Antep İşi' Tescillendi
Gaziantep Ticaret Odası, kentin el sanatları arasında yer alan 'Antep işi'nin coğrafi işaretini alarak tescilletti.
Gaziantep Ticaret Odası, kentin el sanatları arasında yer alan 'Antep işi'nin coğrafi işaretini alarak tescilletti.
Gaziantep Ticaret Odası, 2012 yılı Nisan ayında, teli çekilebilen kumaşlar üzerine model işlenen ve kenarı motiflerle süslenerek hazırlanan, gelinlerin çeyizlerini süsleyen 'Antep işi' nakışının tescili için çalışma başlattı. Ticaret Odası Genel Sekreteri Halil Göçer, kentin önemli el sanatlarından Antep işinin uzun süren çalışma sonunda coğrafi işaretini aldıklarını ifade etti.
Şehirde ne zaman ve ilk kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Antep işinin hemen hemen her Gaziantepli kızın çeyizinde bulunduğunu vurgulayan Halil Göçer şunları söyledi:
"Türk işleme sanatının önemli bir yansıması olan Antep işinin yapımında genellikle ipek iplik tercih edilir. Antep İşi, öyle her ip ve kumaştan da yapılmaz. Bu sanatın özel kumaş ve ipleri vardır. Bu nedenle önemli bir değere sahiptir. Şehrimiz için bu kadar önemli olan sanatı göz ardı edemezdik. Antep İşi ile ilgili geniş bir çalışma yaptık ve Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldık. Antep İşi coğrafi işaret başvurusu Resmi Gazete'de de yayınlandı."
Göçer, genç kızların çeyizlerinde bulundurdukları Antep işinin Gaziantep sınırlarını aşarak Türkiye'ye ve yurt dışına ismini duyuran önemli bir yöresel el sanatı olduğunu ifade etti. Daha önce de Antep fıstığının tescilini aldıklarını hatırlatan Göçer, Antep işinin de tescilini alarak şehri ait ürünlerin coğrafi işaretini almaya devam ettiklerini kaydetti. - Gaziantep