Haberler

Araçlar İnsan Sağlığına Karşı Tehlike Saçmaktadır

Güncelleme:
Abone Ol

Makine Mühendisi Güngör Kaya: Ülke genelindeki denetimi tam yapılmamış araçlar çevreye ve insan sağlığına karşı tehlike saçmaktadır.

Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, 'Türkiye'deki trafiğe kayıtlı 16 milyon araçtan 6 milyon civarındaki aracın egzoz sistemlerindeki sorunlardan ve de kullandıkları yakıttan dolayı çevreye olması gerekenden fazla karbonmonoksit salınımı yaptığına dikkat çekti. Kaya, 'Trafikteki 16 yaş üzeri toplam 6 milyon aracın büyük bir çoğunluğunda egzoz emisyon ölçüm ve kontrolleri tam yapılmadığından bu araçlar çevreye ve insan sağlığına büyük tehlike saçmaktadır' dedi.

Kentlerde Kirlilik Oranının %63'ü Egzoz Gazlarından Kaynaklanmaktadır

Bakımı yaptırılmamış ve egzoz sisteminde arıza olan bir otomobilin havaya yılda bir ton civarında kirletici gaz bıraktığına vurgu yapan Kaya, 'Sadece otomobillerinden salınan egzoz gazlarından dolayı kentlerdeki kirlilik oranı yüzde 63'ü bulmaktadır. Bu konu çok önemlidir. Çünkü ülkemizde her geçen gün trafiğe yeni araç çıkmasına rağmen, trafikteki yaşlı araçların sayısı bir türlü azalmamaktadır. Bu nedenle hava kirliliğinin yüksek boyutlara ulaşmasını önlemek ve insan sağlığını tehlikeli gazlardan korumak için, herkes kendi payına düşen tedbirleri almalıdır. İlgili kurum ve kuruluşlar denetimleri bir plan dahilinde sıklaştırmalı, aracı olan vatandaşlarımızda araçlarının tüm bakımlarını eksiksiz yaptırmalıdırlar. Ayrıca hurda konumuna gelen araçların trafikten çekilmesi de en kısa zamanda sağlanmalıdır' dedi.

Çözüm Önerilerini Sıraladı

Türkiye'deki araçlardan salınan egzoz gazlarından kaynaklı sorunların egzoz emisyon ölçüm ve denetimlerin sıklaştırılması ile aracı olan vatandaşların alacağı basit ve pratik önlemlerle aşılacağına vurgu yapan Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Güngör Kaya, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

Kişi başına düşen karbon salınımını azalttığı için ayrıca çevre koruma ve hava kirliliğini önlemede en etkili çözümlerin başında geldiği için kısa mesafeli yerlere ulaşımda yürüyerek ya da bisikletle ulaşım tercih edilmelidir. Şehir içi ulaşımlarda da mecbur kalmadıkça toplu taşımadan vazgeçilmemelidir.

Aracınızı kullanırken, trafiğin tıkandığı noktalarda kontağın kapatılarak beklenmesi, yakıt tüketimini ve zehirli madde salınımını azaltacaktır.

Kanunlar tarafından tüm araçlar için zorunlu bir işlem olan "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü", trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair hazırlanan yönetmelik gereğince aracınızın emisyon ölçümünü zamanında yaptırmanız ve gereken önlemleri almanız önemlidir.

Aracınızda bakım ve onarım gerektiren işlemleri yaptırmayı ertelemeniz ve ihmal etmeniz, yakıt tüketimini artırmaya neden olabilir. Bu nedenle arıza ne olursa olsun, zamanında müdahale etmeniz hem bütçenizi hem de çevreyi korur.

Aracın bakımı kadar muayenesi de önemlidir. Periyodik araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu araçların, teknik yeterliliklerinin kontrolü için yapılmaktadır. Araçların düzenli olarak muayene edilmesi ile teknik kusurları giderilmiş olmakta, aracınızı daha güvenli olarak sürebilmeniz garanti edilmektedir. Araçtaki arızaların ortaya çıkması ile de fazladan yakıt tüketimi ve çevrenin kirlenmesi önlenmektedir.

Araçlarda kullanılan benzin, dizel ve LPG yakıtlarının arasında hava kirliliğine en az sebep olan LPG'dir. Ancak aracınız benzinli ise farklı istasyonların benzinlerini karşılaştırabilir ve en temizinin hangileri olduğunu bulabilirsiniz. Temiz yakıt kullanmak hem aracın ömrünü uzatır, hem de çevrenin daha az zarar görmesini sağlar.

Aracın üretici tarafından belirlenmiş olan yolcu ve yük kapasitesinin üzerinde ağırlık taşınması doğrudan yakıt tüketimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra aracın yıpranmış olması da ileride yakıt tüketimini artırıcı, dolayısı ile bütçenize ve çevreye de zararlı etki yapar. Bu nedenle otomobilinizin kapasitesi dahilinde ağırlık taşımanız önemlidir.

Katalitik konvertör, otomobilin egzoz çıkış borusuna bağlanan ve zararlı gaz emisyonunu azaltan çelik kutu şeklindeki elemandır. Son derece basit bir yapısı olan cihaz, havaya salınan zararlı gazları büyük ölçüde engellemektedir.

Araçlarda yanma işlemi sonucu ortaya çıkan nitrojen, karbondioksit ve su buharı hiç bir filtre tarafından engellenmeyip doğrudan havaya karışırken, katalitik konvertör cihazı çok zehirli bir gaz olan karbonmonoksit ve nitrojenoksitler ile birlikte yanmamış yakıt ve dumanı oluşturan gaz parçacıkları olan hidrokarbonlar ve uçucu organik bileşenleri tutar ve havaya salınmasını engeller.

Egzoz sistemi kontrolleri periyodik olarak yapılmalıdır. Arızalı egzoz sistemi parçaları (susturucu, egzoz borusu, egzoz manifoldu) orijinalleri ile en kısa zamanda değiştirilmelidir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güngör Kaya Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title