Haberler

Antalya´Da Turizmcilerin Zararı 10 Milyon Euro

Abone Ol

İzlanda'daki Yanardağ Patlaması

İZLANDA'DAKİ YANARDAĞ PATLAMASI

İZLANDA'da yaşanan volkanik patlamanın ilk beş günlük süreçte turizm ekonomisine 10 milyon euro zarar verdiğini kaydeden Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, bugün itibariyle Antalya Havalimanı'ndan 275 uçağın kalkış yapamadığını söyledi. Profesyonel Otelciler Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek de felaketin devam etmesi halinde bu durumun istihdama yansıyacağını kaydetti.

Geçen hafta yaşanan ve ardından Avrupa hava sahasının kapanmasına neden olan patlamadan sonra Antalya'da 40 bin turistin tatillerini zorunlu olarak uzattığını söyleyen Çorabatır, maliyetlerin tur operatörleri ve turistlerin kendileri tarafından karşılandığını söyledi. AKTOB'a bağlı otellerde mağduriyeti ortadan kaldırabilmek için günlük konaklama ücretlerini aşağı çektiklerini söylen Çorabatır, hiçbir turistin mağdur olmadığını belirtti. Antalya'ya son beş gün içerisinde 40 bin civarında turistin de gelemediğini belirten Çorabatır, "10 milyon turisti hedefleyen Antalya'ya 40- 50 bin kişinin gelmemesi önemli bir oran değil. Kalan turistleri de göz önünde alırsak kayıp fazla olmayacak. Sezon içinde bu açığı kapatmayı düşünüyoruz" dedi. 14 Nisan'da Antalya Valiliği bünyesinde oluşturulan kriz masasıyla mağduriyetleri ortadan kaldırmaya çalıştıklarını dile getiren Çorabatır, patlamanın ilk beş günlük süreçte turizm ekonomisine 10 milyon euro zarar verdiğini kaydetti. Bölgeye turist getiren her tur operatörünün turistlerin bir günlük ücretini ödediğini belirten Çorabatır, "Diğer günleri de misafirler kendi ödüyor. Büyük oranda indirim yaptık. Ancak buradan kaynaklanan zarar durumu var" dedi. Hava şartlarının normale dönmesi durumunda, Avrupa'da bazı ülkelerin gece uçuşlarını serbest bırakmasıyla 40 bin turistin 5 gün içerisinde ülkelerine gönderileceğini söyleyen Çorabatır, "Felaket devam ederse sadece Türk turizmi değil, dünyadaki bir çok sektör zarar görecektir" dedi.

2010 turizm sezonuna böyle bir felaketle başlamanın sektörü tökezlettiğini belirten POYD Başkanı Şimşek ise diğer turizm bölgelerinde yaşanan mağduriyetlerin Antalya'da yaşanmadığını dile getirdi. Hizmet verdiği Öger Tour bünyesinde faaliyet gösteren Majesty Otelleri'nden ikisinin sezonu erken açtığını belirten Şimşek, durumdan mağdur olan turistlerin bu iki otelde ücretsiz olarak konakladığını söyledi. Turizm sektörünün pamuk ipliğine bağlı olduğunu vurgulayan Şimşek, felaketin devam etmesi durumunda küçülmeye gideceklerini kaydetti. Volkanik patlamaların devam etmesi durumunda hükümetten sektöre yardım etmesi yönünde talepte bulunan Şimşek, "Daha önceki yılarda terör ve ekonomik krizlerle mücadele ettik. Kötüyü düşünmek istemiyoruz. Krize dayanaklı bir sektör haline geldik. Eğer devam ederse ve turistler gelemezse yine kemerlerimizi sıkacağız. İster istemez çalışanları işten çıkartacağız" dedi.

Kundu Bölgesi'de bulunan Delphin Palace otelinde konaklayan ve ülkesi Hollanda'ya dönemeyen 58 yaşındaki Elly Kiling, "Tatilimi bir hafta uzatmak zorunda kaldım. Evde iki çocuğum var. Ev işlerimle çocuklarım ilgileniyor. Bir hafta daha burada kalabilirim. Yıllardır tatil yapıyorum ilk kez böyle birşey başıma geldi. Eve gidememek benim için çok büyük bir problem değil" dedi.

Alman turist 63 yaşındaki Michael Panok ise, "Kendimi evimde gibi hissediyorum. Otel yönetimi bana çok iyi bir teklifle geldi ve bende tatilimi uzatmaktan zevk aldım. Herhangi bin ekonomik sıkıntı çekmiyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title