Antalya'da Domates Güvesi Tuta Alarmı
Türkiye'de, ilk kez 2009 yılında görülen ve tuta olarak bilinen domates güvesi, yeniden gündemde.
Türkiye'de, ilk kez 2009 yılında görülen ve tuta olarak bilinen domates güvesi, yeniden gündemde. Yurt dışına yapılan ihracatlarda yeniden sorun çıktığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, şöyle konuştu: "2009-2010 yılında yaşadığımız Tuta'dan ne kadar bir ürün kaybımız var ya da biz bunu ciddi anlamda ele almazsak kurtulamazsak ne kadarlık ürünümüz risk altında. O dönemlerde domates fiyatları arttı, domates ithal edilmesinin bile gündeme geldiği süreci hep birlikte yaşadık, daha sonra hep birlikte Tuta ile ilgili sorunu minimuma indirmiştik. Geçen günlerde yine yurt dışına yapılan ihracatlarda tuta ile ilgili sorunlar çıktı."
Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Sektörel Analiz Toplantısında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, tutanın bu yıl hiç kaybolmadığını belirterek şunları söyledi: "Yıl boyunca hemen hergün kontrollerde tutalı ürünler bulduk. Biz ihracatlarda mümkün olduğu kadar bunlarla ihracatı kabul etmiyoruz, kesinlikle tolerans sıfır, bir tane dahi olsa karantina listesine alıyoruz. Bu durum Rusya ve Türkiye başta olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerin karantina listesinde. Giden ürün geri dönmüyor kapıda imha adilecek. Üretici de ihracaatçı da sıkıntılı. Tutayı bir şekilde elediğimiz takdirde ihracat kapasitemiz artacak. Bu sorun halen devam ediyor. 15 Nisan tarihinden sonra bir yükseliş görüldü."
10 ÜZERİNDE TIR GERİ DÖNDÜ
2009 yılında 30-40 TIR'ın gümrük kapılarından döndüğünü, şu an o dönemi aştıklarının altını çizen Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık tuta ile ilgili ikili ve üçlü kontrol sistemimiz var. Önce biz burada ürünü kontrol ediyoruz, sıfır tuta çıkarsa ürün ihraç ediliyor. Samsun, Kapıkule ve Zonguldak'ta ikinci bir kontrol yapılıyor buralarda da tutaya rastlanırsa ürün geri çevriliyor."
MÜCADELE İMKANSIZ DEĞİL
Gerekli önlemlerin alınması durumunda tuta ile ilgili bir problemin yaşanmayacağının altını çizen Akdeniz Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Dağlı da, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz sahada araştırmalarda birebir üreticilerle görüşüyoruz, projelerimiz var, şu an kimyasal mücadele ile kültürel biyolojik önlemlerle ilk lavra görüldüğü zaman mücadeleye başlanırsa mutlaka başarılı olunuyor yüzde 1 yanılgıya düşülüyor. Tutaya karşı başarısızız demek doğru değil, önlem alınmayıp mücadele yapılmadıysa orada problem yaşanmıştır. Bu sorun 20 yıl önce de vardı şimdi de var." - ANTALYA