Antalya'daki Yasa Dışı Dinleme Davası
Antalya'da, aralarında siyasetçi, polis memuru ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Antalya'da, aralarında siyasetçi, polis memuru ve kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi.
Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Şenol Oral ile tutuksuz sanıklar Gökhan Tayuk, Sunal Sevindik, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada dinlenen müştekilerden eski CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, usulsüz dinleme olayının gerçekleştiği dönemde Antalya Büyükşehir Belediyesinin şirketlerinden EKDAĞ'ın genel müdürü ve ardından 24. Dönem Antalya Milletvekili olduğunu hatırlattı.
Sanıkların örgütlü bir şekilde hareket ettiklerini ileri süren Sapan, "Bir kısım sanıkların avukatlarının FETÖ'den tutuklanması, dinlemelerin gerçekleştiği dönemde Antalya Emniyet Müdürü olarak görev yapan Mustafa Sağlam'ın FETÖ soruşturmasından dolayı aranması, Ali Yılmaz hakkında da Antalya Valiliğinin soruşturma izni vermesi, ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi ile bu davaya konu olayların ilişkisi olup olmadığının da araştırılmasını talep ediyorum." diye konuştu.
Müştekilerden Hikmet İskender, kendisinin polis memuru olduğu dönemde dinlendiğini, dinleme olayını gerçekleştiren sanıkların 15 Temmuz öncesinde parça parça serbest bırakıldığını ve tutuklu hiçbir sanığın kalmadığını söyledi.
Sanık Oral'ın savunması
Sanık Şenol Oral, duruşmadaki savunmasında, 3 aydır cezaevinde bulunduğunu, öncesinde ise Antalya İstihbarat Şube Müdürlüğünde komiser yardımcısı olarak görev yaptığını anlattı.
Kanun ve yönergeler doğrultusunda dinlemeyi gerçekleştirdiğini savunan Oral, dinleme ihtiyacına ilişkin taleplerin, büro amiri, amir yardımcıları ve personeliyle oluşturulduğunu ifade etti. Oral, İstihbarat Daire Başkanlığının iddiaya konu tarihlerde kullandığı programlarda telefon numarasını girdiklerinde, numaranın kime kayıtlı olduğunun ortaya çıktığını ve kimi dinlediklerini öğrendiklerini söyledi.
Oral, bilirkişinin TİB'den aldığı numaralara göre rapor düzenlediğini, sonuç alınamayan ya da yanlış olduğu değerlendirilen ihbarlarla başlatılan dinlemelerin, kısa süre sonra sonlandırıldığını anlattı.
Tutuksuz yargılanan sanıklara tutuklama talebi
Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, sanıkların eylemlerinin sayısını çokluğu, niteliği, iddianamede eylemlerin ve mensubu oldukları FETÖ/PDY örgütünün anlatılış biçimi, tüm sanıkların bu eylemleri anayasal düzene karşı suç işleyen FETÖ/ PDY örgütü kapsamında gerçekleştirmiş olmaları ihtimaline karşılık, sanıklar Sunal Sevindik ve Gökhan Tayuk'un tutuklanması, diğer sanıklar Ali Koçak, Rüştü Çetinkasap, Erol Çomak, Yavuz Bölek, Süleyman Çark, İsa Başar, Adem Tiyekli ve Nihat Yalçındağ'ın hakkında tutuklanmak üzere yakalama emrinin çıkarılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Şenol Oral'ın tutukluluk halinin devamına, Gökhan Tayuk ve Sunal Sevindik'in tutuklanmalarına, diğer sanıklar Erol Çomak, Mehmet Erdil, Rüştü Çetinkasap hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.
Duruşma sonrası basın mensuplarına açıklama yapan, eski CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, tutuksuz ve firari sanıklar hakkında çıkarılan tutuklama kararını "Umut verici" diye nitelendirdi. Sapan, bunun buzdağının görünen kısmı olduğunu belirterek, soruşturmanın daha da derinleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Duruşma eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.
AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, eski CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, eski MHP Antalya İl Başkanı Ali Adnan Kaya ve emniyet müdür yardımcılarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi 2009-2013 yıllarında yasa dışı dinledikleri iddiasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Erdil ve 12 sanık hakkında dava açılmıştı.