Antalya 80 Metrekare Depoda İstiridye Mantarı Üretiyorlar
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Mehmet ve İdris Akşar kardeşler, ağıldan dönüştürdükleri 80 metrekare depoda, istiridye mantarı üretmeye başladı.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Mehmet ve İdris Akşar kardeşler, ağıldan dönüştürdükleri 80 metrekare depoda, istiridye mantarı üretmeye başladı. Kütük ve poşette ürettikleri mantarları kilosu 15 liradan satan kardeşler yılda 100 bin lira kazanmayı hedefliyor.
Gazipaşa'ya bağlı Kızıl Güney Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Mehmet(41) ve İdris Akşar (36) kardeşler, internet üzerinden gördükleri ve daha önce hiç denemedikleri mantar üretimini yapmaya karar verdi. Babalarından kalma 80 metrekare ağılda kendi imkanlarıyla raf kurup, 3 katlı bölümler oluşturan kardeşler, içeri fan ve klima yerleştirerek mantar üretimine hazır hale getirdi. Çevre il ve ilçelerde kurulan benzer tesisleri de gezerek bilgi alan kardeşler, kendi istiridye mantarlarını üretmeye başladı. İlk yıl işin acemiliğini atlatan kardeşler, bu yıl püf noktalarını çözdü. Ürettikleri istiridye mantarını kilosu 15 liradan satan kardeşler bu yıl kazanç hedeflerini 100 bin lira olarak belirledi.
BU YIL İNŞALLAH ÇOK GÜZEL OLACAK
Mehmet Akşar, Bir yıl önce internetten gördük ve bu işi yapmaya karar verdik. Kardeşimle birlikte Korkuteli, Denizli'de incelemelerimizi yaptık. Geldik depomuza başladık. Geçen yıl biraz zayıf oldu ama bu yıl inşallah çok güzel olacak. Burası 80 metrekare. Ortalama 80- 100 bin lira kazanmayı hedefliyoruz. Şu anda gidişatı güzel, işçiliğini kendimiz yaptık, 40 adet kütüğümüz var, bunların verimi daha güzel, mantarı daha lezzetli. İkinci depoyu da yapıp orayı hep kütükten yapmayı planlıyoruz. Mantara dışarıdan talep var ama biz pazarda kendimiz satarak tüketiyoruz dedi.
KÜTÜKLERİMİZİN VERİMİ DAHA İYİ
Depoda iki çeşit mantar ürettiklerini anlatan Mehmet Akşar, Birincisi kavak kütüğünden. Kütükleri kendimiz koparıp, kesip içine tohum ekiyoruz. Ortalama 5 ay sonra mantar almaya başlıyoruz. İkincisi ise poşete pamuk koyarak, ekimini yapıp 28 günde mantar almaya başlıyoruz. Kütüklerimizin verimi daha iyi 2- 2.5 yıl mantar verimi alındığı için kütüğü tercih ediyoruz. Poşetteyse 3 ay mantar alınabiliyor, yenilenmesi gerekiyor diye konuştu.
İKİNCİ DEPOMUZUN YAPIMINA BAŞLADIK
İdris Akşar da şöyle dedi
İki yıl önce abimle birlikte bu işe başladık. Abimin araştırması ve girişimiyle birlikte bizler de maddi destek verdik. 80 metrekare depomuzda dışarıdan aldığımız destekle, bilgilerle başladık. Bu yıl kendi üretimimizle, her şeyini kendimiz yaparak, imal ederek güzel verim aldık. İkinci depomuzun yapımına başladık. Depomuzu 160 metrekareye çıkartarak bu işe devam edeceğiz.