Haberler

Antalya - Eski İstihbaratçı Polisler: Yasa Dışı Dinleme Yapmadık

Abone Ol

Eski istihbaratçı polisler: Yasa dışı dinleme yapmadık ( Görüntü ekiyle yeniden) Antalya'da 2009 ile 2013 yılları arasında paralel devlet yapılanması kapsamında çok sayıda kişiyi yasadışı yöntemlerle dinlediği iddia edilen eski istihbaratçı polislerin yargılanmasına Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Eski istihbaratçı polisler: Yasa dışı dinleme yapmadık ( Görüntü ekiyle yeniden)

Antalya'da 2009 ile 2013 yılları arasında paralel devlet yapılanması kapsamında çok sayıda kişiyi yasadışı yöntemlerle dinlediği iddia edilen eski istihbaratçı polislerin yargılanmasına Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. 3'ü tutuklu 12 sanıklı, 70 müştekisi olan davada sanıklar, kanunların kendilerine verdiği yetkiyle dinleme yaptıklarını iddia etti.

Antalya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında görevli istihbaratçılar hakkında şikayet üzerine soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında geçen Mayıs ayında düzenlenen operasyonda çok sayıda istihbaratçı gözaltına alındı. Şüphelilerin yasalara aykırı şekilde çok sayıda kişiyi paralel devlet yapılanmasının çıkarları doğrultusunda dinlediği iddia edildi. Olayla ilgili hem 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, hem de 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ayrı ayrı dava açıldı.

İLK DURUŞMAYA 5 SANIK KATILDI

70 müştekisi bulunan Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık emekli emniyet müdürü Mehmet Erdil, eski istihbaratçı Sunal Sevindik, istihbaratçı polis şefi Erol Çomak ile tutuksuz yargılanan meslekten ihraç edilen eski istihbaratçı komiser Mehmet Kara ile meslekten ihraç edilen polis memuru Süleyman Çark hazır bulundu.

ESKİ MİLLETVEKİLİ MÜŞTEKİLER ARASINDA

Aralarında EKDAĞ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde dinlenen CHP eski milletvekil Yıldıray Sapan, Mustafa Akaydın'ın başkan olduğu dönemde Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı yapan Sebahat Çevik, Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü Sinan Demir ile Muratpşa Belediyesi'nin eski başkan yardımcısı Deniz Fırat Budak ile polis şefi Hakan Kağan Tekne'nin de aralarında bulunduğu 12 müşteki ve tarafların avukatları da duruşmaya katıldı.

Mahkemede, yasa dışı dinlemelerle ilgili 12 sanıktan 8'inin ortak olduğu benzer bir dava da Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açıldığı için iki dosyanın birleştirilmesi konusunda talepte bulunuldu.

HAYATIM İSTİHBARATTA GEÇTİ

Sanıklardan Mehmet Erdil, 8 sayfalık savunmasını davanın birleştirilmesi talebi üzerine sonraya bıraktı. Kendisinin birinci sınıf emniyet müdürü olduğunu belirten Erdil, 26 yıllık meslek hayatının suçla mücadeleyle geçtiğini anlattı. 4 aydır tutuklu olduğunu, gözaltına alınmadan önce Emniyet Genel Müdürlüğü Strateji Daire Başkanlığı'nda başkan yardımcısı olarak görev yaptığını söyleyen Erdil, "Benim meslek hayatımın 20 yılı istihbaratta geçmiştir. Sicil ortalamam da 100 üzerinden 95'in üzerindedir. Bugüne kadar benden hiç kimse şikayet etmemişken, 7 yıl öncesinin arşivleri açılıp müşteki aranıp hakkımızda şikayetler ettirilmiştir" dedi.

Bütün meslek hayatı boyunca hatalı bildiği hiçbir evrağa imza atmadığını söyleyen Erdil, "Son 1.5 yıla kadar devlet bizi ödüle boğuyordu. Ama şimdi hakkımızda hazırlanan iddianameyi okuyan, bizim çok büyük hainlik yaptığımız duygusuna kapılacaktır. Biz istihbaratçılar suçu önlemek için gelen her istihbaratı değerlendiririz. Bu istihbaratlar yanlış da olabilir. Bir kişiyle ilgili iftira da atılmış olabilir. Biz kanunların bize verdiği yetkiyle suç oluşmadan insanları dinleyebiliriz. Sonra da bunları imha ederiz. Tahliyemizi istiyoruz" diye konuştu.

ENERJİLERİNİ KEŞKE TERÖRE HARCASALARDI

Sunal Sevindik de kendisinin 2012 yılında istifa edip emniyet teşkilatından ayrılıp ticaret yapmaya başladığını söyledi. Masum olduğunu söyleyen Sevindik, "Bizim için enerjilerini harcayanlar keşke terörü yok etmek için enerjilerini harcamış olsaydı. Meslektaşlarım şehit olmasaydı" dedi.

2007 ile 2009 yılları arasında Antalya'da İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde çalıştığını anlatan tutuklu sanık Erol Çomak da istihbarat amaçlı dinlemelerin adli dinlemelerden farklı olduğunu belirterek, "Adli dinlemeler kuvvetli suç şüphesi varsa yapılır. İstihbarat amaçlı dinlemeleri ise yanlış bir bilgiye, şikayete dayanarak yapabilirsiniz. Şüphe ortadan kalktığında buna son verirsinz. Buradaki müştekileri mağdur etmedik. Aksine onların suç örgütleriyle ilişkilerinin olmadığını tespit ettik" dedi.

Sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme dosyaların birleştirilmeiyle ilgili Antalya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasına karar verip duruşmayı erteledi.

SAPAN SORUŞTURMANIN DERİNLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ

Duruşma sonrası CHP eski milletvekili Yıldıray Sapan, sanıkların savunmalarını inandırıcı bulmadığını söyledi. Bu davanın genişletilmesini isteyen Sapan, dinlendiği dönemde kendisinin yeni evlendiğini belirtti. Terör örgütü üyesi sıfatıyla ismi gizlenerek dinlendiğini anlatan Sapan, o dönemde il emniyet müdürü olan kişilerin de davaya dahil edilmesi gerektiğini aktardı. Tutuklu emniyet müdürü Mehmet Erdil'in eşi Fatma Erdil ise yargılanan polislerin masum olduğunu kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yıldıray Sapan Mehmet Kara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title