarafından alınan karar, yok olmak üzere olan Seyfe Kuş Cenneti'nin yeniden hayat bulması için bur umut ışığı olduğu belirtildi.

Dernek Başkanı Yavuz, Seyfe Gölü'nün yok olmadan bu kararın neden uygulanmadığının sorgulanması gerektiğini belirtirken, gölün çöl olmasını sağlayan kuyuların bir an önce kapatılmasını isterken, bu konuda başvuruda bulundukları mahkemenin devam ettiğine dikkat çekti. Yavuz, Mucur Belediyesi günde 24 saat su çekmeye devam ediyor. Bunu mahkemeye bilirkişi raporuyla belgeledik. Ayrıca 1990'lı yıllarda Seyfe Gölü'nde biriken yüzey sular, ekili arazileri 1-2 kilometre sular altında bırakıyordu. Bu nedenle fazla suların tahliyesi için drenaj kanalları açılmıştı. Bu kanalların da derhal kapatılması, Kuş Cenneti Seyfe Gölü'nün uzun süre su tutmasını sağlayacaktır. Bu konuda da çalışmalarımız var dedi.

Seyfe Kuş Cenneti'nin Seyfe Çöl Cenneti'ne dönüştüğünü belirten Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı emekli öğretmen Mustafa Yavuz, Bir zamanlar 15 kilometrekare alanı kapsayan göl, son sıcaklarla toz gölüne dönerken, çevresinde bulunan 17 köy, kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Bölgede 2007 yazında yaşanan büyük kuraklık, kaçak su kuyusu sayısını katladı. Kuraklıkla birlikte yerüstü sulama sistemlerinin yetersiz kalması, çiftçiyi kaçak sondaja yönlendirdi. Kuyuların ağırlıkla kaçak olmasının yanında, Mucur Belediyesi de açtığı derin kuyularla buradan ilçeye içme suyu götürmektir. Günde 24 saat çalışan su kuyuları, bölgede kuraklığın fazlalaşmasına neden olmaktadır. Malya, Seyfe ve Horla pınarlarının da kurumasıyla göle artık su gelmiyor diye konuştu.

Dernek Başkanı Yavuz, dünyanın sayılı doğa harikası ve kuş cenneti olan Seyfe Gölü'nün 1989 yılında Birinci Derece Sit Alanı,

1990 yılında da Tabiat Koruma Alanı ilan edildiğini hatırlattı. Yavuz, Ancak ne yazık ki Seyfe Gölü'nü çöl olmaktan kurtaramadık. Çöle dönen göl alanında flamingolar, turnalar, kuğular, yaban kazları, angutlar ve ördek gibi kanatlı hayvanların yaşam ve üreme alanı olan kuşların kaçanları canlarını kurtardı, kaçamayanlar ise çöle dönen göl gibi telef oldu gitti. Şimdi göl kenarında bulunan 17 köy de kuraklıkla karşı karşıya. Uzaklarda su kuyuları açarak içme suyu temin etmeye çalışıyorlar dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kırşehir Valiliği Seyfe Gölü Kuyular Mucur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title