Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (6)
Foto.ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin takla atması sonucu 2 kişi yaralandı.
Foto: Kaymakam Erhan Özdemir- izleyicilerden - tiyatro gösterisinden
===
Otomobil takla atı, 2 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin takla atması sonucu 2 kişi yaralandı. Mersin'den Antalya istikametine seyreden Sinan Ademoğlu yönetimindeki 06 DC 0931 plakalı otomobil, Kırahmetler Köyü'ne geldiği sırada sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak takla attı. Yaklaşık 60 metre sürüklenen otomobilin sürücüsü Sinan Ademoğlu ve otomobildeki Mehmet Turgay
Foto: Takla atan otomobil ve yaralı Mehmet Turgay
===
Doğru mücadele ürünü koruyor
FİNİKE Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül, sezon öncesi nar ağaçlarının bakımıyla ilgili üreticilere bilgi verdi. Nar ağaçlarının çiçekleme döneminde olduğunu belirten Bülbül, meyve tutumunda özellikle unlu bit mücadelesine karşı teklemenin dikkatle yapılması gerektiğini vurguladı. Nar hastalıkları ve zararlıları konusunda üreticilerin daha duyarlı hale geldiğini ifade eden Bülbül, geçmiş sezonlarda narla ilgili en büyük sıkıntının depolama safhasında gerçekleştiğini ve ürün kaybı yaşandığını vurguladı.
Ürün kaybı yaşanmaması için üreticilerin nar hastalıkları ve zararlarına karşı daha duyarlı hale geldiğini anlatan Bülbül, "Temelde nar hastalıklarının başında yöremiz için 'alternaria' ve 'penicillum' gelmektedir. Çiçek öncesi, çiçek sonrası ve meyve tutumundan sonraki dönemde ruhsatlı ilaçlarla hastalıklardan korunabilir" dedi.
Nar ağaçlarında gövde zamklanma hastalığının da etkili olabildiğini, bu nedenle nar bahçelerinin mini-sprinkler ile sulanmaması gerektiğini anımsatan Bülbül, güvelerin nar meyvesinde çok ciddi bir konukçu olduğuna dikkat çekti. Bülbül, sezon öncesi kaliteli nar üretmek için çabalayan üreticinin, ilaçlamada organik pestisit ruhsatı olan ürünleri tercih etmesi gerektiğine işaret etti.
Meyve teklemesinin önemine de işaret eden Bülbül, "Meyve teklemesi yapılırken deforme meyveler koparılmalıdır. Ayrıca meyve teklemesi yapıldığında 2 tane meyve yan yana bırakılmamalıdır. Unlu bit bu iki meyvenin arasına girerek zarar vermekte. Unlu bit mücadelesinde ise önceliğin yine biyolojik mücadele olduğu mutlaka dikkate alınmalıdır" şeklinde konuştu.
Sezon öncesi hazırlıkların yanı sıra hasat dönemine ilişkin bilgilerde veren Bülbül, "En önemli konulardan biri de hasat olgunluğuna gelmemiş ürünlerin hasat edilmesidir. Piyasaya kalitesiz ürün arz edilmesi nar fiyatlarını düşürmektedir. Hasat kademeli olarak yapılmalı ve güneş yanıklığına neden olmayacak şekilde meyvesiz sürgünlerin budanması meyvelerin olgunlaşmasına katkı sağlayacaktır" dedi.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE,
Foto: Ziyaret sırasında çekilen foto
===
Motosiklet hırsızları denetime takıldı
FİNİKE'de, motosiklet hırsızlığı yaptıkları belirlenen 1'i kadın 2 kişi jandarma ve polisin ortak çalışması sonucu yakalandı. İlçede ardı ardına yaşanan motosiklet hırsızlıkları üzerine vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiren jandarma ve polis, ortak çalışma başlattı. Bu kapsamda sürdürülen trafik uygulamaları sırasında hırsızlıktan sabıkalı 2 kişi çalıntı motosikletle yakalandı. İfadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilen Ş.U
Foto: Şüphelilerden
===
Gençlere insan hakları eğitimi
AVRUPA Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından desteklenen 'Human Rights Education and Education for Democratic Citizenship'
Foto: Gruptan fotolar
===
Kemer ve Lapta kardeş oldu
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin
Foto: İmza töreninden fotolar
===
Kemer Marina'da mavi gurur
KEMER Türkiz Marina, yeni mavi bayrağını teslim alarak, göndere çekti. Uluslararası alanda temizlik ve güvenin simgesi mavi bayrak, kıyalarda dalgalanmaya başladı. Birçok yerde olduğu gibi Kemer'de de mavi bayrak almaya hak kazanan sahillere mavi bayraklar çekiliyor. Kurulduğundan bu yana mavi bayrağı taşıyan Kemer Türkiz Marina, 2013 yılı mavi bayrağını da teslim aldı. Marina'da düzenlenen törenle, mavi bayrak göndere çekildi. Törene, Marina Genel Müdürü Levent Tokaç'ın yanı sıra personel de katıldı.
Mavi bayrak sayısının artmasının önemini vurgulayan Tokaç, turistler açısından mavi bayrağın, bir güven konusu olduğuna işaret etti. Sahil ve plajların yanı sıra teknelerin de mavi bayrak aldığını hatırlatan Tokaç, mavi bayraklı teknelerin çoğalması gerektiğinin altını çizerek, bunun Kemer için çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'de 2011 yılında en iyi marina seçildiklerini ve çevre ödülü aldıklarını anlatan Tokaç, "Marina, bu seviyesine aynı şekilde devam etmektedir. Çevre ve deniz temizliği konusuna büyük bir hassasiyetle yaklaşıyoruz. Mavi bayrakların verildiği yerlere gelen turistler, güven duyar. Temizlik ve hijyenik şartların uygulandığı kabul edilir. Bu sebeple ilçemizde mavi bayrak sayısının arttırılması çok önemlidir" dedi.
Saffet YENİGÜN/KEMER,
Foto: Jandarmadan
===
Emniyetten hırsızlık uyarısı
KORKUTELİ İlçe Emniyet Müdürlüğü, Belediye Düğün Salonu'nda asayiş toplantısı düzenlendi. İlçe Emniyet Müdürü Metin Demirbağ, hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık, trafik gibi birçok konu ile ilgili olarak vatandaşlara bilgi verdi. İlçede huzurun sağlanması için 24 saat görev yaptıklarını belirten Demirbağ, "Geçen yıllara oranla ilçede asayiş ve suç oranlarında yüzde 100 ile 300 oranında düşüşler var. Halkımız olaylara karşı çok duyarlı olduğu için anında 155 Polis İmdat telefonu ile bizlere haber veriyor. İlçede kaza oranında da ciddi azalmalar var. İlçede genel asayiş düzgün" dedi.
Şüpheli davranış sergileyen kişilerin polis ya da jandarmaya bildirilmesini isteyen Demirbağ, tanınmayan, oto içerisinde veya yaya olarak bekleme yapan, çevreyi gözetleyen, bakıldığında yüzünü kaçıran, şüpheli davranışlar sergileyen şahısların ihbar edilmesinin önemine vurgu yaptı. İhbarda bulunulmadan önce mutlaka şüphelinin şahsın eşkal bilgilerinin net alınması, varsa araç plakasının alınması konusunda uyaran Demirbağ, falcı, bohçacı, dilenci veya seyyar satıcıların eve alınmamasını da önerdi.
Eve gelen ve kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtanlara mutlaka kimlik sorulması gerektiği uyarısı yapan Demirbağ, "Evlerde çelik kapı kullanılması, alt katlarda oturanların camlarına demir parmaklıklar taktırması ve evden kısa süreli ayrılmalarda bile dış kapının kilitlenmesi, geceleri evde bulunulmadığı zamanlarda ev içindeki bazı ışıkların açık bırakılması caydırıcı olur. Ayrıca hayvan yetiştirenlerin, hayvanlarını barındırdığı yerin sağlamlığına dikkat etmesi gerek. Bu barınakların çevre aydınlatması sağlanmalı. İmkanları ölçüsünde güvenlik kamerası ve alarm takılmalı" diye konuştu.
Dolandırıcılık yapmak amacıyla vatandaşları telefonla arayan bazı şahısların, kendilerini asker ya da polis olarak tanıtarak banka bilgileri veya kontör istediklerini de hatırlatan Demirbağ, "Telefonla konuşurken arkadan polis telsiz seslerinin gelmesi sizleri yanıltmasın. Böyle bir durumda telefonunuzu kapatarak derhal 155 Polis İmdat telefonunu arayın ve sizi arayan numarayı polise bildirin" dedi.
Adem DURMAZ/KORKUTELİ, (DHA)
Foto: Toplantıdan
=== - Antalya