Antalya´Da Eylem
Tekke'de Maden Ocağına 'dur' Eylemi
TEKKE'DE MADEN OCAĞINA 'DUR' EYLEMİ
ANTALYA'da Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu Elmalı İlçesi'nin Tekke Köyü'nde, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir şirkete Dur Dağı'nda mermer ocağı vermesi, köylüleri isyan ettirdi.
İzmir Bergama'daki çevreci eylemleri ile adını duyuran ve namı 'Bergamalı Asterix'e çıkan Orhan Konyar'ın önderliğinde yarı çıplak eylem yapan köylüler, şirkete bölgeden taşınması için 10 gün süre tanıdı.
Tekke Köyü'nde yapılan referandumdan da 'Taş ocağına hayır' kararı çıktı.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel bir şirkete 2008 yılında mermer çıkarması için 'maden ocağı' izni vermesi ve şirketin 1 ay önce iş makineleri ile çalışmaya başlaması, Elmalı'nın Tekke Köyü sakinlerini isyan ettirdi. Bektaşilerin 4 büyüklerinden biri olan Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu köyde bu sabah toplanan yaklaşık 1000 kişi, sonuçları Elmalı Kaymakamlığı'na verilmek üzere referandum yaptı. Abdal Musa Kültür ve Sanatevi'ndeki referandumda "Taş ocağına hayır" diyen köylüler, daha sonra merkezin toplantı salonunda biraraya geldi. Adını İzmir Bergama'daki çevre eylemleri ile duyuran ve namı 'Bergamalı Asterix'e çıkan Orhan Konyar, "Benimle var mısınız, çevre felaketini durduralım" dedi. Konyar, "Benim söylediklerimi yapacak mısınız? Söz veriyor musunuz?" sorusuna köylülerden "Söz veriyoruz" yanıtı alınca, "Hepiniz soyunun" dedi. Bazı köylüler, soyunma teklifine şaşırınca, Konyar, "Bunda utanacak birşey yok" karşılığını verdi.
EŞLERİ ŞAŞIRDI
Toplantı sonrası salondan yarı çıplak çıkan köylülere, en çok eşleri şaşırdı. Bazı kadınlar elleriyle ağızlarını kapatarak şaşkınlıklarını gösterirken, yarı çıplak köyün erkekleri ile çocukları ve kadınlardan oluşan yaklaşık 1000 kişi, Abdal Musa Sultan Dergahı'na yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Dur Dağı'na doğru yürüdü. Ellerinde dövizlerle yürüyen köylüler, şantiye binasının bulunduğu Dur Dağı eteğinde jandarma engeliyle karşılaştı.
Alevi Dernekleri Federasyonu'nun davetiyle geldiğini söyleyen ve grubun önderliğini yapan Orhan Konyar, "Burada Abdal Musa'ya saldırı var" dedi. Sloganlarla kesilen konuşmasında Konyar, "Sadece burada değil, Türkiye'nin birçok yerinde rant için alıp götürüyorlar. Onurumu aldılar yetmedi, şimdi de kültürümüze sıra geldi. Abdal Musa bir kültürdür. Bergama'daki gibi Eşme'deki gibi, Hasankeyf, Munzur'daki gibi. Saldırmayacağız ama demokratik hakkımızı kullanacağız" dedi. Konyar, köy halkı ile beraber maden ocağı yetkililerine seslenip, "Size 10 gün süre veriyoruz. Ayrıca jandarmayı da üzdüğümüz için üzgünüz" dedi.
Alevi Dernekleri Antalya Şube Başkanı Hakverdi Çelik de "Burayı peşkeş çektiler. Burası taş ocağı değil, Abdal Musa Ocağı'dır. Alevi kültüründeki büyüklerimizden üçüncüsüdür. 1300 yıl önce yapılan yeri kimseye vermeyeceğiz" diye konuştu. Tekke Köyü sakinleri de "Ölmek var dönmek yok" diye slogan attı.
Tekke Köyü Muhtarı Mustafa Çalhan ise şirketin yol açma çalışmalarının devam ettiğini, Hacı Bektaş Veli'den sonra en önemli dergaha evsahibi olduklarını söyledi. Muhtar Çalhan, "Buraya gelenlere, evimize, damımıza bu maden ocağı zarar verecek, ruhsatın iptalini istiyoruz" dedi. Yarı çıplak maden ocağı eylemi, olaysız bir şekilde son buldu.
=== KUTU ===
Abdal Musa Sultan kimdir?
Anadolu'nun ünlü erenlerinden ve ermişlerinden olan Abdal Musa Sultan, aynı zamanda ünlü bir ozan ve düşünür. Aslen Horasanlı olan Abdal Musa Sultan, Hacı Bektaş Veli'nin amcası Haydar Ata'nın oğlu, Hasan Gazi'nin oğlu. Bazı araştırmacılara göre Abdal Musa Sultan; Bursa'nın fethine katıldıktan sonra Manisa, Aydın ve Denizli yöresinde bulunmuş, daha sonra da Türkmen ve yörüklerin yoğun bulunduğu Elmalı yöresinde tekkesini kurmuştur. Abdal Musa Sultan, Elmalı yöresinde kurduğu tekkesinde sayısız kişiler irşad etmiş (uyarmış) ve bunlar arasında büyük ozanlar yetişmiştir. Bunların en ünlüsü de Alevi-Bektaşi edebiyatın abidelerinden sayılan Kaygusuz Abdal. Tekke Köyü'ndeki türbesi, 14. yy'da Selçuklu mimarisi örneğinde yapıldı. Tekke yapıldığı günden beri mutfağında ateşin hiç sönmediği belirtiliyor.