Annesini Kaybeden Piyanist Fazıl Say Kimdir?
Geçtiğimiz günlerde solunum yetmezliği nedeniyle annesi Ayşe Gürgün Say'ı kaybeden ünlü piyanist Fazıl Say kimdir?
Solunum yetmezliği nedeniyle annesi Ayşe Gürgün Say'ı kaybeden , 14 Ocak 1970 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Babası Ahmet Say, yazar ve müzikolog, annesi Gürgün Say ise bir eczacı olan Fazıl Say, dudak damak yarığı ile dünyaya geldi ve bebeklik döneminde bir ameliyat geçirdi. Doktorunun üflemeli çalgı çalması önerisi üzerine melodika çalmaya başladı.
FAZIL SAY KİMDİR?
Ünlü piyanist, 4 yaşında ailesinin teşvikiyle piyano ile ilgilenmeye başladı. Ankara Devlet Konservatuarı'nda "Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü"de öğrenim görerek 1987'de konservatuarın piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirdi. Alman bursuyla okuduğu Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu'nda çalışmalarını sürdüren Say, 1991'de konçerto solisti diplomasını aldı, 1992'de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi'nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirildi.
ALBERT EİNSTEİN ANISINA ORKESTRA ESERİ YAZDI
Sanattaki başarısıyla hızlı bir ivme kazanan , 1994'te ''Genç Konser Solistleri Avrupa'' yarışmasında birincilik kazanan Say, 1995'te New York'ta yapılan kıtalar arası yarışmanın da birincisi olarak konser kariyerine başladı. Bunların yanı sıra oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için şarkılar bestelemeye başladı. Bu eserler arasında Nazım ve Metin Altıok Ağıtı başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi'nin siparişi üzerine Albert Einstein'ın anısına yazdığı orkestra eseri, Wolfgang Amadeus Mozart'ın 250. doğum yılında Viyana'daki kutlama komitesinin siparişi dolayısıyla bestelenen "Patara'' adlı bale müziği yer aldı.
''KARA TOPRAK'' ABD'DE EN ÇOK DİNLENEN ESER OLDU
Kariyeri boyunca önemli çalışmalara imza atan , New York Filarmoni, Sankt-Peterburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Fransa Ulusal Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde konser verdi. 2007 Floransa Festivali'nin kapanış konserinde Zubin Mehta'nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişinin izlediği açık hava konseri sundu. Aynı yıl Montreux Caz Festivali'nde piyano jürisinin başkanlığını yapan Say'ın, Aşık Veysel'in "Kara Toprak" adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı adı taşıyan CD, Amerika Birleşik Devletleri'nde Billboard listelerinde 6. sıraya yükseldi. 2008 yapımı ''Sivas 93'' tiyatro oyununun müziklerinin bestesi de Fazıl Say'a ait.
SANATI EDEBİYAT İLE BİRLEŞTİRDİ
Sanata olan ilgisi şiir ve edebiyat ile birleşince çok farklı projeler ortaya çıkaran Say'ın, ''İlk Şarkılar'' ve ''Yeni Şarkılar'' albümlerinde şiir, edebiyat ve sanatın muazzam bütünleşmesine rastlamak mümkün. Albümlerde Serenad Bağcan solist olarak yer aldı ve ikili, Türkiye'de ve birçok ülkede konserler verdi. Sanatçı 2015 yılında ''Nazım Hikmet Korosu'' nu kurarak genel müzik direktörlüğünü üstlendi. Koro 29 Ağustos 2015 tarihinde ilk konserini verdi.
''KÜLTÜR ELÇİSİ'' ÜNVANI VERİLDİ
2008'de Avrupa Birliği tarafından "Kültür Elçisi" unvanıyla görevlendirilen Fazıl Say, Fransa ağırlıkta olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve beş kıtada etkinliklerini sürdürüyor, günümüzün önde gelen şef ve orkestralarının eşliğinde konserler veriyor ve ünlü salonlarda resitaller sunuyor.
ÖDÜLLERİ
Avrupa Birligi Piyano Yarışması, 1991
Genç Konser Solistleri Yarışması Avrupa Birinciliği, 1994
Genç Konser Solistleri Yarışması Dünya Birinciliği, 1995
Radio France/Beracasa Vakfi Ödülü, 1995
Paul A. Fish Vakfı Ödülü, 1995
Boston Metamorphosen Orkestrası Solist Ödülü, 1995
Maurice Clairmont Vakfı Ödülü, 1995
Telerama Ödülü, 1998, 2001
RTL Televizyonu Ödülü, 1998
Le Monde de la Musique Ödülü, 2000
Diapason d'Or ( Altın Plak ) Ödülü, 2000
Classica Ödülü, 2000
Le Monde Ödülü, 2000
Avusturya Radyo-TV Ödülü, 2001
Deutsche Phono Akademie ECHO Ödülü, 2001
Yılın Bestecisi Ödülü, Andante Klasik Müzik Ödülleri, 2010
Yılın Piyanisti Ödülü, Andante Klasik Müzik Ödülleri, 2010
Almanya'nın önemli klasik müzik etkinliklerinden 'Rheingau Müzik Festivali'nin ödülünü, 2013
Echo Müzik Ödülü, 2013
Fransa Cumhuriyet Laiklik Komitesi tarafından Uluslararası Laiklik Ödülü, 2015
Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleşme Ödülü, 2016