Arabuluculuk Sayesinde İhtilaflar Mahkemeye Düşmeden 1 Saatte Çözüme Kavuşuyor
Mahkemelerin yükünü azaltmak maksadıyla Bursa Adliyesi’nde arabuluculuk merkezi açıldı.
Mahkemelerin yükünü azaltmak maksadıyla Bursa Adliyesi'nde arabuluculuk merkezi açıldı.
Bursa Adliye Sarayı girişinde oluşturulan arabuluculuk danışma standı ile birinci katta bulunan arabuluculuk bürosunun açılışı yapıldı. Açılışa Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, Bursa Başsavcısı Abdulkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Sait Gürlek, BTSO Yönetim Kurulu üyesi İlker Duran, başsavcı vekilleri, Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, hakim, savcılar, arabulucular katıldı. Açılış töreninde konuşan Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk ile vatandaşların ihtilaflarının mahkemelere düşmeden çözüleneceğini söyledi.
Öztatar, "Hukuk uyuşmazlığına düşen alacak verecek davaları, işçi işveren davaları, maddi manevi telif hakları gibi davalarda dava açmak için gelen vatandaşlarımız önce bu arabuluculuk irtibat ve bilgilendirme bürosundan bilgi alıyor. Dava açmadan önce arabuluculuk yolunu kullanmaları konusunda bilgiler verilmekte. Bugün bir dava açıldığında yaklaşık 200 ile 400 gün sürüyor. Arabuluculuk sayesinde biz bunu bir günde, bazen bir günden daha kısa bir sürede çözebiliyoruz. Bazı uyuşmazlıkları iki ile dört saat arasında bile çözebiliyoruz. İnsanların hukuk uyuşmazlıklarının hızlı bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Ayrıca bu sistem daha ekonomik ve ucuz. Kararları tarafların kendi verdikleri bir süreç. Dünyada şu anda 160 ülkede arabuluculuk sistemi uygulanıyor. Bizde 161. ülke olarak bu sisteme girdik. Başbakanımızın hazırladığı altı aylık eylem planı çerçevesinde 21 Hazirana kadar içi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda önce arabuluculuk bürolarında başvurulacak. Daha sonra dava görülecek. Şu ana kadar bin 900'e yakın uyuşmazlık çözüldü" dedi.
"Çözdüğümüz uyuşmazlıklardaki başarı başarı oranımız yüzde 98 civarında. Bu esasında bir dünya rekoru" diyen Öztatar, "Bu bize insanlarımızın bir masa etrafında toplanıp sorunlarını çözüme kavuşturduğunu gösteriyor. Davalara gelen iş yüzdesinin azaltılması hedefleniyor. Bu sene iş kanunumuz çıktığında 4 yüz bin iş dosyası önce arabuluculuğa gidip, daha sonra mahkemeye gidecek. Bursa'da bugüne kadar 450'ye yakın uyuşmazlık arabuluculuk sayesinde çözüme kavuştu. Biz bunu duyurdukça insanlarımızın geleceğini düşünüyoruz. İnsanlar buraya geldiklerinde daha az masrafla memnun ayrılacak. Şu ana kadar ülkemizde 6 bin 500 kişi arabuluculuk eğitimi aldı. Şu anda 71 ilimizde arabuluculuk büromuz var. Altyapımızı tamamlamış bulunmaktayız. İnsanların arabulucuya daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Burada sadece arabuluculukta ücreti var. Arabuluculukta seans ücreti var. Diyelim ki bir saati 120 lira. İşçi ve işveren iki saat için anlaşırsa 240 lira ödeniyor. Yarısını işçi, yarısını da işveren ödüyor. Davaya göre çok daha ekonomik bir sistem" diye konuştu.
Daha sonra davetliler Bursa Adliye Sarayı Konferans Salonun'da Hakan Öztatar'ın arabulucukla ilgili konuşmasını diledi. Ardından arabuluculuk bürosu açıldı. - BURSA