Antalya Ulusal Hematoloji Kongresi Belek'te Yapıldı
Ulusal Hematoloji Kongresi Belek'te yapıldıTÜRK Hematoloji Derneği (THD) tarafından düzenlenen Ulusal Hematoloji Kongresi ile 11'inci Balkan Hematoloji Günü, Antalya'da turizm Belek bölgesinde yapıldı.
Ulusal Hematoloji Kongresi Belek'te yapıldı
TÜRK Hematoloji Derneği (THD) tarafından düzenlenen Ulusal Hematoloji Kongresi ile 11'inci Balkan Hematoloji Günü, Antalya'da turizm Belek bölgesinde yapıldı.
Titanik Deluxe Otel'de 4 gün süren kongre ardından kongrede ele alınan konularla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına, THD Yönetim Kurulu Başkanı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıklar ABD Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Güner Hayri Özsan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Muhlis Cem Ar ile Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji ana bilim dalı öğretim Üyesi Prof.Dr. İlknur Kozanoğlu katıldı.
Basın toplantısına başkanlık yapan Prof.Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kongreye 800 uzmanın katıldığını, 30 bilimsel oturum yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Demir, kongrede en önemli hedeflerinin Türkiye'de üretilen bilimi, katılımcılarla paylaşmak olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Demir, "368 bildirimimiz oldu. 120'si sözel, diğerlerini poster olarak tartıştık. Bilimsel olarak tatmin edici bir kongre gerçekleşti" dedi.
Kongre programında bilimsel oturumların yanı sıra sosyal program ve aktivitelere de yer verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, "Üyelerimizin eserlerinden oluşan fotoğraf sergimizin bu sene yenisinin hazırlıkları tamamlandı. Kongrede ayrıca 'Geçmişe Açılan Kapı: Yenikapı Batıkları' başlıklı özel bir sunum yer aldı" diye konuştu.
Prof.Dr. Ahmet Muzaffer Demir, konuşmasında dünyada ve Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olan 'anemi'ye (kansızlık) de dikkati çekti. Aneminin her yaşta görülebilmesine rağmen bazı özel durumlarda daha sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Demir, şöyle konuştu: "Süt çocukluğu ve puberte (ergenlik) dönemi, gebelik, emzirme dönemlerinde vücut ihtiyacını artmasına bağlı olarak kansızlık gelişebilir. Sağlık Bakanlığı'mızın 'Demir Gibi Türkiye' kampanyası da bu sorunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için yapılmıştır. Yaşlılarda ise daha çok vitamin eksiklikleri ve sindirim sisteminden kan kaybı sonucu oluşmuş kansızlıklar ön sıradadır. Başka hastalıklarla birlikte kansızlık olması o hastalığın seyrinde değişiklikler oluşturmakta hatta ölüm riskini arttırmaktadır. Çünkü kansızlık dokulardaki oksijen miktarına azaltmakta ve organ fonksiyonlarını bozmaktadır. Özellikle ileri yaşlardaki anemi, sindirim sistemi gibi hastalıklara işaret etse de anemi diğer hastalıklardan ölme riskini artırmaktadır. Felç geçiren yaşlı hastalarda görülen kansızlıkların hastalarda ölüm oranının arttırdığı gösterilmiştir. Ülkemizdeki felç geçirme sıklığı ve sayıları yurt dışında görülen sayılara benzerdir."
KÖK HÜCRE NAKİL MERKEZLERİ
Prof.Dr. İlknur Kozanoğlu ise Türkiye'de kök hücre nakil merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Bu sayının 75 olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İlknur Kozanoğlu, "Gerek pediatrik ve gerekse erişkin hastalara aktif olarak nakil yapan merkez sayısı ise 50 kadardır. Türkiye de Sağlık Bakanlığından ruhsatlı pediatrik ve erişkin kemik iliği nakil merkezlerinin çoğu kemik iliği nakli aktivitelerini yıllardan beri ve üst düzeyde bakım hizmetiyle sürdürmektedir" dedi.
Doç.Dr. Muhlis Cem Ar da 'hemofili' hastalığı ve tedavi yöntemleri, Prof. Dr. Güner Hayri Özsan ise, 'hodgkin lenfoma' ve 'multipl myelom'un hakkında bilgiler verdi.